ΜΕ ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έτοιμοι για νέους αγώνες οι εργαζόμενοι

* Με φόντο τη γενική απεργία της 17ης Μαΐου εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καταδίκασαν μνημονιακές πολιτικές και επανακαθόρισαν τις διεκδικήσεις τους

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2017 22:00

«Η αγωνιστική και κοινωνική αλληλεγγύη, η ένταση των συνδικαλιστικών αγώνων και η ανάπτυξή τους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος φραγμού στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, είναι η στάση και η δράση που τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες εκατοντάδες Λαρισαίοι πολίτες, με τις δύο -και- ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις τους, τιμώντας την ημέρα σταθμό της εργατικής τάξης. Με φόντο την πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 17 Μαΐου ενάντια στην ψήφιση των νέων μέτρων, με πορείες στους κεντρικούς δρόμους και καταθέσεις στεφάνων, με κόκκινα γαρίφαλα ανά χείρας, με φλογερά συνθήματα για την 1η Μάη και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με πανό ενάντια στα μνημόνια, με αγωνιστική διάθεση, εμπνευσμένη από τις αιματηρές εξεγέρσεις των τότε εργατών, οι συγκεντρωθέντες στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Νομαρχίας, καταδίκασαν τις μνημονιακές πολιτικές που αποδιαρθρώνουν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, ανέδειξαν τους συμβολισμούς της ημέρας, που ως φάρος ελπίδας και οδηγός αγώνων "πυροδοτεί" διεκδικήσεις και δήλωσαν έτοιμοι για νέους αγώνες…

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση, "φτωχή" σε συμμετοχή και εκπροσώπηση που διοργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, έγινε στην πλατεία Νομαρχίας, με τον πρόεδρό της Δημ. Παπαποστόλου να αναφέρει μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πως "το συνδικαλιστικό κίνημα, αποδίδει φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του εργατικού κινήματος που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της υπεράσπισης των εργατικών – εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτή η ιστορική πορεία, αυτή η παρακαταθήκη επιβάλλει σε όλους εμάς, σε ολόκληρο τον λαό μας: ενότητα – ενεργοποίηση – συστράτευση και δυναμική αγωνιστική δράση για την προάσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ενωμένοι διεκδικούμε: Έναν ειρηνικό κόσμο ανάπτυξης και απασχόλησης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, κοινωνικής προόδου και ευημερίας για όλους, το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, μια διαφορετική πολιτική με σχέδιο και πρόγραμμα που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα στηρίζει την απασχόληση, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Μεταξύ των συμμετεχόντων ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, ο γ.γ. ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου, ο γραμματέας ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιαννούλας, ο πρόεδροι της ΕΛΜΕ Ν. Παναγιώτου και γ.γ. των πολιτικών συνταξιούχων Δημοσίου Ι. Γαλλιός. Η εκδήλωση έκλεισε με καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ

Στη συγκέντρωση της Κεντρικής πλατείας, που οργανώθηκε από το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ, με σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή και παλμό, παρουσία του βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γ. Λαμπρούλη και με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των σωματείων του εργατοϋπαλληλικού κέντρου (ακόμη και προσφύγων από τη Μάνδρα), ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιαπλές αναφέρθηκε στην ιστορική ημέρα, στους αγώνες της εργατικής τάξης που συνεχίζονται με "αμείωτη ένταση", ανέδειξε τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και εξήρε τις "μάχες" των συνδικάτων για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική και ταξική συσπείρωση, έδωσε το έναυσμα για νέο μέτωπο αγώνων απέναντι στον κοινωνικό εταιρισμό, τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες.

«Απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νέα γενιά, ο καπιταλισμός και οι πολιτικοί του υπηρέτες, ένα δρόμο έχει η εργατική τάξη. Να δυναμώσουμε την ταξική ενότητά μας, τον αγώνα μας, τη συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, με αντιμονοπωλιακά-αντικαπιταλιστικά αιτήματα, για την κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, τη διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση της χώρας μας από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, συνδυασμένα με την πάλη για ανατροπή όχι μόνο της αστικής κυβέρνησης, αλλά και της τάξης των καπιταλιστών από την εξουσία και την κατάκτησή της από την τάξη μας».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών με αφετηρία την Κεντρική πλατεία ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του Ρ. Φεραίου, στην πλατεία Νομαρχίας και μετάβαση στην 1η Στρατιά όπου επιδόθηκε ψήφισμα υπογεγραμμένο από εκατοντάδες εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. «Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, ορθώνουμε από τώρα τείχος προστασίας της εργατικής τάξης των χωρών μας, των λαών μας, σε κοινή δράση κι αλληλεγγύη. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν. Αλληλεγγύη το όπλο των λαών» τονιζόταν μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass