ΣΥΧΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Ακραία φαινόμενα που θα επαναληφθούν!

* Καταιγίδες, ισχυροί νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες, έφεραν τις πλημμύρες * Στη Δυτική Ελλάδα έπεσε τριπλάσια ποσότητα νερού από ό,τι σε έναν μήνα! * Άνεμοι έως και 90 χιλιομέτρων στη Λάρισα * Την άλλη βδομάδα ίσως ξαναδούμε χιόνι!

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2015 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:36

Της Λένας Κισσάβου

Σπάνια και ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται στη Λάρισα, με τις εναλλαγές τους να ξαφνιάζουν, καθότι δεν είναι γνώριμα για τις καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην περιοχή μας.

Μετά λοιπόν τον παγετό, τους ανέμους των 90 χιλιομέτρων την ώρα, που σάρωσαν την περασμένη Κυριακή την πόλη και όχι μόνο, ακολούθησε η ασυνήθιστη για την εποχή, υψηλή θερμοκρασία και όπως βλέπουν οι μετεωρολόγοι στους χάρτες τους, έπεται και συνέχεια!

Αναμφίβολα όλα αυτά έχουν καταγραφεί από τους ερευνητές και θα αποτελέσουν δείγματα μια ευρύτερης έρευνας για αλλαγές στην ατμόσφαιρα που επηρεάζουν τον καιρό, λόγω της σπανιότητας τέτοιων φαινομένων, τα οποία ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας, χαρακτηρίζει «ασυνήθιστα φαινόμενα» και μιλά για «ακραία έκφραση του καιρού».

Ο κ. Σκριμιζέας μας είπε: «Μέσα σε ένα τριήμερο (30 Ιανουαρίου ως 1 Φεβρουαρίου) έριξε τριπλάσια βροχή από τον μέσο όρο όλου του μήνα, στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έπεσαν 360 χιλιοστά βροχής, τρεις φορές δηλαδή πάνω από τη συνολική ποσότητα βροχής που κατά μέσο όρο πέφτει έναν ολόκληρο μήνα. Αυτή η τιμή είναι πολλαπλάσια από τη μέγιστη ημερήσια τιμή βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ!

Αυτό το προκάλεσαν η έντονη νότια ατμοσφαιρική κυκλοφορία ανέμου, η οποία δεν είναι συνηθισμένη αυτή την περίοδο.

Η Δυτική Ελλάδα, έχει μεν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής απ΄ όλη τη χώρα, λόγω πολλών παραγόντων και δέχεται μεγαλύτερο όγκο της νότιας κυκλοφορίας, αλλά σπανίζει αυτή η ένταση βροχής και η αστάθεια της ατμόσφαιρας. Ήταν λοιπόν μια ακραία έκφραση του καιρού.

Παρατηρούμε επίσης μια αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων φαινομένων γενικότερα, όπως και στη Θεσσαλία.

Έτσι το εν λόγω τριήμερο, η περιοχή που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν η Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου καταγράφηκαν μεγάλα ύψη βροχής (περί τα 300 χιλιοστά το μέγιστο στο Περτούλι).

Στη Λάρισα δε, ο νότιος άνεμος, δεν είναι από τα συνήθη φαινόμενα της εποχής. Η ταχύτητά του ήταν 50 χιλιόμετρα την ώρα με τη μέγιστη τιμή της να φτάνει και στα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Αναμφίβολα, μιλάμε για ακραίο φαινόμενο».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν παρουσιάστηκαν μόνο από την ένταση και την ποσότητα της βροχής που έπεσε, αλλά από το γεγονός ότι οι έντονοι νότιοι άνεμοι ανέβασαν πολύ τη θερμοκρασία και προκάλεσαν γρήγορο λιώσιμο του χιονιού στα βουνά», αναφέρει ο κ. Σκριμιζέας για τους όγκους νερού που «έπνιξαν» πολλές περιοχές.

«Δυστυχώς όμως, αν και πολύ νερό κατέβηκε προς τις πεδιάδες το περισσότερο... πάει χαμένο», σχολιάζει, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί οι δομές διαχείρισης και διατήρησής του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τέλη αυτής της εβδομάδας δεν θα δούμε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά από την Κυριακή και μετά έπεται συνέχεια αυτών... μέχρι και του σημείου να ξαναδούμε χιόνι!".

«ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Οι «Πράσινοι – Αλληλεγγύη», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι: «Οι καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, μας υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα ακόμα και αν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά της».

Υποστηρίζουν δε ότι χρειάζεται: «Να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική προστασίας του κλίματος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και να συμβάλουμε – στο μέτρο των δυνατοτήτων μας - στην επίτευξη συμφωνίας στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο 2015.

Να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που ως ένα βαθμό είναι πλέον αναπόφευκτη.

Μεταξύ άλλων, η χώρα και κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες πρέπει να επεξεργαστούν: Σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που θα προωθούν ένα σύνολο μέτρων πρόληψης φυσικών καταστροφών εξαιτίας της αύξησης της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα σχέδια αυτά – η εκπόνηση και υλοποίησή τους μπορούν να υποστηριχθούν από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία - πρέπει να εξειδικεύονται και σε επίπεδο Δήμου.

Η κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές των περιοχών όπου παρατηρήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές οφείλουν, αφενός να βοηθήσουν τους πολίτες να επιδιορθώσουν τις ζημιές, αφετέρου να εντοπίσουν πιθανούς παράγοντες που μεγιστοποίησαν τις ζημιές και να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών στον σχεδιασμό έργων, αλλά και η κατασπατάληση πόρων.

Οι περιφέρειες που επλήγησαν μπορούν να προσφύγουν στη βοήθεια που προσφέρει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργαλείο στήριξης χωρών και περιφερειών μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Οι αρχές, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό του Ταμείου, έχουν προθεσμία 12 εβδομάδες για να εκτιμήσουν τη ζημιά, να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή ξεπερνάει το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της περιφέρειας και να υποβάλουν την αίτηση.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass