ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Οι επενδύσεις στο Λουξεμβούργο έκαναν «φτερά»

* Είχαν γραφεία σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη – Πώς δρούσαν και τι έλεγαν στα θύματά τους

Δημοσίευση: 02 Απρ 2017 22:50

Στο εύκολο κέρδος, τις υψηλές αποδόσεις και στις μεγάλες υποσχέσεις πίστεψαν κάποιοι Λαρισαίοι που είχαν την ατυχία όμως να πέσουν στα «δίχτυα» απατεώνων, οι οποίοι συστήνονταν ως εκπρόσωποι μιας χρηματιστηριακής εταιρίας που είχε έδρα στο εξωτερικό και υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξετάστηκε σε αίθουσα των δικαστηρίων της Λάρισας και εν τέλει καταδικάστηκαν ένας άνδρας και μια γυναίκα σε ποινή κάθειρξης έξι ετών ο καθένας. Όσον αφορά στα χρήματα, εξαφανίστηκαν και όπως ανέφερε και ένα εκ των θυμάτων τους κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, «το εφάπαξ μου έγινε καπνός».

Ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν ήταν ο εξής: Αρχικά έβρισκαν ανθρώπους που έψαχναν να επενδύσουν μέσω εγγυημένων εταιριών και καλών αποδόσεων. Συστήνονταν ως εκπρόσωποι μιας τέτοιας εταιρίας που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο και υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Μάλιστα η γυναίκα στην αρχή εργαζόταν ως υπάλληλος στη Λάρισα όμως εν συνεχεία συστηνόταν και ως μέλος του Δ.Σ. και ανέλαβε τη λειτουργία του γραφείου στην πόλη της Λάρισας ενώ ο άνδρας ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Για να πείσουν τους πελάτες τους διοργάνωναν και συναντήσεις στα γραφεία θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τους δείξουν πως πρόκειται για εγγυημένη εταιρία που δραστηριοποιείτο σε ξένα χρηματιστήρια, καθώς και σε επενδύσεις σε ξένο συνάλλαγμα και συναλλαγματικές ισοτιμίες και πετρελαϊκές εταιρίες, αποκτώντας μετοχές των εταιριών και κέρδη από τα μερίσματα που θα διανέμονταν σε αυτούς ως μετόχους. Τους υποσχέθηκαν ότι τα χρήματα που θα επένδυαν στην εταιρία ήταν διασφαλισμένα και μάλιστα με ασφάλιση σε πολύ γνωστή βρετανική εταιρία και πως μπορούσαν να τα αναλάβουν, όποτε το επιθυμούσαν, ενώ η απόδοση της επένδυσης ανέρχονταν σε ποσοστό 3% μηνιαίως ή 10% ανά τρίμηνο.

Κι έτσι πείστηκαν κάποιοι. Για παράδειγμα ένας εξ αυτών επένδυσε στην εταιρία 35.000 ευρώ, παίρνοντας υποσχέσεις για μεγάλο κέρδος. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, τα δύο πρώτα χρόνια πήρε το ποσό των 13.000 ευρώ. Κάποιος άλλος με την υπόσχεση των κατηγορουμένων ότι θα εισπράττει μέρισμα 10% στη λήξη κάθε τριμήνου πείστηκε να αγοράσει μετοχές αξίας 30.000 ευρώ. Έλαβε μόνο μία και μοναδική φορά μέρισμα ύψους 1.187 ευρώ. Ένας τρίτος, επένδυσε συνολικά το ποσό των 45.000 ευρώ σε μετοχές της εταιρίας με την ίδια υπόσχεση απόδοσης 10% ανά τρίμηνο. Συνολικά έλαβε ως απόδοση το ποσό των 7.000 ευρώ. Μια άλλη πάλι, σύμφωνα με όσα κατηγορούνταν οι δύο, τους παρέδωσε το ποσό των 30.000 ευρώ και της αποδόθηκε το πρώτο τρίμηνο το ποσό των 3.000 ευρώ ως μέρισμα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι παρέδιδαν στους επενδυτές έγγραφες αποδείξεις κατάθεσης των χρημάτων τους και διάφορα έγγραφα, στα οποία υποτίθεται ότι απεικονιζόταν η πορεία και η απόδοση των επενδύσεων τους κ.λπ.

ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κάποια στιγμή όμως άρχισαν και οι καθυστερήσεις. Μετά τις αρχικές αποδόσεις των παραπάνω ποσών, οι κατηγορούμενοι επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, όπως διαδικαστικά προβλήματα με ελληνικές και αλλοδαπές δημόσιες αρχές, οικονομικές δυσχέρειες κ.λπ., όχι μόνο σταμάτησαν να αποδίδουν μερίσματα, αλλά και αρνήθηκαν να αποδώσουν στους παθόντες τα κεφάλαια που κατέθεσαν ρευστοποιώντας τις μετοχές τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου οι επενδυτές να μην αντιληφθούν τίποτε, η γυναίκα στη Λάρισα φρόντιζε να τους κρατά σε απόσταση υποδεχόμενη ιδιαίτερα καθέναν εξ αυτών στο γραφείο της. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα που εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για το παραπεμπτικό βούλευμα, η γυναίκα έλεγε στους παθόντες πως ο άνδρας είχε φύγει για την Ελβετία δήθεν για να προσπαθήσει να αποζημιώσει τους επενδυτές.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ…

«Πάει το εφάπαξ μου»

«Πανέξυπνη γυναίκα. Αυτήν με έπεισε», έλεγε στην κατάθεσή του, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας ένα από τα θύματα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό ήταν το εφάπαξ μου. Πάει».

Μια άλλη πάλι κατέθετε πως «Πήρα κάποιες διαβεβαιώσεις από αυτήν, οι οποίες ήταν ψεύτικες. Μου έλεγε πως ήταν διευθύντρια».

Ερωτηθείς από την έδρα για τον τρόπο που τους έπειθε, μάρτυρας κατέθεσε ότι «Μας έδινε μια κατάσταση 6-7 σελίδων με 200 άτομα που επένδυσαν» ενώ για το πού πήγαν τα λεφτά τόνισε ότι "εγώ πιστεύω πως τα χρήματα υπάρχουν".

*Η «εταιρία» όταν είδε πως άρχισαν οι καθυστερήσεις και οι ανησυχίες των πελατών – θυμάτων τους θέλοντας προφανώς να κερδίσει χρόνο τους έστελνε επιστολές. Σε αυτές μεταξύ άλλων ανέφερε τους λόγους καθυστέρησης καταβολής του μερίσματος του ενός τριμήνου. «Η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. πριν από έναν χρόνο επηρέασε όπως είναι γνωστό αρνητικά την παγκόσμια οικονομία. Τα κεφάλαια της εταιρίας μας που επενδύθηκαν στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά (σε πετρέλαιο, συνάλλαγμα, κ.λπ.), δεν είχαν την αρχικά εκτιμηθείσα απόδοση, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο του δευτέρου τριμήνου, να μην είναι επαρκές για να καλύψει με τα απαιτούμενα κεφάλαια τις προβλέψεις μας για την ικανοποίηση του μερίσματος»…

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass