ΠΕΤΑΞΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση για επαρχιακούς δρόμους, τελωνείο

• Το 2018 η μελέτη για τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων • Αδύνατη προς το παρόν η εκτέλεση του έργου Γόννων-Ροδιάς

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2017 22:57

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία πέταξε η Περιφερειακή Αρχή, αναφορικά με την κακή κατάσταση των δρόμων στον νομό Λάρισας, αλλά και για τη μεταφορά του κτιρίου του Τελωνείου από την οδό Φαρσάλων στο Ομορφοχώρι, με αφορμή σχετικές επερωτήσεις της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όσον αφορά στην έλλειψη φοιτητικών εστιών που θα προσφέρουν δωρεάν στέγαση σε φοιτητές-σπουδαστές, η Περιφέρεια αναμένει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον εντοπισμό ελεύθερων δημόσιων κτιρίων προκειμένου να συμβάλει οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Όπως είναι γνωστό οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν ερώτηση για την κατάσταση των επαρχιακών δρόμων και συγκεκριμένα για την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου, τους επαρχιακούς δρόμους Λάρισας-Φαρσάλων, Ελασσόνας-Κατερίνης, Γόννων-Ροδιάς, Βερδικούσης-Λογγά και τον επαρχιακό συνδετήριο δρόμο από το ύψος του δρόμου Λάρισας - Συκουρίου έως τον δρόμο Λάρισας - Αγιάς, που συνδέει και το δημοτικό διαμέρισμα Ομορφοχωρίου.
Αρχής γενομένης από την ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου και τη μελέτη της Ε.Ο. Λάρισας-Φαρσάλων, ο κ. Αγοραστός απέδωσε την κακή κατάσταση του δικτύου στη συχνή χρήση του από οχήματα, ιδιαίτερα βαριά που θέλουν να αποφύγουν τα διόδια. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη στην ΠΕΟ Λάρισας Βόλου «το δίκτυο χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό της ΠΑΘΕ και η λήψη απόφασης για την αναβάθμισή του (ως μελέτη και κατασκευή) για να μην έρχεται σε αντίφαση των όρων των έργων με τη σύμβαση παραχώρησης, αρμόδιο είναι το Υπουργείο. Από την Περιφέρεια ήδη έχουν εκτελεστεί εργασίες συντήρησης στην οδό ύψους 5.700.000 ευρώ και αναμένεται η έναρξη εργασιών συντήρησης ύψους 1.500.000 ευρώ καθώς και η κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στον Ι/Κ προς Αγιά στο ύψος της Γαλήνης και Χλόης προϋπολογισμού 1.430.000 ευρώ.
Όσον αφορά στον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, η σχετική μελέτη εκπονείται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (4-9-2017) έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την κατασκευή του συνόλου του έργου, η προκαταρκτική μελέτη ισόπεδων κόμβων, η αναγνωριστική γεωλογική μελέτη και το πρόγραμμα γεωτεχνικών. Έχουν δε εκπονηθεί και υποβληθεί στην υπηρεσία οριστική μελέτη οδοποιίας και κόμβων και η τροποποίησή τους, οριστική γεωλογική μελέτη, προκαταρκτική επεξεργασία τεχνικών έργων και τοπογραφική αποτύπωση και η κτηματογράφηση. Αναμένεται η ολοκλήρωση των υπόλοιπων σταδίων της μελέτης εντός του 2018».
-Σχετικά με τον δρόμο Ελασσόνας-Κατερίνης είναι έτοιμη προς υπογραφή σύμβαση εργολαβία συντήρησης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ για το ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και προς δημοπράτηση 2 εργολαβίες συντήρησης, (Ελασσόνα-Κοζάνη με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και Μικρό Ελευθεροχώρι- Όρια Νομού Πιερίας με προϋπολογισμό 244.500 ευρώ.
-Για τον επαρχιακό δρόμο Γόννων-Ροδιάς, το μεγαλύτερο τμήμα της είναι αμμοχαλικοστρωμένη, έχουν συνταχθεί τεχνικές μελέτες από τους Δήμους Αμπελώνα,(σήμερα Τυρνάβου), Γόννων,(σήμερα Δήμου Τεμπών) δεν έχουν εκπονηθεί όμως γεωλογικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες και κτηματολόγιου που είναι απαραίτητες για την κατασκευή της. Η μη ύπαρξη των μελετών αυτών και η μεγάλη απαιτούμενη δαπάνη (μήκος δρόμου περίπου 15 χιλιόμετρα και προϋπολογισμού περίπου 9.000.000 ευρώ), καθιστά μη δυνατή προς το παρόν την εκτέλεση του έργου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσει σε βελτιώσεις του δρόμου.
-Επαρχιακός συνδετήριος δρόμος από το ύψος του δρόμου Λάρισας - Συκουρίου έως τον δρόμο Λάρισας -Αγιάς, που συνδέει και το δημοτικό διαμέρισμα Ομορφοχωρίου. Αν και ο δρόμος είναι κοινοτικός συντηρείται από την Περιφέρεια, γίνεται επούλωση λάκκων, διαγράμμιση και συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού. Επειδή η φθορά του ασφαλτικού παρατηρείται σε αρκετά τμήματα του δρόμου, έχει συνταχθεί και διαβιβαστεί προς τη Διεύθυνση Προγραμματισμού προς ένταξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση της οδού.
-Επαρχιακός δρόμος Βερδικούσης-Λογγά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις ΕΣΠΑ και πιστώσεις του Π.Δ.Ε. Το ΕΣΠΑ έκλεισε 31-12-2015 και δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβει το τμήμα αυτό. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων εκπόνησε τεχνική μελέτη για το υπόλοιπο, περίπου 570 μέτρα και επιμελήθηκε για την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το υπόλοιπο έργο. Για το υπόλοιπο έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ κατατέθηκε τεχνικό δελτίο ώστε να περιληφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΤΕΛΩΝΕΙΟ
Η κατασκευή του νέου τελωνείου στην περιοχή του Ομορφοχωρίου και η μεταφορά του παλιού σ’ αυτό το κτίριο είναι αρμοδιότητα του αρμόδιου υπουργείου. Εμείς σαν Περιφέρεια πιέζουμε προς την κατεύθυνση αυτή». Έτσι απάντησε στην επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Κ. Αγοραστός
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Όσον αφορά στο πρόβλημα έλλειψης φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν δωρεάν τους σπουδαστές, (θέμα που επίσης έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι αναμένει σχετικές πρωτοβουλίες από το Πανεπιστήμιο. Όπως ειπώθηκε, η Πρυτανεία του ΠΘ έχει θέσει έναν πρώτο στόχο ανάπτυξης 600 περίπου δωματίων εστιών στην επόμενη 5ετία στις 4 πόλεις της Θεσσαλίας. Αυτή την περίοδο καταρτίζει ένα σχέδιο το οποίο θα υποβάλλει για έγκριση στη Σύγκλητο. Εντοπίστηκαν ήδη κάποια δημόσια κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται και κάποια παλιά βιομηχανικά κτίρια ή οικόπεδα (κυρίως στον Βόλο) που προσφέρονται προς αξιοποίηση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ανάπλαση του αστικού ιστού και την ανανέωση των χρήσεων γης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις ξεκαθαρίσει τον εντοπισμό των κτιρίων αυτών αναμένεται να συμβάλει οικονομικά.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Κ. Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα για την επικοινωνία που έχει με τον υπουργό Συντονισμού κ. Βερναδάκη για το Αναπτυξιακό Συνέδριο που προτίθεται να διοργανώσει στη Λάρισα η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του για την εκτροπή του Αχελώου, με αφορμή τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Υδάτων που σχεδιάζει το ΥΠΕΡΑ.
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποφασίστηκε η πρόσληψη τριών κτηνιάτρων, με την αντιπολίτευση να τονίζει την αναγκαιότητα περαιτέρω προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass