ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΙΑΓΕ:

Να κατοχυρωθεί άμεσα ο διακριτός ρόλος της έρευνας στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2017 11:10

«Να κατοχυρωθεί άμεσα ο διακριτός ρόλος της έρευνας στον ερευνητικό φορέα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διότι δεν μπορεί πλέον η έρευνα να λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ, μετατρέποντάς την σε μια δημόσια υπηρεσία με αποστολή την παροχή υπηρεσιών που την οδηγεί σταδιακά στην κατάργησή της» ζητά με επιστολή της η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΕ- ΕΘΙΑΓΕ), η οποία συνήλθε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την υπό διαμόρφωση πρόταση σχεδίου νόμου για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναλυτικότερα το ψήφισμα (το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος Δρ Παναγιώτης Πλατής τακτικός ερευνητής και ο γενικός γραμματέας Δρ Γεώργιος Σαμούρης, τακτικός ερευνητής) της έκτακτης συνέλευσης της Ένωσης Ερευνητών, η οποία συγκλήθηκε ενόψει της προετοιμασίας σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (σήμερα λειτουργεί με ΚΥΑ) και το οποίο επιδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους υπουργούς ΑΑ&Τ και ΠΕ&ΕΝ και στη διοίκηση του ΕΛΓΟ, αναφέρει τα εξής: Σχεδόν πέντε (5) και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΛΓΟ λειτουργεί με βάση μια ΚΥΑ (188763/13.10.2011), χωρίς να υπάρχει νομικό καθεστώς, ευνοώντας συνθήκες ανάπτυξης αυθαιρεσιών στα όργανα διοίκησης. Όλες οι προσωρινές διοικήσεις του ΕΛΓΟ, αντί να δρομολογήσουν την προετοιμασία νομοθεσίας που θα αναβάθμιζε την αγροτική έρευνα, μετέτρεψαν την αποστολή τους από «προσωρινή» σε κανονική και σε θεσμικό επίπεδο, ο ΕΛΓΟ εξακολουθεί να λειτουργεί εν κενώ δικαίου. Η Ένωση Ερευνητών έχοντας έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους από αυτήν την τακτική όλων των διοικήσεων προσέφυγε στο ΣτΕ για το παράνομο της καταστατικής ΚΥΑ του Οργανισμού, διά μέσου της οποίας μεταξύ των άλλων προέκυψε αναδιάρθρωση του αγροτικού ερευνητικού ιστού της χώρας, χωρίς νομοθετικό θεμέλιο. Η δε έρευνα αντιμετωπίζεται ως δραστηριότητα μιας ΔΕΚΟ(!), αντίθετα, με ό,τι συμβαίνει σε όλους τους ερευνητικούς φορείς της χώρας (Ινστιτούτα, Κέντρα). Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, είναι η αναποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού στο σύνολό του.

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ερευνητών ομόφωνα ζητά, στο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο:

1. Να κατοχυρωθεί άμεσα ο διακριτός ρόλος της έρευνας στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ερευνητικός φορέας). Δεν μπορεί πλέον η έρευνα να λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ, μετατρέποντάς την σε μια δημόσια υπηρεσία με αποστολή την παροχή υπηρεσιών που την οδηγεί σταδιακά στην κατάργησή της.

2. Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ερευνας να έχει απαραιτήτως δομή και λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου, όπως ορίζεται στον νόμο για την έρευνα, να είναι ενταγμένη στον ενιαίο χώρο της έρευνας και να ακολουθεί το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

3. Η αγροτική έρευνα να διατηρείται υπό την εποπτεία του ΥπΑΑ&Τ και να αναβαθμίζεται με συν-εποπτεία του Υπ. Παιδείας. Επίσης, να αποσυνδεθεί από τα Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία σχετίζονται με μη ερευνητικές υπηρεσίες. Οι ερευνητικές μονάδες επιβάλλεται να είναι θεματικές, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

4. Το ΔΣ του οργανισμού να προτάξει τη νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΛΓΟ και όταν υπάρξει το νομικό πλαίσιο να καταρτίσει τον κανονισμό κατάστασης όλου του προσωπικού, όπως και όποιων άλλων κανονισμών προβλέπονται από το νόμο.

5. Απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης στον ΕΛΓΟ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου για την αγροτική έρευνα με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αρθούν οι αδικίες των προηγούμενων διοικήσεων και να επικρατήσει η αξιοκρατία και η ισότιμη μεταχείριση των εργαζόμενων.

6. Την ολοκλήρωση της πρόσληψης των εκατό (100) νέων ερευνητών.

7. Την άρση της αδικίας έναντι των ερευνητών, για τη μη υπαγωγή τους στο μητρώο στελεχών της δημόσιας διοίκησης και την ισότιμη ένταξή τους σε αυτό με τις άλλες κατηγορίες στελεχών με νομοθετική ρύθμιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass