ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑμεΑ

Μνημόνιο για καθολικά προσβάσιμη Λάρισα

* Στήνεται η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρίες

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2017 15:18

Μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να συνυπογράψουν, σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια, ο Δήμος Λαρισαίων και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Θεσσαλίας.

Μια συνεργασία που στοχεύει στην «ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία», μια συμφωνία που έχει ως απώτερο σκοπό «την ανάδειξη του Δήμου Λαρισαίων ως Καθολικά Προσβάσιμης Πόλης και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Τοπικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες» όπως σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης.

Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία, περιλαμβάνοντας έναν συνολικό σχεδιασμό (αντί των αποσπασματικών έως σήμερα) δράσεων έως το 2022. Με κοινό σχεδιασμό δημοτικής αρχής και αναπηρικού κινήματος που θα δώσουν συνέχεια σε δράσεις, όπως η λειτουργία των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, η επέκταση της λειτουργίας και τις απογευματινές ώρες του «λευκού ταξί», το στούντιο ηχογράφησης βιβλίων για άτομα με προβλήματα όρασης, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας που εγκαινιάζεται σήμερα αλλά και την πρώτη παιδική χαρά για την κάλυψη αναγκών παιδιών με αναπηρίες στις δομές της Νεάπολης, όπου εδρεύουν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Συνολικότερα σε δράσεις που έχουν ενταχθεί στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

ΣΤΟΧΟΙ

Όπως σημειώνεται και στο προς υπογραφή μνημόνιο συνεργασίας, βασικοί στόχοι της συμφωνίας αποτελούν επίσης «η ανάπτυξη μιας Τοπικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης, βάσει των απαιτήσεων της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Η ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών του “Καθολικού Σχεδιασμού” σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης και επικοινωνίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης».

Τέλος «η ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών κοινωνιών, στελεχών δομών ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεων εν γένει προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης αυτών ως καταναλωτών και παράλληλα να προωθηθεί η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων στη δυναμική τοπική και διεθνή αγορά των ατόμων με αναπηρία».

ΤΡΟΠΟΙ

Στους τρόπους τώρα υλοποίησης, του σχεδιασμού του Δήμου Λαρισαίων και της ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας, ως ενδεικτικοί τομείς δράσεων σημειώνονται, η «βελτίωση της προσβασιμότητας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος».

Η αξιολόγηση της προσβασιμότητας των δημοτικών κτιρίων (δημαρχείο, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι, χώροι εκπαίδευσης, παιδικοί σταθμοί, κ.λπ.). Η δημιουργία δικτύου προσβάσιμων διαδρομών μεταξύ τοπόσημων του Δήμου Λαρισαίων (πεζοδρόμια, πλατείες, χώροι πρασίνου κ.λπ.), η δημιουργία προσβάσιμης παιδικής χαράς, η ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου λειτουργικών υποδομών φιλικών στα άτομα με αναπηρία και στους ηλικιωμένους για ίσες δυνατότητες ήπιας άθλησης.

Η βελτίωση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η υποστήριξη της αυτόνομης χρήσης των δημοτικών υπηρεσιών από πολίτες με αναπηρία (πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία, πρόβλεψη «ζωντανής» βοήθειας και ενδιαμέσων π.χ. διερμηνείς ΕΝΓ, συνοδοί τυφλών ατόμων). Η βελτίωση της προσβασιμότητας των υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών προσβάσιμων στα άτομα με αναπηρία για την παροχή υπηρεσιών στους δημότες (π.χ. δημοτικά ΚΕΠ, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κ.α.)

Η συμμόρφωση του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Λαρισαίων με τις Οδηγίες για την προσβασιμότητα του περιεχομένου του ιστού, η εκπόνηση ενημερωτικού – πληροφοριακού υλικού. Επίσης η ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για τα άτομα και τις οικογένειές τους με αναπηρία.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

«Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων» καταλήγει το μνημόνιο συνεργασίας «σε συνεργασία με την ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας και τους φορείς του αναπηρικού κινήματος της Λάρισας, θα συνεργαστούν στενά για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την αναπηρία. Η στρατηγική θα συμβάλει στην υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο Δήμου ώστε αυτή να ασκείται κατά τρόπο συμβατό με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Με την υλοποίησή της θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο Δήμου αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία, θα καταστεί δυνατός ο τεκμηριωμένος, ουσιαστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός πολιτικών για την αναπηρία και θα επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία και των οικογενειών τους».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass