Ανασκόπηση 2016

Αθωώσεις, καταδίκες και… πρόσωπα

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 22:00

Αν και κυρίως ήταν καταδικαστικές οι αποφάσεις που ξεχώρισαν μέσα στο 2016 , δεν έλειψαν και οι αθωωτικές που αν μη τι άλλο ξεχώρισαν για τη σπουδαιότητά τους.

Μια εξ αυτών ήρθε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο που έδωσε το «πράσινο φως» σε πανεπιστημιακούς γιατρούς (μέλη ΔΕΠ) να μπορούν να χειρουργούν παράλληλα και σε ιδιωτικές κλινικές. Το δικαστήριο απάλλαξε 13 καθηγητές χειρουργικών ειδικοτήτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που είχαν παραπεμθεί με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση», ενώ επί της ουσίας άνοιξε από τη Λάρισα ο δρόμος για την επίλυση αντίστοιχων υποθέσεων σε όλη τη χώρα.

*Πανελλήνιο αντίκτυπο είχε και μια άλλη υπόθεση από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο καθώς εκτός του ότι ανέτρεψε το εις βάρος της καφετέριας πρόστιμο ύψους 10.500 απεφάνθη πως η Υπουργική Απόφαση (που πάρθηκε προ τριετίας επί θητείας Γιάννη Βρούτση) βρίσκεται εκτός εξουσιοδότησης, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα.

*Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα ΜΜΕ ανά την Ελλάδα για απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που καταδίκασε μια 51χρονη καθαρίστρια, σε 15 χρόνια κάθειρξης, γιατί πριν από 20 χρόνια είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου. Από το 1996 που είχε διοριστεί μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η απάτη της καταβλήθηκαν μικτές αποδοχές που ξεπερνούσαν τις 210 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το δικαστήριο. Πολλές ήταν οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι πρόκειται για καθαρίστρια. Ο νόμος όμως είναι νόμος…

*Το ζήτημα των μεταναστών και της παράνομης μεταφοράς τους απασχόλησε και τα δικαστήρια της Λάρισας και συγκεκριμένα το Μονομελές Εφετείο που εμφανίστηκε ύψιστα ευαισθητοποιημένο, σε ένα θέμα που αγγίζει άμεσα και έντονα το τελευταίο διάστημα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Εξετάζοντας την υπόθεση δύο Ουκρανών κατηγορουμένων που πέρυσι το καλοκαίρι συνελήφθησαν κοντά στη Σκόπελο να μεταφέρουν παράνομα 49 μετανάστες από τη γειτονική Τουρκία καταδικάστηκαν από 104 χρόνια κάθειρξης και με πρόστιμο 108.000 ευρώ.

*Μεγάλος πονοκέφαλος των ηλικιωμένων αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι τηλεφωνικοί εκβιασμοί. Μια τέτοια υπόθεση ήρθε στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρωταγωνιστές δύο Βούλγαροι, που συνελήφθησαν γιατί πήραν 10.000 ευρώ από μια γυναίκα, η οποία πίστεψε σε προηγούμενο τηλεφώνημα που της έγινε πως η κόρη της ενεπλάκη σε τροχαίο σκοτώνοντας ένα μικρό παιδάκι και πως αυτά τα χρήματα θα τη γλίτωναν, από τις νόμιμες διαδικασίες. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως αυτοί ήταν απλά οι «εισπράκτορες» του κυκλώματος. Ωστόσο καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για τον ρόλο τους αυτό.

*Σε δεύτερο βαθμό εκδικάστηκε η υπόθεση του πνιγμού δύο 9χρονων κοριτσιών σε παιδική κατασκήνωση στη Βελίκα. Συγκεκριμένα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων προχώρησε σε επτά καταδίκες, από έξι χρόνια έως και 18 μήνες, την υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2009.

*Εξελίξεις είχαμε μέσα στο 2016 και στην υπόθεση της Μανδηλαρά (από το 2013 και με εμπλοκή του Βλαστού) καθώς με χειροπέδες βγήκε από την αίθουσα του ΜΟΕ ο τρίτος άνδρας που σχετιζόταν με την έκρηξη σε πολυκατοικία που έμενε εισαγγελέας.

*Στη φυλακή οδηγήθηκε μέσα στο 2016 και ο δεύτερος ιερέας των Φαρσάλων που κατηγορούνταν για την υπόθεση της εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω πλαστών μισθοδοτικών καταστάσεων για ιερείς, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου. Ο εν λόγω καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης και ακολούθησε τον δρόμο του άλλου ιερέα. Στην απολογία του είχε πει πως «Στα ιερατικά μου καθήκοντα ήμουν συνεπής. Δεν ήξερα πως γινόταν μεγάλη απάτη. Υπέγραφα χωρίς να το αντιληφθώ. Αυτό πληρώνω».

*Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά καταδίκασε, το ΜΟΕ Βόλου τον 32χρονο Αλβανό που πέρυσι σκότωσε 21χρονο ομοεθνή του (Ντάνιελ), δίπλα από το εξωκλήσι των Αγ. Αναργύρων Αγιάς.

*Εκτός από τις αποφάσεις όμως υπήρξαν και ειδήσεις που αφορούν στο δικαστικό κόσμο της πόλης. Συγκεκριμένα μέσα στο 2016 ο πρόεδρος Εφετών του Εφετείου Λάρισας κ. Γεώργιος Αποστολάκης κατόπιν συνεδρίασης του Δεκαπενταμελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη.

Τέλος η κ. Ξένη Δημητρίου ενόσω βρισκόταν για εκδήλωση στη Λάρισα έμαθε ένα σπουδαίο νέο και δεν ήταν άλλο από το γεγονός πως έγινε η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που επελέγη από την κυβέρνηση για να διαδεχθεί την Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, η οποία αποχωρεί μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σαράντα ετών από τη θέση της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. «Πράγματι η Λάρισα είναι η τυχερή μου πόλη. Δεν το συζητώ καθόλου. Όσες φορές έρχομαι παίρνω δύναμη από τον κόσμο της Λάρισας που είναι ανοιχτός και φιλόξενος. Είναι άνθρωποι ανοιχτοί σε προκλήσεις» δήλωνε το ίδιο βράδυ…

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass