ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ

Πεζοπορία στη Χαβαλόβρυση Ολύμπου

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2017 15:36

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος» διοργάνωσε, προχθές, την ετήσια καλοκαιρινή πεζοπορία στη Χαβαλόβρυση Ολύμπου, συνεχίζοντας έτσι τις δράσεις «με γνώμονα την ανάδειξη και τη γνωριμία των αξιοθέατων, της ιστορίας, την προβολή της Συκαμινέας και της νότιας πλευράς του μυθικού βουνού Ολύμπου του νομού Λάρισας».

Στο κάλεσμα συμμετείχαν πολλοί απόδημοι Σκαμνιώτες, φίλοι του Συλλόγου και κυρίως νέοι και όπως σημειώνεται από τον Σύλλογο, οι συμμετέχοντας ξεκίνησαν οδικώς «από την πλατεία της Συκαμινέας με κατεύθυνση τη ράχη Γκιοβάνη (ύψος 1.159 μ) και ακολούθως με τα πόδια. Πρώτη στάση ήταν η θέση Προβατοπάζαρο, που στις 5 Μαρτίου 1943 πέρασε βομβαρδιστικό αεροπλάνο των Γερμανών κατακτητών και έριξε τις πρώτες βόμβες στο Δυτικό μέρος του χωριού της μαρτυρικής Παλιάς Σκαμνιάς ενώ στη συνέχεια έκαψαν όλο το χωριό εκτός από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος.

Ο βομβαρδισμός της Παλιάς Σκαμνιάς ήταν τα αντίποινα των Γερμανών κατακτητών όταν πληροφορήθηκαν ότι έγινε η 4η Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ Θεσσαλίας στις 4 Φεβρουαρίου 1943 στο δημοτικό σχολείο της Παλιάς Σκαμνιάς, όπου συμμετείχαν περίπου 80 αντιπρόσωποι Αρχηγείων Ολύμπου, Κισσάβου και του συγκροτήματος Ποταμιάς.

Στη συνέχεια οι πεζοπόροι Σκαμνιώτες πέρασαν από τη θέση ράχη Γκόλιανη και μετά από 90 λεπτά πεζοπορίας έφτασαν στο προορισμό τους, στη Χαβαλόβρυση με υψόμετρο 1.500 μ, στην ξακουστή βρύση της περιοχής δροσίστηκαν από το γάργαρο, κρύο νερό της και το δροσερό αεράκι που φυσά στη περιοχή.

Από τη Χαβαλόβρυση περνά το εθνικό μονοπάτι Ο2 και συνεχίζει στην αλπική νότια πλευρά του Ολύμπου ανάμεσα στις κορυφές Κακάβρακο, Μεταμόρφωση, Μπάρα, Άγιος Αντώνιος ή προς Σαράντα Καγκέλια, Σταυροιτιές και Σκάλα, Σκολιό, Μύτικα.

Μέχρι τη συγκεκριμένη θέση «Χαβαλόβρυση Ολύμπου» έπρεπε να είχαν φροντίσει να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος εδώ και πολλά χρόνια οι αρμόδιοι των όμορων χωριών (Καρυάς- Συκαμινέας- Κρυόβρυσης) και του νομού της Λάρισας εάν ενδιαφέρονταν πραγματικά να αξιοποιήσουν την περιοχή τη νότια πλευρά του παγκόσμια φημισμένου μυθικού βουνού του Ολύμπου. Όπως έγινε από την πλευρά της Πιερίας».

«Ο συγκεκριμένος δρόμος, Λάρισα –Ροδιά - Συκαμινέα –Χαβαλόβρυση είναι ο συντομότερος χιλιομετρικά και χρονικά για να προσεγγίσει ο επισκέπτης και να χαρεί της ομορφιές του Ολύμπου από τη Λάρισα και τη Νότια Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτριος Κοντοκώστας.

Πληροφορίες στους συμμετέχοντες στην πεζοπορία παρείχε το μέλος του συλλόγου και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., Ιωάννης Α. Αγοραστός. Στους συμμετέχοντες κληρώθηκε ένα συμβολικό, αναμνηστικό δώρο προσφορά του Συλλόγου και τυχερή αναδείχθηκε η Αθηνά Μπαμπζέλη. Ο Σύλλογος ευχαριστεί δημοσίως τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass