ΔΩΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ 255 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ένα μπουκάλι λάδι, γι’ αυτούς που δεν έχουν…

* Μια δράση των «Ενεργών Πολιτών» που δημιούργησε η ανάγκη των Λαρισαίων

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:02

Της Λένας Κισσάβου

Ένας ηλικιωμένος χτυπά καθημερινά την πόρτα της «Στέγης Αλληλεγγύης», των «Ενεργών Πολιτών» στη Λάρισα και αφήνει ένα μπουκάλι λάδι. «Γι’ αυτούς που δεν έχουν…» λέει και φεύγει.

Σε ένα ακόμη άνοιγμα της ίδιας πόρτας, έξω στεκόταν μια γυναίκα με ένα καρότσι γεμάτο τρόφιμα, «Αντί μνημόσυνου…» τους λέει και συμπληρώνει: «Να ταΐσω αυτούς που δεν έχουν και όχι αυτούς που έχουν!».

Την ίδια μέρα, κάποιος πολίτης διαβαίνει διακριτικά, με σκυμμένο κεφάλι την πόρτα και φεύγοντας λίγο μετά, κρατά σφιχτά στο χέρι του το μπουκάλι με το λάδι, που θα πάει στο τραπέζι της οικογένειάς του.

Δεν ξέρει ποιος το έδωσε, αλλά ούτε και ο δωρητής ποιος το πήρε. Ανώνυμες προσφορές, πράξεις ανθρωπιάς και αγάπης, πράξεις στήριξης να αντέξουν όσοι δεν έχουν, το νούμερο των οποίων στη Λάρισα, ξαφνιάζει: «255 οικογένειες! Από τριμελείς αλλά ακόμη και επταμελείς, δεν έχουν τα βασικά για να ζήσουν», μας είπε η κ. Βάντα Ζαχαρακοπούλου, υπεύθυνη της λειτουργίας του «Δωρητηρίου τροφίμων» της «Στέγης Αλληλεγγύης» των «Ενεργών Πολιτών», στην οδό Αλεξ. Παναγούλη 37.

«Το Δωρητήριο τροφίμων, το δημιούργησε η ανάγκη, των ανθρώπων…», μας λέει η κ. Ζαχαρακοπούλου και εξηγεί: «Από την ίδρυση των Ενεργών Πολιτών και την υλοποίηση της δράσης «Χωρίς μεσάζοντες», με τη διάθεση φθηνών τροφίμων, προϋπόθεση συμμετοχής των παραγωγών, ήταν να προσφέρουν μια ποσότητα δωρεάν προϊόντων τους, τα οποία διαθέταμε σε ιδρύματα, όπως στο Γηροκομείο, στον Αριστέα, στα Χελιδονάκια, στα συσσίτια Πέτρου και Παύλου…

Όμως … όλο και αυξανόταν ο αριθμός των Λαρισαίων που χτυπούσε την πόρτα μας και ρωτούσε αν είχαμε να τους δώσουμε τρόφιμα, για την οικογένειά τους, λέγοντάς μας ο καθένας τη δική του τραγική ιστορία. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε, διαπιστώσαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε το δωρητήριο, για να προσφέρουμε

στις οικογένειες της πόλης μας που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους και έτσι σταματήσαμε να δίνουμε τα τρόφιμα στα ιδρύματα, καθώς οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης …μάς χτυπούσαν συνεχώς την πόρτα!

Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άλλοτε βιοπαλαιστές, που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή που οι συνθήκες τους «γονάτισαν» οικονομικά, τόσο που ο επιούσιος δεν είναι δεδομένος».

Ξεκίνησε λοιπόν πριν δύο χρόνια, να λειτουργεί το δωρητήριο και μόνο για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα ράφια του, ποτέ δεν μένουν γεμάτα. Αδειάζουν συνεχώς από τις ανάγκες συμπολιτών, αφού ο αριθμός των ατόμων που περιμένουν ένα σακουλάκι φακές, ένα μπουκάλι λάδι, μετριέται σε εκατοντάδες!

Η δράση προσφοράς τροφίμων ήταν ανάγκη να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε οι προσφορές να πάνε σε άτομα που βιώνουν πράγματι, δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Εκεί αποφασίστηκε να βοηθήσουν εθελοντές κοινωνικοί λειτουργοί, που πραγματοποίησαν έρευνες για το προφίλ του κάθε ατόμου, που ζητούσε τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν προσφέρονται σε …αυτούς που έχουν.

Έγινε καταγραφή του ιστορικού τους, ακόμη και με επιτόπιες επισκέψεις όποτε κρινόταν ότι έπρεπε να γίνουν, και έτσι ολοκληρώθηκε μια λίστα 255 οικογενειών. Τα προσωπικά τους δεδομένα, είναι απόρρητα, φυλάσσονται ως επτασφράγιστο μυστικό και αυτό αφορά στη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους, διότι οι περισσότεροι ποτέ στη ζωή τους ξανά δεν είχαν φτάσει στο σημείο να μην έχουν να φάνε και να ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα.

«Τα ράφια όπως γεμίζουν, έτσι κι αδειάζουν, την ίδια μέρα…» λέει η κ. Ζαχαρακοπούλου, ενώ για τον τρόπο που συγκεντρώνονται τα τρόφιμα, αναφέρει: «Ένα μέρος αυτών, μας το προσφέρουν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη δράση διάθεσης φθηνών προϊόντων (πατάτες, όσπρια, λάδι, τυριά, αλεύρι κ.α.), ένα άλλο μέρος, το συγκεντρώνουμε από εξορμήσεις μας έξω από σούπερ- μάρκετ, όπου τοποθετούμε καλάθι και ζητούμε από τους καταναλωτές να ρίξουν μέσα σε αυτό ό,τι επιθυμούν, για να στηρίξουν άπορες οικογένειες. Να πω, ότι η ανταπόκρισή τους κάθε φορά που τη ζητάμε είναι εντυπωσιακή, μας στηρίζουν… Σε συμφωνία με σούπερ μάρκετ, σύντομα θα βάλουμε μόνιμα καλάθια προσφορά τροφίμων, στις εισόδους τους.

Επίσης, κάποιες ποσότητες τροφίμων, μας τις προσφέρουν κατά διαστήματα, πολίτες στη Στέγη Αλληλεγγύης, είτε μεμονωμένα, είτε από οργανωμένες δράσεις σχολείων.

Κάνουμε έκκληση να ενεργοποιηθούν κι άλλοι πολίτες, για να καταφέρουμε να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν να λαμβάνουν άλλη κοινωνική βοήθεια, ούτε σε χρήματα, ούτε σε τρόφιμα.

Κάνουμε έκκληση, να δείξουν την αλληλεγγύη τους, φέρνοντας και μόνο δύο μπουκάλια γάλα! Ό,τι έχουν, ό,τι μπορούν…

Θα μπορούσε ακόμη να οργανωθεί μια τέτοια προσφορά και με πρωτοβουλίες κάποιων ανθρώπων σε διάφορους χώρους εργασίας ή να μας καλέσουν οι οργανωτές μιας εκδήλωσης, να τοποθετήσουμε στο χώρο όπου πραγματοποιείται, ένα καλάθι προσφοράς, καλώντας το κοινό που θα παραστεί να φέρει μαζί του για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια».

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass