ΠΟΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Λαρισινό χρώμα σε μια «βροχή» τροπολογιών

* Η εξίσωση πτυχιούχων ΚΑΤΕΕ με ΤΕΙ αφορά στην υπόθεση του γεν. γραμματέα του Δήμου Μάνθου Σαρρή

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 14:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκ 2016 14:13

Και τη γνωστή υπόθεση του γενικού γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων κ. Μάνθου Σαρρή φαίνεται ότι αφορά τροπολογία για τους τεχνολογικής εκπαίδευσης γενικούς γραμματείς των δήμων, την οποία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη χωρική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη έκανε δεκτή την τροπολογία την οποία η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε «φωτογραφική» και τελικά την ψήφισαν τα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών», ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν, ενώ το «Ποτάμι» είχε αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «βροχή» άσχετων με το νομοσχέδιο τροπολογιών.

Την υπόθεση του κ. Μ. Σαρρή «έδειξε» κυρίως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ενημερώνοντας τη Βουλή για το ποιες βουλευτικές τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση, ανέφερε:

«Η τροπολογία 865/93, η οποία αφορά στην εξίσωση πτυχιούχων ΚΑΤΕΕ με τα ΤΕΙ για Γενικούς Γραμματείς δήμων, πτυχιούχων τεχνολογικής Εκπαίδευσης, γίνεται αποδεκτή».

Από την πλευρά της η βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαρία Θελερίτη, που υποστήριξε την τροπολογία, επισήμανε:

«Και τέλος, μια τροπολογία που αφορά στους γενικούς γραμματείς. Γίνεται μια διευκρίνιση στον νόμο ότι πρέπει να κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Και ορίζει τι σημαίνει τεχνολογική εκπαίδευση. Και αυτό γίνεται γιατί σε πάρα πολλές περιφέρειες το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τον έλεγχο των δαπανών, δεν δεχόταν τι σημαίνει τεχνολογική εκπαίδευση. Και άρα, υπάρχει μια διευκρίνιση ότι είναι κάτοχοι πτυχίου και ΑΕΙ, αλλά και τεχνολογικής εκπαίδευσης».

Αντίδραση για τη συγκεκριμένη τροπολογία υπήρξε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του:

«Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 865 και ειδικό 93 βλέπουμε ότι υπάρχει μια αναδρομική ισχύ από 29-12-2012 (σ.σ. η σωστή ημερομηνία είναι 29-12-2010), το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι υποκρύπτει ενδεχομένως και κάποιες φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα. Επομένως, την καταψηφίζουμε».

Έντονη ήταν η αντίδραση όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αλλά για τη «βροχή» άσχετων με το νομοσχέδιο τροπολογιών προχθές βράδυ από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με το Ποτάμι να αποχωρεί από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση της βουλευτή του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου: «Μερικές τροπολογίες μοιάζουν σαν να θέλετε να κάνετε χριστουγεννιάτικους μποναμάδες σε μερικούς και παριστάνετε τους Αγιοβασίληδες».

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αλλά ουδείς βουλευτής την παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής, προκύπτει ότι η τροπολογία αφορά σε γενικούς γραμματείς δήμων και ειδικούς συμβούλους – ειδικούς συνεργάτες δήμων και περιφερειών και προσδιορίζει τους όρους «πανεπιστημιακή» και «τεχνολογική» εκπαίδευση καθώς ανέκυψαν προβλήματα με τις διαφορετικές διατυπώσεις άρθρων νόμου του 2007 και εγκυκλίου του 2010.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η διατύπωση των άρθρων 161 και 163 του ν. 3584/2007 (Α’ 143) έχει δημιουργήσει, κατά την εφαρμογή του σειρά προβλημάτων λόγω του ότι επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών διαπίστωσαν το πρόβλημα και εξέδωσαν εγκύκλιο (την υπ. αριθμ. 55/29.12.2010 με τίτλο “Οδηγίες σχετικά με το προσωπικό ειδικών θέσεων των Περιφερειών και των Δήμων της Χώρας”) με υπογραφή του τότε υφυπουργού Εσωτερικών, στην οποία συμπεριέλαβαν την προτεινόμενη, στην παρούσα τροπολογία, διατύπωση, που απαιτεί πτυχία ή διπλώματα τριτοβάθμιων σχολών, Πανεπιστημιακής (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ). Ειδικότερα, οι αναφορές βρίσκονται στις σελίδες 5 και 6 για τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων και τους ειδικούς συμβούλους και τους ειδικούς συνεργάτες, αντίστοιχα.

Οι όροι «Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (Π.Ε.) και Τεχνολογική Εκπαίδευση (Τ.Ε.)», τους οποίους χρησιμοποιεί η Εγκύκλιος 55/29.12.2010 είναι σημαντικό να ισχύσουν αναδρομικά από 29/12/2010, ημερομηνία κατά την οποία, η προαναφερόμενη εγκύκλιος δημοσιεύτηκε.

Οι σαφείς όροι Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (Π.Ε.) και Τεχνολογική Εκπαίδευση (Τ.Ε.), τους οποίους χρησιμοποιεί η Εγκύκλιος 55/29.12.2010 είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται και από το άρθρο 82 του Ν.3584/2007. Αντίστοιχοι όροι χρησιμοποιούνται σε άλλα σχετικά Π.Δ. (πχ π.δ. 50/2001 όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 44/2005 και ισχύει) για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές (Π.Ε. και Τ.Ε.).

Η διάταξη εισάγεται για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και ενότητα της νομοθεσίας, αλλά και να λυθούν τυχόν ερμηνευτικά θέματα, καθώς η παράλληλη, ισχύς των διαφορετικών διατυπώσεων, όπως των άρθρων 161 και 163 του ν. 3584/2007 και της Εγκυκλίου 55/29.12.2010 δημιουργεί προβλήματα, καθώς, σε αντίθεση με τα Δικαστήρια, για τη Διοίκηση η εφαρμογή εγκυκλίων είναι υποχρεωτική».

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«1.To τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 161 του ν. 3584/2007 (Α’ 143) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο γενικός Γραμματέας πρέπει να κατέχει πτυχίο ή δίπλωμα σχολής Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Π.Ε. ή Τ.Ε.), όπως προβλέπεται στο άρθρο 82.»

2. Η περ. (β) της παρ. 3 του άρθρου 163 του ν. 3584/2007 (Α’ 143) αντικαθίσταται ως εξής:

«β. πτυχίο ή δίπλωμα σχολής Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Π.Ε. ή Τ.Ε.), όπως προβλέπεται στο άρθρο 82.»

3. Η παρ. 1 και 2 ισχύουν από 29/12/2010».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass