ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΟΜΑ ΣΤΑ «ΝΤΑΜΑΡΙΑ»

Το γκέτο που πάει να γίνει «άβατο»

*Ρομά: «Να σπάσει το γκέτο. Δώστε μας χώρο να φύγουμε από δω» *Ζέβλας: «Καζάνι που βράζει η Νέα Σμύρνη» *Κάτοικοι: «Δεν πάει άλλο. Κουραστήκαμε»

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2017 22:50
Η οδός Θεμιστοκλέους όπου έγινε το επεισόδιο Η οδός Θεμιστοκλέους όπου έγινε το επεισόδιο

Τις ιδιαιτερότητες, τα μειονεκτήματα αλλά και την αγωνία κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής ανέδειξε με γλαφυρό τρόπο το χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, όπου Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικούς.

Οι δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, είχαν σαν στόχο να προβούν σε συστάσεις μετά από τηλεφωνήματα κατοίκων για τον θόρυβο που προκαλούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μια παρέα στην οδό Θεμιστοκλέους. Εκεί βρίσκονταν Ρομά της Νέας Σμύρνης με φιλοξενούμενους φίλους και συγγενείς και κάποιοι εξ αυτών υπό την επήρεια του αλκοόλ επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο νωρίτερα με περιπολικό.

«Είμαστε γκέτο», λέει σήμερα στην «Ε» ο πρόεδρος των Ρομά Θεσσαλίας, Νίκος Παϊτέρης, που παρουσίασε το συγκεκριμένο περιστατικό ως αποτέλεσμα συμπεριφορών νεαρών και μεθυσμένων ατόμων «γκετοποιημένων» περιοχών. «Θέλουμε να φύγουμε από δω αν βρεθούν χώροι στις άκρες της πόλης», συμπληρώνει.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Ζέβλας αναφέρουν πως μέσα στα «Νταμάρια» υπάρχουν πάνω από 4 χιλιάδες κόσμου τη στιγμή που κανονικά θα έπρεπε ο χώρος να φιλοξενεί χίλιους.

Μάλιστα ο κ. Ζέβλας από την πλευρά του τονίζει πως η μόνη λύση είναι η αποσυμφόρηση αναφέροντας και την πρόταση που είχαν καταθέσει ως δημοτική κοινότητα για δημιουργία 5-6 οικισμών σε κοντινά χωριά.

«Όμηροι» αυτής της κατάστασης οι κάτοικοι που ζούσαν στην περιοχή για πολλά χρόνια και βλέπουν την κατάσταση να αλλάζει δραματικά, «παλιότερα δεν ήταν έτσι» τονίζουν στην «Ε» χωρίς να ρίχνουν τα βάρη στους αστυνομικούς, οι οποίοι από την πλευρά τους εκφράζουν την αγανάκτησή τους μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Πιο αναλυτικά:

ΠΑΪΤΕΡΗΣ: Ο ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ

Τόσο για το περιστατικό όσο και για τη γενικότερη κατάσταση στη Νέα Σμύρνη μιλάει στην «Ε» ο πρόεδρος της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά κ. Νίκος Παϊτέρης που συνάμα είναι και πρόεδρος του οικισμού. Για το πώς ξεκίνησε το συγκεκριμένο περιστατικό είπε πως για όλα έφταιγε το αλκοόλ.

«Η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Ήρθε εκεί να ενημερώσει. Όμως εκεί ήταν ένας-δύο μεθυσμένοι και με μεθυσμένους δεν μπορείς να συνεννοηθείς. Γι’ αυτό έγινε όλο αυτό το επεισόδιο».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως η περιοχή έχει τα στοιχεία του γκέτου γι’ αυτό και δημιουργούνται επεισόδια συχνότερα από άλλες περιοχές. «Εμείς δεν θέλουμε τα γκέτο και η Νέα Σμύρνη αυτή τη στιγμή είναι ένα γκέτο. Ο χώρος δεν είναι αρκετός για τόσο κόσμο. Ζητάμε αποσυμφόρηση και τη ζητάμε με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν θέλουμε να πάμε στα χωριά. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση για να πάμε σε περιοχές στην άκρη της Λάρισας. Με μια δουλειά να ζήσουμε τις οικογένειές μας και θα πάνε σχολείο τα παιδιά μας.

Εμείς άλλωστε εδώ στη Νέα Σμύρνη οι περισσότεροι είμαστε Ρουμανόβλαχοι και όχι Ρομά, όπως λένε όλοι και μπορούμε να ενταχθούμε στην κοινωνία πιο εύκολα. Θέλουμε να μπούμε σε μια σειρά, όμως ο Δήμος δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μας βάλει στη σειρά» τονίζει ρίχνοντας το μπαλάκι στον δήμαρχο κ. Καλογιάννη.

Όσον αφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονιά με τους κατοίκους λέει «Με τους περισσότερους δεν έχουμε ζητήματα. Ζούμε ειρηνικά. Με κάποιους όμως δεν γίνεται».

ΖΕΒΛΑΣ: «ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Για το θέμα τοποθετείται στην «Ε» και ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Ζέβλας που τονίζει πως οι νόμοι ισχύουν για όλους. Είτε είναι Ρομά είτε όχι. Πιο αναλυτικά είπε: «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη στα Νταμάρια της Νέας Σμύρνης, όπου μερικοί απερίσκεπτοι νέοι Ρομά, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και τους τραυμάτισαν ευτυχώς ελαφρά επειδή αυτοί κάνανε απλά τη δουλειά τους. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες και αμαυρώνουν την εικόνα όλη της Νέας Σμύρνης.

Πρέπει να μάθουν οι συγκεκριμένοι «κύριοι Ρομά» ότι οι νόμοι του κράτους ισχύουν για όλους τους πολίτες και πρέπει να εφαρμόζονται απ’ όλους . Ο Δήμος Λαρισαίων αλλά και οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης δεν θα επιτρέψουμε τα Νταμάρια να γίνουν «άβατη περιοχή», ούτε να μετατραπεί σε Ζεφύρι της Αττικής. Θα πρέπει άμεσα αυτοί οι ταραξίες να απομονωθούν από τους υγιείς και νομοταγείς πολίτες των Ρομά και στη συνέχεια απ’ όλους τους άλλους. Η Νέα Σμύρνη στο σύνολό της δεν θα επιτρέψει μερικούς ταραξίες να συνεχίσουν να αμαυρώνουν την εικόνα της. Ελπίζω αυτό να είναι το τελευταίο παραβατικό επεισόδιο στην συνοικία». Εν κατακλείδι ο κ. Ζέβλας αναφέρει και την πρόταση που έκανε η 3η Δημοτική Κοινότητα για δημιουργία 5-6 οικισμών σε κοντινά χωριά της Λάρισας για τους Ρομά «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ένταξή της στην τοπική κοινωνία χωρίς την περιθωριοποίησή τους. Καλεί μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους να βρεθεί μια λύση γιατί η περιοχή είναι ένα καζάνι που βράζει.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Αγανακτισμένοι είναι εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής της Νέας Σμύρνης και μετά το τελευταίο περιστατικό εν μέρει απογοητευμένοι, καθώς βλέπουν την τελευταία τους ελπίδα που είναι η αστυνομική παρέμβαση να μην μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και η χθεσινή.

«Κάνουμε υπομονή τα τελευταία 10 χρόνια που ο αριθμός των Ρομά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και όλα έχουν αλλάξει. Παλιότερα η συμβίωση στην ίδια περιοχή ήταν αρμονική κάτι που δεν συμβαίνει πλέον» λέει κάτοικος που επικοινώνησε με την «Ε».

Μιλάει για περιστατικά με ολονύχτια μουσική στη διαπασών, πυροβολισμούς στον αέρα, καβγάδες και φωνές που όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται συστηματικά.

«Ένας λόγος που δεν πάει η αστυνομία πλέον παρά τα συνεχόμενα τηλεφωνήματά μας, είναι και περιστατικά όπως το χθεσινό. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί να πάνε να διακινδυνέψουν τις ζωές τους για ένα θέμα που σαφώς δεν λύνεται έτσι. Χρειάζεται μια συνολική λύση» καταλήγει.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοικία με κατοίκους. Ως αποτέλεσμα μάλιστα προέκυψε η συμφωνία προγράμματος διαρκούς αστυνόμευσης της περιοχής. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης είχε τονίσει πως «θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα, με μηνύσεις κατά όλων όσοι ευθύνονται, καθώς η παραβατικότητα είναι ένα από τα καθημερινά προβλήματα της συνοικίας».

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Αυξανόμενες χαρακτήρισε τέτοιου είδους συμπεριφορές από νεαρούς Ρομά η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας με ανακοίνωσή της, δηλώνοντας απερίφραστα ότι επ’ ουδενί δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουνε τη δημιουργία «άβατων» στην περιοχή μας.

Ζήτησαν τόσο από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας όσο και τους τοπικούς άρχοντες να εφαρμόσουν και να στηρίξουν αντίστοιχα ένα σοβαρό σχέδιο αστυνόμευσης.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass