ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Τσουχτερά τα «αστέρια» και τα «κλειδιά»

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 22:55

Όλα τα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να καταταγούν σε αστέρια και κλειδιά έως την 31-12-2017, οπότε και παύουν να είναι σε ισχύ όλα τα ισχύοντα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας τους (ΕΣΛ).

Η διαδικασία αυτή θεωρείται μεν προαιρετική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας κ. Ηλία Ευσταθίου, αλλά εξηγεί ότι είναι απαραίτητη προκειμένου η επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική και να εγγυάται, ανάλογα με την κατηγορία που κατέχει, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους τουρίστες.
Τονίζει επίσης πως: «Η απόκτηση αστεριών για τα ξενοδοχεία και κλειδιών αντίστοιχα για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, με τα νέα δεδομένα, απαιτεί πλέον χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Απαιτεί τη συγκέντρωση διαφόρων δικαιολογητικών, σχεδίων κτιρίων, κατόψεων… κι άλλων εγγράφων που να πιστοποιούν την κατηγορία την οποία ζητά να κατέχει κάθε ιδιοκτήτης για το τουριστικό του κατάλυμα.
Παλαιότερα η κατάταξη κάθε καταλύματος, σε αστέρια και κλειδιά αντίστοιχα, γινόταν παράλληλα και αυτόματα με την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τους από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Ουσιαστικά κόστιζε σε κάθε ιδιοκτήτη καταλύματος περί τα 50 ευρώ. Σήμερα όσοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων επιθυμούν να καταταγούν σε μια κατηγορία αστεριών και κλειδιών, θα πρέπει να απευθυνθούν σε μία από τις 25 περίπου ανά την Ελλάδα πιστοποιημένες –από το Υπουργείο Τουρισμού- εταιρίες πολιτικών μηχανικών, που αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα καταλύματα, να σχεδιάσουν κατόψεις τους κ.ά., να συγκεντρώσουν γενικά όλα αυτά τα στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει ένας πλήρης φάκελος για κάθε κατάλυμα, πληρώνοντας ο ιδιοκτήτης τους γι’ αυτή τη διαδικασία περί τα 500 ευρώ!
Προς εξυπηρέτηση των μελών μας, η Ομοσπονδία θα προκηρύξει διαγωνισμό καλύτερης προσφοράς πολιτικού μηχανικού, που θα αναλάβει τα προβλεπόμενα, ώστε να κοστίσει το δυνατόν λιγότερο η απόκτηση των κλειδιών…».
Να σημειωθεί ότι τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) επιχειρήσεων ΕΕΔΔ που έχουν εκδοθεί βάσει προϊσχύσαντος συστήματος κατάταξης παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31−12−2017.
Ο νόμος Ν. 4442/16: Καταργεί από την 1η Οκτωβρίου 2017 τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, απλουστεύει τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων μόνο με γνωστοποίηση της λειτουργίας τους, καταργεί το Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα μέχρι 50 κλίνες (οι έλεγχοι διενεργούνται εκ των υστέρων, σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας, βάσει αξιολόγησης κινδύνου), τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα δύνανται, προαιρετικά, να καταταχθούν σε κατηγορίες κλειδιών, ενώ καταργεί την έκδοση άδειας λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Η κατάργηση του ειδικού σήματος προβλέπεται μετά την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την 1η Οκτωβρίου 2017 αρκεί η γνωστοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η γνωστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.
Σε ό,τι αφορά στις πισίνες η άδεια αντικαθίσταται με γνωστοποίηση.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass