ΕΠΑΦΕΣ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι εκλογές, οι (μέχρι σήμερα) υποψήφιοι και οι κάλπες

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2017 22:55
«Κλειδί» για τις δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν το νομοσχέδιο Σκουρλέτη, οι ενδεχόμενες εθνικές εκλογές το 2018 και οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά «Κλειδί» για τις δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν το νομοσχέδιο Σκουρλέτη, οι ενδεχόμενες εθνικές εκλογές το 2018 και οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Είτε σε γραφεία είτε παρά θιν’ αλός, αλλά και σε καφέ με κήπο, το μενού στα τραπέζια με θαμώνες αυτοδιοικητικούς, αφορά στον δημαρχιακό θώκο της Λάρισας.

Στο πλαίσιο θεμιτών φιλοδοξιών, η συζήτηση, με τις πρώτες επαφές ομοϊδεατών και μη, είναι αλήθεια πως είχε ανοίξει πριν τις καλοκαιρινές αποδράσεις σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπηθούν διαθέσεις με απώτερο σκοπό, τι άλλο, την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων κατ’ αρχάς και τη συγκρότηση «μετώπων».

«Ενόψει» των αυτοδιοικητικών εκλογών που για τους υποψηφίους - και σωστά – δεν είναι τόσο μακριά, αφού το 2018 θα πρέπει να προετοιμάσουν καταρχάς τον κορμό των ψηφοδελτίων, παρότι οι κάλπες στους ΟΤΑ δεν θα στηθούν τελικά τον Μάιο 2019, αλλά μερικούς μήνες αργότερα. Δύο χρόνια και κάτι από τώρα.

Το τοπίο ωστόσο παρά την εκδήλωση «ενδιαφέροντος» παραμένει τουλάχιστον θολό, όπως άγνωστοι παραμένουν δύο ακόμη βασικοί παράγοντες που θα αποτελέσουν τον ρυθμιστή των εξελίξεων. Ο πρώτος παράγοντας αφορά στο αναμενόμενο νομοσχέδιο Σκουρλέτη.

Όχι τόσο για την ήδη εξαγγελθείσα παράταση στη διεξαγωγή των εκλογών της ΤΑ όσο για το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς, εφόσον ψηφισθεί τελικά η απλή αναλογική, οι όποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας θα πρέπει στο πίσω μέρος του μυαλού τους να έχουν την «πολιτική των συμμαχιών». Εφόσον οι δημοτικές εκλογές του 2019 γίνουν όντως με απλή αναλογική γιατί υπάρχει και… ο δεύτερος παράγοντας.

Ο οποίος αφορά στις όποιες εξελίξεις προκαλέσουν οι εθνικές εκλογές που – κατά κάποιους - εκτιμάται ότι θα προηγηθούν (ίσως και το 2018) σε συνδυασμό με τον «τοκετό» των ζυμώσεων στον χώρο της κεντροαριστεράς.

ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Ο μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων, προς το παρόν καταγράφεται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Με τη ΝΔ – σε κεντρικό επίπεδο – που επικεντρώνεται στην προσπάθεια για ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ουδόλως να ασχολείται στην παρούσα φάση με το ποιος θα είναι υποψήφιος του κόμματος στον Δήμο Λαρισαίων. Παρά τα όσα διαδίδονται.

Άλλοι ευθέως και άλλοι δειλά – δειλά δηλώνουν ή επιθυμούν να καταγραφούν ως υποψήφιοι, μετά μάλιστα και την απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο Λάρισας όπως είχε ακουστεί, μια απόφαση που μάλλον άνοιξε δρόμους.

Οι εκλογές του 2014 είχαν ως αποτέλεσμα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων να αναδειχθεί η Ρένα Καραλαριώτου, η οποία πολύ νωρίς– και με συνέντευξή της στην «Ε» - ξεκαθάρισε πως θα είναι εκ νέου υποψήφια δήμαρχος με την παράταξη «Λάρισα – Νέα αρχή» της οποίας ηγείται.

Πρόκειται για τη μοναδική, μέχρι σήμερα, υποψηφιότητα που μπορεί να θεωρείται δεδομένη από τον νεοδημοκρατικό χώρο. Η κ. Καραλαριώτου θέλοντας να προσδιορίσει την πολιτική της ταυτότητα, ταυτίζει τη δημοτική αρχή Καλογιάννη με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσηλωμένη στον στόχο της για την εκ νέου διεκδίκηση της Δημαρχίας, επιμένει στην κριτική με αφορμή θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο αυτά.

Η κ. Καραλαριώτου όχι μόνο πήρε το ρίσκο στις εκλογές του ’14 και κατήλθε κόντρα στο ψηφοδέλτιο του πρώην δημάρχου Κων. Τζανακούλη, αλλά αναδείχθηκε πρώτη, αποτελώντας σήμερα τη μείζονα αντιπολίτευση στον Δήμο Λαρισαίων. Υποψηφιότητα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Η κ. Καραλαριώτου με έμφαση υπογραμμίζει και σήμερα στην «Ε»: «Εντείνω τις προσπάθειές μου για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ευρείας αποδοχής με άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους και από όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο στην κεντρική πολιτική σκηνή δηλώνει στην «Ε» πως «δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, έχει κλείσει ο κύκλος στον Δήμο Λαρισαίων». Ωστόσο ο κ. Τζανακούλης δεν έχει κινήσει ακόμη τις διαδικασίες, για το «χρίσμα» προκειμένου να ορισθεί νέος επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα – Πόλη του Αύριο» που θα προετοιμασθεί για τις εκλογές. Ως επικρατέστερος φέρεται ο νυν δημοτικός σύμβουλος Θαν. Μαμάκος, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο εκδήλωσης και άλλης υποψηφιότητας.

Οι συζητήσεις στον χώρο της κεντροδεξιάς περί υποψηφίων εμπλέκουν και τον επιχειρηματία και πρόεδρο του ΣΘΕΒ Αχιλλέα Νταβέλη. Που με δήλωσή του στην «Ε» αποσαφηνίζει ότι «ως γνωστόν είμαι δημότης του Δήμου Τεμπών και αγαπώ ιδιαίτερα τη γενέτειρά μου, το Μακρυχώρι, ενώ εκτιμώ επίσης το έργο του δημάρχου κ. Κολλάτου. Πάραυτα δεν επιθυμώ να διεκδικήσω επ΄ ουδενί τον Δήμο Τεμπών. Για τον Δήμο Λαρισαίων δεν έχω να δηλώσω κάτι» καταλήγει ο κ. Νταβέλης.

Οι συζητήσεις εμπλέκουν επίσης και τον αντιπτέραρχο και υπηρετούντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας Γρηγόρη Πρεζεράκο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το ενδιαφέρον του κ. Πρεζεράκου «είναι δεδομένο» αλλά ακόμη «δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση».

«ΜΕΤΩΠΟ»

Πρωτοβουλία «για έναν πολιτικό αυτοδιοικητικό διάλογο ενόψει των εκλογών του 2019» έχει αναλάβει και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος το ’14 Ντίνος Διαμάντος. Από τις συναντήσεις που προηγήθηκαν ορίσθηκε συντονιστική επιτροπή, πέραν των δύο πλέον δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Νέα Λάρισα», η οποία με επικεφαλής τον κ. Διαμάντο θα αναλάβει τις επαφές, για «έναν διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα».

Από τις επαφές που έγιναν ήδη, λέγεται ότι η συζήτηση καταλήγει στην «ανάγκη αλλαγής σελίδας στον Δήμο Λαρισαίων» και στη συγκρότηση ενός «ενιαίου μετώπου κατά της σημερινής δημοτικής αρχής», χωρίς ωστόσο να καταλήγει σε πρόσωπα και δη, στο επίμαχο, ποιος θα ηγηθεί τελικά.

Στο μεταξύ, ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης, τον περασμένο Μάιο ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Διαμάντου, απόφαση που ανακοίνωσε με άρθρο του στην «Ε». Σε νέο του άρθρο (χθες στην «Ε») ο κ. Ξηρομερίτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «ανοιχτών διαδικασιών» για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου, «που θα αναλάβει να πάει τη Λάρισα πραγματικά μπροστά» καταλήγει σημειώνοντας το εξής: «Προσωπικά έχω εκφράσει εδώ και πολύ καιρό ότι είμαι έτοιμος για την υποψηφιότητά μου για το δημαρχιακό αξίωμα». Ενώ επικρίνει την τακτική άλλων ενδιαφερομένων του χώρου να «μαντρώνουν» και να εξαναγκάζουν στελέχη.

Η τύχη των ψηφοδελτίων του νεοδημοκρατικού χώρου, όπως αποδείχθηκε και στις εκλογές του ’14, θα κριθεί από τη στάση της ΝΔ.

ΝΩΡΙΣ

«Ανοιχτός» σε συζητήσεις «χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα» είναι (σ.σ. και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει για όσους τον γνωρίζουν) και ο νυν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη», Έκτορας Νασιώκας. Η φημολογία τον θέλει να αποσύρεται από την κούρσα, αλλά στέλεχος της παράταξής του διευκρίνιζε στην «Ε» πως «συζητήσεις γίνονται αλλά δεν είναι ουσιαστικές.

Οι τελικές αποφάσεις (σ.σ. που αφορούν στην παράταξη αλλά και τη στάση του κ. Νασιώκα) θα ληφθούν σε λογικό χρόνο και τέτοιος χρόνος, είναι ένα έτος πριν από τις εκλογές». Ο νόμος Σκουρλέτη θα σημάνει και μια «παρατεταμένη» ή μεγαλύτερης διάρκειας προεκλογική περίοδο γι’ αυτό και στην «Ανθρώπινη Πόλη» εκτιμούν πως υπάρχει χρόνος.

Η φημολογία – στο ενδεχόμενο αλλαγής του επικεφαλής – ενέπλεξε τον πρώην πλέον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητή Παν. Γούλα, υποψήφιο που θεωρείται ότι «πληροί» τις πολιτικές προϋποθέσεις. Ο ίδιος ωστόσο διευκρινίζει στην «Ε» ότι «είναι πολύ νωρίς να σκεφθώ κάτι τέτοιο. Δεν έχω συμμετάσχει σε κάποια συνάντηση, δεν προσκλήθηκα, δεν έχω δώσει καμιά υπόσχεση. Δεν μου έχει προταθεί κάτι, ούτε ζήτησα κάτι» καταλήγει ο κ. Γούλας αφήνοντας «ανοιχτό», όπως είναι αυτονόητο, το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Για την παράταξη Νασιώκα φημολογείται επίσης και η «διαδοχή» από άλλον και δη από πανεπιστημιακό καθηγητή. Πανεπιστημιακός καθηγητής δεν είναι ο νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας για τον οποίο «το δεδομένο είναι ότι ενδιαφέρεται για τη Βουλή» και ο ίδιος θα επιδιώξει «να είναι ξανά βουλευτής».

Με το ποιους τέλος θα συμμαχήσει ή όχι η παράταξη Νασιώκα είναι αυτό που θα καθορίσει και τη στάση νυν στελεχών ή μελών της παράταξης.

Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, η τελική απόφαση θα πρέπει να συνδεθεί με τα αποτελέσματα των ζυμώσεων στον χώρο της ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, ίσως και Ποτάμι) και πώς αυτή, ως κόμμα, θα εκφρασθεί στις δημοτικές εκλογές, εφόσον προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές. Τι θα κάνει για παράδειγμα το τοπικό ΠΑΣΟΚ και με ποιον θα συμμαχήσει το τοπικό «Ποτάμι» αν δεν έχουν «αφομοιωθεί» ως τότε στη ΔΗ.ΣΥ.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Τις εξελίξεις στον χώρο, με το ίδιο ενδιαφέρον, παρακολουθεί και η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», όπου δεδομένη είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Λάρισας Απ. Καλογιάννη, όπως ο ίδιος αποσαφήνισε επίσης με συνέντευξή του στην «Ε».

Οι όποιες πρωτοβουλίες της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» θα βασισθούν στο εγχείρημα του «Χατζηγιάννειου» που κατέληξε στην κοινή κάθοδο των παρατάξεων: «Ενωτική Πρωτοβουλία» που προερχόταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, «Λαρισαίων Πόλις» που προερχόταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και «Πράσινη Πόλη» που προερχόταν από τους Οικολόγους.

Το εγχείρημα του Φεβρουαρίου του 2014 πέτυχε χωρίς να βασίζεται στο κομματικό χρίσμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τότε, στον ΣΥΡΙΖΑ, πλην ελαχίστων, δεν «καλοέβλεπαν» την υποψηφιότητα Καλογιάννη επιμένοντας στην «ανανέωση», στάση που βέβαια είχε αλλάξει στην πορεία.

Η εκ νέου κάθοδος της παράταξης δεν θα βασισθεί στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Όχι πως δεν θα στηριχθεί η υποψηφιότητα Καλογιάννη αλλά «συμφωνίες» κομμάτων για αλληλοϋποστήριξη δεν είναι πολιτικά «εφικτές» ενώ είναι αμφίβολο αν θα εμφανίσουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Μάλλον πιο βάσιμο μπορεί να θεωρηθεί το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρική του απόφαση και στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λογικής, σε «μικρούς» δήμους να στηρίξει άλλους υποψηφίους.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συγκρότησαν τη «Συμπαράταξη» και συμμετέχουν σήμερα στη διοίκηση του Δήμου νιώθουν αν μη τι άλλο δικαιωμένα για την πρωτοβουλία τους.

Από τη σύμπραξη των παρατάξεων της δημοτικής αρχής, παρουσιάζει τέλος ενδιαφέρον το πολιτικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκής Ενότητας. Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καλογιάννη είναι σήμερα μέλη της ΛΑΕ, διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου αλλά δεν υπήρξε πολιτικό ζήτημα σε κάποιο μείζον θέμα. Έτσι μένει να φανεί αν το μέλλον της σχέσης καθορισθεί από την κεντρική πολιτική απόφαση της ΛΑΕ ή θα επιδιωχθούν κατά τόπους συμμαχίες στην Αυτοδιοίκηση.

«Η σεναριολογία» τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης «δεν μας ενδιαφέρει, μας αφήνει αδιάφορους. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ολοκλήρωση του έργου που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε στη Λάρισα. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας και από αυτό θα κριθούμε».

ΤΟ ΚΚΕ

Για τους αυτονόητους πολιτικούς λόγους, το ΚΚΕ ταυτίζει τη δημοτική αρχή Καλογιάννη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η δημοτική του παράταξη ξεκίνησε να ασκεί κριτική με την πρώτη της ανακοίνωση προτού καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα ο δήμαρχος, δίνοντας έτσι το πολιτικό στίγμα.

Για το ΚΚΕ οι εκλογές έχουν πολιτικό και όχι προσωπικό χαρακτήρα, για αυτό και ο υποψήφιος θα ορισθεί με απόφαση του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του ’14 υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο βουλευτής Γ. Λαμπρούλης που αποφασίσθηκε να αξιοποιηθεί από το κόμμα στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και την παράταξη να εκπροσωπεί με επάρκεια σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κρίκης.

Με την ίδια λογική υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγ. Μπούτας που κλήθηκε πρόσφατα από το κόμμα να προσφέρει από άλλη θέση.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ενόσω οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, την ώρα που προετοιμάζουν το έδαφος των πρωτοβουλιών τους οι υποψήφιοι ταυτόχρονα τηρούν «στάση αναμονής» με αφορμή τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις.

Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένουν και το νομοσχέδιο Σκουρλέτη αφού η απλή αναλογική θα αντικαταστήσει τις «παραμορφωμένες» συνθέσεις που προέκυπταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, αλλά παράλληλα θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην πολιτική των συμμαχιών, που θα αποτελέσει το μείζον θέμα – ίσως και «πρόβλημα» - των νικητών, την επομένη των εκλογών. Νωρίτερα, πριν δηλαδή την απόφαση περί καθόδου στις εκλογές, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληροφορηθούν αν όντως το νομοσχέδιο Σκουρλέτη ορίζει και πλαφόν στη συγκρότηση ψηφοδελτίου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass