ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΣ

Ο «Μεγάλος Αδελφός» ελέγχει τα φανάρια της πόλης

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2017 22:31

Μέσα από ένα υπερσύγχρονο σύστημα τηλεπιτήρησης ο Δήμος Λαρισαίων είναι σε θέση να ελέγχει συνολικά 36 διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες που ανήκουν στη δικαιοδοσία του.

Το ασύρματο σύστημα ελέγχου έχει εγκατασταθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, αποτελεί μετεξέλιξη του παλαιότερου συστήματος και μέχρι στιγμής καλύπτει το 60% των φαναριών του Δήμου, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Υποδομών Γιώργο Σούλτη η ολοκλήρωση του προγράμματος θα γίνει έως το τέλος του 2017.
Στο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου ο υπεύθυνος κ. Πέτρος Αποστόλου ελέγχει όλη την κίνηση της πόλης. Για την ακρίβεια όχι όλη, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι αυτής, το 60% όπως εξηγεί, που έχει ενταχθεί στο σύστημα τηλεπιτήρησης. Όπως σημειώνει στο παρελθόν οι φωτεινοί σηματοδότες ήταν συνδεδεμένοι ενσύρματα με το δίκτυο, πλέον γίνεται σταδιακή αντικατάσταση των συνδέσεων ασύρματα. Τα φανάρια δίνουν συνεχές σήμα σε πραγματικό χρόνο σε υπολογιστές που υπάρχουν στο «κέντρο ελέγχου» και οι υπεύθυνοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν πού υπάρχει διακοπή, βλάβη και πότε – για λόγους αυξημένης κίνησης – απαιτείται αλλαγή του προγράμματος του λειτουργίας του φαναριού.
Τα όρια ελέγχου του κέντρου περιλαμβάνουν το κέντρο και τις συνοικίες της πόλης, ενώ φτάνουν έως τη διασταύρωση της Παλαιάς Εθνικής για Κουλούρι, στην οδό Βόλου έως το «Φάληρο», στη Γιάννουλη έως τη διασταύρωση για Δασοχώρι και στην Καρδίτσης έως τη διασταύρωση για το Νέο Κοιμητήριο. Εκτός δικαιοδοσίας παραμένουν ακόμη κόμβοι όπως αυτός της Ν. Σμύρνης αλλά και της λεωφόρου Καραμανλή, καθώς πρόκειται για νέα έργα που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη από την Περιφέρεια στον Δήμο.
ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οι βλάβες ή οι διακοπές σε συγκεκριμένους σηματοδότες φαίνονται στον πίνακα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Έτσι ο υπεύθυνος μπορεί να δει ακριβώς σε ποιο φανάρι είναι το πρόβλημα, επικοινωνεί άμεσα με το συνεργείο που βρίσκεται σε ετοιμότητα από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ και οι υπάλληλοι σπεύδουν προς αποκατάσταση της βλάβης.
Ωστόσο, απαντώντας στα ουκ ολίγα παράπονα για συχνές βλάβες σε φανάρια στο κέντρο της πόλης, ο κ. Αποστόλου εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βλαβών οφείλεται στις αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος. «Οι αισθητήρες των ασύρματων «φαναριών» είναι πολύ ευαίσθητοι στις εναλλαγές και έτσι με τις πτώσεις στην τάση του ρεύματος δημιουργούνται συχνά προβλήματα. Η υπηρεσία μας κάνει ό,τι μπορεί για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας τους».
Η ΚΙΝΗΣΗ «ΕΠΝΙΞΕ» ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΜΑ
Το λεγόμενο κυκλοφοριακό «πράσινο κύμα» που είχε σχεδιαστεί για την οδό Ηρώων Πολυτεχνείο και προέβλεπε ότι τα οχήματα που διασχίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο με σταθερή ταχύτητα 50-60 χλμ/ώρα θα συναντούσαν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής πράσινα φανάρια, δεν ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια. Ο λόγος, όπως λέει ο κ. Αποστόλου, είναι η αύξηση των οχημάτων που κινούνται στους παράπλευρους δρόμους που είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό των φαναριών σε αυτούς. Επειδή, λοιπόν, οι αλλαγές έγιναν μεμονωμένα σε συγκεκριμένους κόμβους, χάθηκε η δυνατότητα του «πράσινου κύματος». «Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εμφανίζεται το φαινόμενο είναι σε στιγμές πολύ χαμηλής ροής αυτοκινήτων» εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Φωτεινής Σηματοδότησης και προσθέτει ότι για να επανέλθει το μέτρο θα πρέπει να γίνει ολόκληρη κυκλοφοριακή μελέτη.
Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Σούλτης η εγκατάσταση του νέου συστήματος έχει γίνει σταδιακά, σε συνεργασία με λαρισαϊκή εταιρία και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. «Με αυτόν τον σταδιακό τρόπο αντικατάστασης» εξηγεί «εξοικονομήσαμε αρκετούς πόρους και έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της κίνησης, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε εκατομμύρια. Η λειτουργία ξεκίνησε πειραματικά πριν από έναν περίπου χρόνο και ευελπιστούμε ότι ως το τέλος του τρέχοντος έτους όλοι οι σηματοδότες θα μπουν στο ασύρματο δίκτυο και κατ’ επέκταση στην τηλεπιτήρηση». Το επόμενο στάδιο αναβάθμισης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα περιλαμβάνει και την ενοποίηση του παρόντος συστήματος με το αντίστοιχο που θα ελέγχει τις ηλεκτρονικές μπάρες που θα τοποθετηθούν στους πεζοδρόμους.
Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass