ΨΗΦΙΣΘΗΚΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Δήμος Λαρισαίων αγοράζει τις «Μούσες»

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2016 13:31 | Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκ 2016 14:10

Στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων περνά το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Παλαιστίνης (σ.σ. γνωστότερο και ως «Μούσες») όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Καλογιάννης διευκρίνισε ότι «προχθές επήλθε συμφωνία με τους κληρονόμους και μετά τις γιορτές μπαίνουν οι υπογραφές» για να παραπέμψει στο μέλλον στον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο, στην πρώτη του συνεδρίαση χθες το απόγευμα συζήτησε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017 – που ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία - ενώ ακολούθησε και δεύτερη συνεδρίαση, με σειρά τρεχόντων θεμάτων.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ο δήμαρχος Λαρισαίων ξεκίνησε την παρέμβασή του μεταφέροντας το αίτημα της ΚΕΔΕ της αδικίας με αφορμή τη μείωση φέτος, κατά 200 εκατ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους ΟΤΑ. Για να επισημάνει τους τρεις στόχους του νέου προϋπολογισμού, «ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για ευπαθείς ομάδες, την υλοποίηση έργων σε όλες τις γειτονιές και στην έναρξη υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού για μια άλλη Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων μπαίνει σε άλλο αστερισμό, φέτος ξεκινάνε τα έργα που εντάσσονται στο σχεδιασμό της επόμενης 15ετίας».

Προσθέτοντας ότι «1,5 εκατ. ευρώ θα οδηγηθεί στην κοινωνική πολιτική με μειώσεις τελών. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, μετά τις γιορτές, θα συζητήσουμε για συγκεκριμένες μειώσεις με ένταξη ομάδων όπως οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μακροχρόνια άνεργοι, να βοηθηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε έργα που θα ξεκινήσουν με ιδίους πόρους του Δήμου, όπως μετατροπή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων μόνο σε λεωφορειόδρομους, η πεζοδρόμηση της Μεγ. Αλεξάνδρου, η μετατροπή οδών όπως η Ηλιοδώρου και η Ρούσβελτ σε δρόμους ήπιους κυκλοφορίας. Το ίδιο θα συμβεί και με την Ασκληπιού, έργο που θα συνδυασθεί με τη διεκδίκηση του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ και της μετατροπής του σε παιδική χαρά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το έργο του ελέγχου (με μπάρες) των πεζοδρομίων με τον κ. Καλογιάννη να κάνει αναφορά στα έργα της ΔΕΥΑΛ στις συνοικίες.

Στοιχεία και στόχους του προϋπολογισμού παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομίας Παν. Νταής, τους στόχους του Τεχνικού Προγράμματος παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης ενώ αναλυτικά παρουσίασε το Τεχνικό Πρόγραμμα η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Λ. Γιοβρή.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι «από δημοτική αρχή των μεγάλων εξαγγελιών κατέληξε ως δημοτική αρχή χαμηλών προσδοκιών. Με μικρό έως μηδενικό έργο». Προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο για όλους τους πολίτες, να είναι αναπτυξιακός και δημοκρατικός.

Τα αποθεματικά των 24 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις τσέπες των Λαρισαίων και η ανακοίνωση για του τρίτεκνους γίνεται “στο πόδι”, δεν θα υπάρξει μείωση για κανέναν».

Με την κ. Καραλαριώτου απευθυνόμενη στο δήμαρχο να σημειώνει ότι «συνειδητά έχετε παραπλανήσει τους δημότες, λέγοντας ψέματα. Την επόμενη φορά που θα ζητήσετε τη στήριξη των πολιτών θα σας δείξουν την πόρτα της εξόδου από τον Δήμο και θα είναι “ντάλα μεσημέρι”».

Αναφερόμενη στο Τεχνικό Πρόγραμμα η κ. Καραλαριώτου τόνισε πως «2,5 χρόνια δεν κάνατε τίποτα και συνεχίζετε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έχετε μια αλαζονική διοίκηση που ασκείται από ένα κλειστό κλαμπ του δημάρχου» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου, δηλώνοντας ότι η παράταξή της καταψηφίζει, προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα.

«Οι μειώσεις των δημοτικών τελών θα γίνουν και θα είναι “ντάλα – μεσημέρι”» απάντησε ο κ. Καλογιάννης που επέκρινε την Καραλαριώτου για λαϊκισμό. Προσθέτοντας ότι «μας εγκαλέσατε για το κολυμβητήριο και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε που ήσασταν 9 χρόνια αυτοδιοικητικός, δεν αισθάνεστε καμία ευθύνη;» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Διαβάστε τι γράφει ο Νίκος Παπαθεωδόρου για την ιστορία του κτιρίου

Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης διευκρίνισε εξαρχής ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «μόνο εδώ γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Ο κ. Τζανακούλης υπεραμύνθηκε του έργου επί δικής του θητείας, κάνοντας αναφορές σε μεγάλα έργα για να επικρίνει τη δημοτική αρχή για την απόφαση για τις κορύνες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα το μετανιώσετε πικρά».

Ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας, καταψηφίζοντας επίσης προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι η δημοτική αρχή «έχασε τη μάχη της καθημερινότητας». Για να προσθέσει πως «ήταν φυσικό να χαθείτε τα δύο πρώτα χρόνια της θητεία σας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο , στα μπερδεμένα μονοπάτια μιας σύγχυσης μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και της ουτοπίας που σκόπιμα επαγγελθήκατε προεκλογικά . Μεταξύ της λογικής του δεν πληρώνω και του ξεπουλιέμαι για να πληρώσω . Μεταξύ του καταγγέλλω τον ΕΝΦΙΑ και του στηρίζω πολιτικές που αυξάνουν το φόρο και τον καθιστούν μόνιμο.

Φροντιστήριο προσγείωσης στην πραγματικότητα κατέστη η μέχρι σήμερα θητεία σας. Φροντιστήριο βέβαια στις πλάτες των πολιτών και σε βάρος των πιο αδυνάτων από αυτούς. Ανώμαλη προσγείωση και για την κυβέρνηση και για τη δημοτική αρχή. Ο μεγάλος χαμένος η χώρα μας. Χαμένη και η πόλη μας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος παρατήρησε πως «η δημοτική αρχή υιοθετεί την κεντρική οικονομική πολιτική» για να προσθέσει πως «η εξαγγελία για τη διεύρυνση των δημοτικών τελών δεν έχει τεκμηρίωση», «ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός» ενώ για το τεχνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση». Για να ψηφίσει λευκό στον προϋπολογισμό, υπερψηφίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» Π. Κρίκης, τόνισε πως θα καταψηφίσει προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα γιατί «έχουν καθαρά ταξικό προσανατολισμό που θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα» αναφέροντας το παράδειγμα του τουρισμού.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass