ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο αρχείο η ποινική δίωξη για το κοινωνικό τιμολόγιο

* Μετά από μήνυση ιδιώτη για τη διεύρυνση της ρύθμισης υπέρ συνταξιούχων και μετά από την εισαγγελική έρευνα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του δημάρχου Απ. Καλογιάννη και όλων των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2017 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Οκτ 2017 20:45
Από την περίοδο υποβολής αιτήσεων συμπολιτών για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ Από την περίοδο υποβολής αιτήσεων συμπολιτών για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ

Στο αρχείο τίθεται πλέον, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη αλλά και όλων των μελών του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) με αφορμή μια ομόφωνη απόφαση για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη μετά από προκαταρτική εξέταση που προκάλεσε η μήνυση ιδιώτη Λαρισαίου (σ.σ. για την ένταξη συνταξιούχων στη ρύθμιση) θορύβησε τη δημοτική αρχή όπως ήταν φυσικό επόμενο καθώς θα οδηγούνταν σε δικαστική περιπέτεια. Με αφορμή μια απόφαση που ελήφθη βασιζόμενη στο πολιτικό σκεπτικό ότι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας πρέπει να βοηθούν οικονομικά ευάλωτες οικογένειες πληρώνοντας λιγότερα τέλη για την κατανάλωση νερού, μια απόφαση ενταγμένη στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των δημοτικών τελών.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν θα μπορούσε να παραβλέψει τη «ζημία στην περιουσία της ΔΕΥΑΛ» (η μείωση των τελών σήμανε και τη μείωση των εσόδων) αποφάνθηκε ωστόσο «να μην απαγγελθεί κατηγορία εναντίον των κατηγορουμένων». Αφού διερευνήθηκε η νομιμότητα της απόφασης το Συμβούλιο αναγνώρισε προφανώς τη διάσταση της κοινωνικής πολιτικής όπως και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα, η εύρωστη οικονομικά ΔΕΥΑΛ με αποθεματικά εκατομμυρίων από την ένταξη συνταξιούχων και νέων επαγγελματιών στο κοινωνικό τιμολόγιο (για την επίδικη περίοδο) απώλεσε λίγα περισσότερα από 5.100 ευρώ.

«ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ»

Το πολύπαθο κοινωνικό τιμολόγιο, τόσο στα δημοτικά τέλη όσο και στη ΔΕΥΑΛ, για να εφαρμοσθεί τελικά πέρασε από μύρια κύματα. Η πρώτη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Λάρισας ξεκίνησε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, τον Σεπτέμβριο του 2014 και σε ό,τι αφορά στο νερό, εφαρμόσθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2015.

Η απαγορευτική νομοθεσία (ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων) και η πολυνομία, από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων έως τις ΔΕΥΑ, όπως και η «απύθμενη» γραφειοκρατία είχαν ως αποτέλεσμα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να ακολουθήσει προσφυγή του Δήμου Λάρισας στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 να βελτιωθεί η νομοθεσία στη συνέχεια, για να ξεκινήσει τελικά η εφαρμογή, μετά τα μέσα του 2015.

Αναλυτικότερα, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ όπου εντάχθηκαν τελικά 3.000 με 4.000 Λαρισαίοι απολαμβάνοντας σήμερα χαμηλότερες τιμές όπως και η απαλλαγή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (με κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα κ.λπ.) αφορούσε σε απόρους, άτομα με αναπηρία 67% και άνω - άτομα με μεσογειακή αναιμία και ινσουλινοεξαρτώμενους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά, στους νέους επαγγελματίες έως 35 ετών, στους συνταξιούχους και στους μακροχρόνια ανέργους με οικογενειακό εισόδημα.

ΜΗΝΥΣΗ

Τα αποθεματικά του Δήμου όπως και τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ, σε συνδυασμό βεβαίως με την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής, οδήγησαν στη λήψη της ομόφωνης απόφασης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, όσο και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ. Μάλιστα η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων διευρύνθηκε με ένταξη υπό προϋποθέσεις, στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑΛ, συνταξιούχων, μακροχρόνια ανέργων και νέων επαγγελματιών έως 35 ετών και για τα 5 πρώτα χρόνια, μετά την προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152.

Ωστόσο κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΛ προσέφυγε ιδιώτης Λαρισαίος καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για παρεμφερές ζήτημα ενώ κατά την εισαγγελική προκαταρκτική εξέταση, το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ κλήθηκε για εξηγήσεις.

Έτσι ασκήθηκε ποινική δίωξη «για απιστία από κοινού», σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ: Απ. Καλογιάννη, Θεόδ. Καφφέ, Γ. Ζαούτσου, Κων. Διαμάντου, Ρένας Καραλαριώτου, Κων. Καλαμπαλίκη, Κων. Πράπα, Βασ. Αρχοντή, Αστ. Χλωρού, Ιωάν. Μπέκου και Αχ. Μητράκου καθώς με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στις 30 Ιανουαρίου 2015 «προσδιόρισε ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης νερού για ορισμένες ευπαθείς ομάδες καταναλωτών του Δήμου Λαρισαίων». Απόφαση που εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας στις 5 Μαρτίου.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Ποιους περιλάμβανε η απόφαση της ΔΕΥΑΛ; Τις πολύτεκνες, τις μονογονεϊκές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση 50% για κατανάλωση έως 50 κμ νερού το δίμηνο, συνταξιούχοι με ετήσιο οικογενειακό --εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση 30% για κατανάλωση μέχρι 30 κμ νερού το δίμηνο, μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση 50% για κατανάλωση μέχρι 30 κμ νερού το δίμηνο, ΑμεΑ συμπεριλαμβανομένων των νεφροπαθών με αναπηρία άνω του 67% και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση 50% για κατανάλωση μέχρι 30 κμ νερού το δίμηνο, νέοι επαγγελματίες έως 35 ετών για τα 5 πρώτα χρόνια (εξαιρούνται τα ισόγεια καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση 50% για κατανάλωση μέχρι 30 κμ νερού το δίμηνο, άποροι κατά περίπτωση (ειδικές περιπτώσεις με απόφαση της Επιτροπής Ύδρευσης) με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ θα είχαν έκπτωση 100% για κατανάλωση μέχρι 30 κμ νερού το δίμηνο και, θα υπήρχε ρύθμιση λογαριασμών σε μεγάλους οφειλέτες κατά περίπτωση.

Μάλιστα μετά από αίτημα του Συλλόγου Πολυτέκνων και του Συλλόγου Αναπήρων, η απόφαση τροποποιείται υπέρ τους και ακολουθείται εκ νέου η διαδικασία (νέα απόφαση ΔΣ, νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, έγκριση από την Αποκεντρωμένη) και έτσι κατέληξε το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ να εφαρμόζεται στο τελευταίο δίμηνο του 2015.

Από τους πλεονασματικούς ισολογισμούς της ΔΕΥΑΛ, που εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας «συμπεραίνεται» όπως υπογραμμίζεται και στο βούλευμα «ότι συνολικά η λειτουργία της ΔΕΥΑΛ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα μετά τη θέσπιση του ειδικού τιμολογίου δεν είναι επιβλαβής για το νομικό πρόσωπο αλλά επιτυχής και κερδοφόρα». Με αφορμή τους ισολογισμούς του 2015, του 2016 αλλά και το αναμενόμενο πλεόνασμα του 2017.

Μάλιστα για την επίδικη -μετά τη μηνυτήρια αναφορά συμπολίτη - διεύρυνση της ρύθμισης για τους συνταξιούχους και τους νέους επαγγελματίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στην κατηγορία των συνταξιούχων εντάχθηκαν 179 συμπολίτες ενώ στην κατηγορία των νέων επαγγελματιών (έως 35 ετών για την πρώτη πενταετία) εντάχθηκε μόνο ένας συμπολίτης. Σύμφωνα λοιπόν με τα ερευνηθέντα στοιχεία οι δικαιούχοι αυτών των δύο κατηγοριών αντί των 14.957,50 ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν με το παλαιό τιμολόγιο, με το νέο τιμολόγιο πλήρωσαν 9.847 ευρώ, δηλαδή η ΔΕΥΑΛ ζημιώθηκε με 5.111,50 ευρώ.

ΒΟΥΛΕΥΜΑ

Κατά τις απολογίες τους, «άπαντες οι κατηγορούμενοι» σημειώνεται στο Βούλευμα «αρνήθηκαν διαρρήδην την κατηγορία και δήλωσαν ότι στην προκειμένη περίπτωση τήρησαν απαρέγκλιτα, τη νομιμότητα και περαιτέρω ότι συνολικώς δεν υπήρξε ζημία του νομικού προσώπου που διοικούν και διαχειρίζονται την περιουσία του αλλά αντιθέτως υπήρξε θετικό οικονομικό πρόσημο παρότι στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δεν απαιτείται κέρδος αλλά κάλυψη των εξόδων και ισοσκελισμός κερδών. Το δε διαχειριστικό πλεόνασμα δύναται να δημιουργήσει λειτουργική ευελιξία προς την κατεύθυνση, άσκησης ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής».

Μετά την αυτεπάγγελτη άσκηση ποινική δίωξης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Ιωάν. Μαγκούτας παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας που με την απόφασή του (251/2017) θέτει την υπόθεση στο αρχείο.

Όπως σημειώνεται στο Βούλευμα «συμπεραίνεται» ότι τα πρόσωπα του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ «κατά το κρίσιμο χρονικό, διάστημα τήρησαν τη νομιμότητα κατά τη διαδικασία λήψης και εφαρμογής της επίδικης απόφασης, κινούμενα εντός των ορίων της διακριτικής ευχέρειας που τους παρασχέθηκε από την κοινή νομοθεσία, καθώς προέβησαν με ενιαίο και γενικό κριτήριο στην πρόβλεψη κατηγοριών πολιτών για τους οποίους δικαιολογείται εκ των πραγμάτων ειδική μεταχείριση- τιμολογιακή πολιτική και χωρίς συνολικά να διαφαίνεται πρόκληση περιουσιακής ζημίας αυτού.

Εξάλλου, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα οι ίδιοι δεν υπερέβησαν τον κανόνα της επιμελούς - συνετής περιουσιακής διαχείρισης του εν λόγω νομικού προσώπου, το οποίο μάλιστα συνέχισε να παρέχει αξιόλογες ποιοτικά υπηρεσίες προς τους δημότες. Ως εκ τούτου, δεν υφίστανται στοιχεία τα οποία μπορούν να θεμελιώσουν κατά κύριο αντικειμενικά, αλλά και υποκειμενικά, κατά τα αναφερθέντα υπό στοιχείο 2, τη διάπραξη του μνημονευόμενου πλημμελήματος για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος τους».

Το Συμβούλιο «αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία εναντίον των κατηγορουμένων για απιστία από κοινού» καταλήγει το Βούλευμα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass