Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΛΚΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

Η μουσική των αγγέλων επί λαρισινής γης…

* Στον υπόγειο χώρο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Αχιλλίου ένας μαθητής, ένας συνταξιούχος και μια εργαζόμενη μητέρα διδάσκονται μαζί τη μουσική που συνδέει την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2015 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:57

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης – Ν. Σιούμκας

Ένας μαθητής μόλις έχει τελειώσει το φροντιστήριο και κατεβαίνει με λαχτάρα τα σκαλιά. Ένας ηλικιωμένος κύριος δεν πήγε στο καφενείο αλλά προτίμησε να βρεθεί στον ίδιο χώρο. Μια κοπέλα είναι ήδη εκεί από νωρίς και προετοιμάζεται.

Όλοι τους μαζεύονται στον υπόγειο χώρο του μητροπολιτικού μας ναού και αν στην καθημερινότητά τους δεν σχετίζονται οι ζωές τους, όταν βρίσκονται εκεί είναι όλοι ίσοι και όμοιοι καθώς είναι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Αχίλλιος». Μιας σχολής που ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης και Περιχώρων κ. Κωνσταντίνου Κωστούλη και των μελών αυτού. Το 1987 αναγνωρίζεται από το κράτος και γίνεται ισότιμη με τις άλλες Σχολές και Ωδεία της χώρας.

Φυσικά τελεί πάντα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, της οποίας ο εκάστοτε μητροπολίτης είναι και ο πρόεδρός της.

Εκεί συναντάμε τον διευθυντή της κ. Ηλία Παπαδόπουλο σ’ έναν χώρο που υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διδασκαλίας για να μας πει μεταξύ άλλων: «Για όλους εμάς η Σχολή αποτελεί ένα βασικό κύτταρο στο ζωντανό οργανισμό της Εκκλησίας το οποίο φέρει επάνω του τη γενετική υπογραφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας» τονίζει ο 39χρονος κ. Παπαδόπουλος που πήρε το πρώτο του ερέθισμα από ένα άκουσμα σε ένα κασετόφωνο όταν ήταν νεαρός. Πρωτοασχολήθηκε το 1989 και είναι στη συγκεκριμένη διευθυντική θέση από το 2008.

«Όλα τα χρόνια έχει παραχθεί ένα τεράστιο κοινωνικό, πολιτιστικό και φυσικά θρησκευτικό έργο και οι καρποί αυτού του δέντρου ήδη έχουν βλαστήσει και έχουν γίνει φανεροί στην πόλη. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Η ιδιόμορφη σύσταση των τάξεων και οι διαφορές των ηλικιών και του φύλου δείχνουν πως εδώ είμαστε ένα και αγωνιζόμαστε για έναν σκοπό. Αντικειμενικός μας σκοπός είναι να γνωρίσει ο κόσμος τη γνήσια και ανόθευτη βυζαντινή μουσική. Να αποτελέσει μια καλή «παγίδα» για να μαγνητίσει νέα παιδιά».

Δίπλα του και δύο άλλοι δάσκαλοι ο κ. Διαμάντης Θεοδόσιος και ο κ. Παπαγεωργίου Απόστολος που από την πλευρά τους αναφέρουν: «Βλέπουμε πολλά παιδιά οικογενειών που εκκλησιάζονται και παράλληλα τους αρέσει η μουσική. Βλέπουμε όμως να έρχονται παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν τη βυζαντινή μουσική διότι τους «άγγιξε» ένα άκουσμα που είχαν πρόσφατα. Έρχονται άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία που προσεγγίζουν τη βυζαντινή μουσική από άλλη οπτική γωνία. Έρχονται και μουσικοί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο στις ηλικίες όσο και στα ενδιαφέροντα των μαθητών μας» και καταλήγουν ως εξής: «Η βυζαντινή μας μουσική είναι η συνέχεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής γι’ αυτό είναι σημαντική για όλους μας».

Σήμερα η Σχολή με τα παραρτήματά της στον Τύρναβο και τη Νίκαια, αριθμεί περί τους διακόσιους μαθητές κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες. Η φοίτηση είναι πενταετής, συνεχής και τακτική. Οι απόφοιτοί της μπορούν να λάβουν μέρος στις εκάστοτε εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος, ενώπιον Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο μπορούν να διδάξουν σε όμορες Σχολές και Ωδεία – Μουσικά Γυμνάσια της χώρας. Η Σχολή διατηρεί χορωδία από ταλαντούχους μαθητές, δίδοντας πάντα το "παρών" σε όποιες εκδηλώσεις κληθεί. Πολλοί από τους αποφοίτους μαθητές της κατέχουν σήμερα αναλόγια στην πόλη της Λαρίσης και στα περίχωρα αυτής. Αρκετοί διπλωματούχοι είναι καθηγητές ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές σε Μουσικά Γυμνάσια και Ωδεία της χώρας.

Τα δίδακτρα σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της «είναι συμβολικά και τούτο διότι ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος πάντα βρίσκεται στο πλευρό της Σχολής για ό,τι οικονομικό πρόβλημα ήθελε προκύψει. Είναι ο μοναδικός μητροπολίτης ο οποίος περιέβαλε τη Σχολή μας με την άπειρη αγάπη και το ενδιαφέρον του και ίσταται πάντοτε παρών στον αγώνα της Σχολής».

Επίσης στη Σχολή σήμερα εκτός της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής διδάσκεται δωρεάν και η Ευρωπαϊκή Μουσική, καθώς και η παραδοσιακή Δημοτική Μουσική.

«Η βυζαντινή μουσική είναι ένας καταλύτης για τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, με τον άνθρωπο και με τη φύση. Έχει μια άλλη διάσταση που επηρεάζεται από το Άγιο Πνεύμα. Έχει το συστατικό και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό και η δυναμική της φεύγει από τα ανθρώπινα όρια. Έχει κάτι το θεϊκό μέσα της. Γι’ αυτό μιλάμε και για απόλυτη θεοπνευστία μέσα της. Και στην υμνογραφία και στη μουσική» μας αποχαιρετά ο διευθυντής κ. Παπαδόπουλος.

Μουσική των αγγέλων, σκεφτόμαστε και ακούγεται επί λαρισινής γης…

 

ΤΟ Δ.Σ., ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Ποιοι συνθέτουν τη Σχολή

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής το απαρτίζουν οι:

Σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος.

Αρχιμ. Ραφαήλ Ευαγγέλου, αναπληρωτής πρόεδρος.

Κατσουγιάννης Δημήτριος, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Δώδεκα Αποστόλων Γιάννουλης Λαρίσης, ταμίας.

Χελιδωνάς Δημήτριος, ιεροψάλτης, μέλος επί των Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής.

Τσιαπάλας Χαράλαμπος, μέλος.

Δ/ντής της Σχολής είναι σήμερα ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίων Θεοδώρων Λαρίσης.

Διδάσκοντες καθηγητές επίσης είναι:

Κυριαζής Δασκαλούδης, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Θεοδόσης Διαμάντης, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αναλήψεως Λαρίσης.

Απόστολος Παπαγεωργίου, πρωτοψάλτης.

Κωνσταντίνος Σαΐτης, λαμπαδάριος του ιερού ναού Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Γεώργιος Καραγιαννάκης, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης Λαρίσης, δάσκαλος στο παράρτημα του Τυρνάβου.

Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου, καθηγήτρια της Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Χρήστος Ζτιάβας, γραμματέας

* Στη Σχολή εκτός του κ. Ηλία Παπαδόπουλου διετέλεσαν ικανά διευθυντικά στελέχη όπως: Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, άρχων πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στα πρώτα βήματά της, Κυριαζής Νικολέρης, καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και διπλωματούχος ευρωπαϊκής μουσικής μέχρι το έτος 1997, Αθανάσιος Κουφοδήμος έως το έτος 2008.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass