ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το μεταμεσονύκτιο θρίλερ της έδρας στον νομό

* Δέσποινα Σβερώνη: Μας πολέμησαν ανελέητα, αλλά…

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:07

Του Δημήτρη Βάλλα

Ήταν πραγματικά «θρίλερ» μεταμεσονύχτιο για γερά νεύρα η εκλογική καραμπόλα που τελικά έκρινε μία κρίσιμη έδρα στον νομό Λάρισας που την τελευταία στιγμή, τις πρωινές ώρες, «έφυγε» από το ΠΑΣΟΚ και έχρισε την ποινικολόγο κ. Δέσποινα Σβερώνη –Χονδρονάσιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Η κ. Σβερώνη αποτελεί ένα από τα τέσσερα νέα πρόσωπα με τα οποία ανανεώνεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής της οποίας η ηγετική ομάδα που κατηγορείται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης παραμένει προφυλακισμένη.

Έτσι, εκτός από τους προφυλακισμένους Παππά, Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Λαγό, Hλιόπουλο, Κούζηλο και Κασιδιάρη αλλά και τους Παναγιώταρο, Μπαρμπαρούση, Αρβανίτη, Μίχο, Γρέγο και Ματθαιόπουλο που είχαν επανεκλεγεί (και πιθανότατα η Ελένη Ζαρούλια η οποία θα εκλεγεί στη Β' Αθηνών αν παραιτηθεί ο σύζυγός της για να εκλεγεί στην Α' Αθηνών) μπαίνουν στη Βουλή και οι: Γραίκος Φώτιος, Γαλέος Γεώργιος, Χατζησάββας Χρήστος και η Σβερώνη Χονδρονάσιου Δέσποινα.

Φανερά τσακισμένη από το ξενύχτι και σε κατάσταση σχεδόν πλήρους αφωνίας η Λαρισαία δικηγόρος σχεδόν μη έχοντας ακόμα πιστέψει ότι σταμάτησε το …πήγαινε- έλα της έδρας θα μας πει εκφράζοντας την οργή της: «Οι δυνάμεις της ψευδεπίγραφης δημοκρατίας τους προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να φιμώσουν τη φωνή του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.

"Αιδώς'', άγνωστη λέξη-έννοια κενή περιεχομένου από τις πολιτικές δυνάμεις του δήθεν συνταγματικού δημοκρατικού τόξου. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας δάσκαλος, νομομαθής, συνταγματολόγος, ποινικολόγος..., η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος να πάρει θέση και να βγει μπροστά να πει ''αιδώς'', ντροπή!

Ένα ολόκληρο κόμμα εκλεγμένο με τους κανόνες της δημοκρατίας τους, βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού για 1 1/2 χρόνο δίχως δίκη, δίχως στοιχεία. Μισό και πλέον εκατομμύριο Έλληνες το στηρίζουν και το ξαναψηφίζουν, παρότι το πολεμούν ανελέητα με κάθε μέσο που διαθέτει το ''δημοκρατικό τους καθεστώς''.

Τόσο πολύ φοβούνται την αλήθεια; Τη φωνή της συνείδησής τους; Ξέρουν αλήθεια τι θα πει συνείδηση ή μήπως την έθαψαν και αυτή μαζί με την Ελληνική-Ορθόδοξη ταυτότητά τους;

Μας πολέμησαν ανελέητα, πίστεψαν ότι μας εξόντωσαν. Λησμόνησαν όμως ότι η Ελληνορθόδοξη ψυχή δεν πεθαίνει ποτέ!

Ευχαριστώ όλους όσοι πίστεψαν στην ανάγκη της Εθνικής και Ορθόδοξης ανασύνταξης της πατρίδας μας και με τίμησαν με την ψήφο τους. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της παρακμής και των χαμένων εθνικών ταυτοτήτων, το ελληνικό έθνος έχει να αντιτάξει πρόσωπο και ήθος: Πρόσωπο είναι ο ελληνισμός και ήθος η ορθοδοξία μας.

Μου δώσατε τη δύναμη να είμαι η φωνή και η ψυχή σας στη Βουλή. Θα αγωνιστώ για την πατρίδα μας με οδηγό τα Ιερά και Όσια του Γένους μας, με φυλακτό την αγιασμένη και αγιαστική ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Με σεβασμό στους ήρωες, μάρτυρες του έθνους μας. Με αγάπη και πρόνοια για τις επόμενες γενιές.

Μαζί θα πορευθούμε για την ανασύσταση και ανάσταση της Ελλάδος μας μέσα στην Ευρώπη των Εθνών».

Η ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΤΑ …ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Για την έδρα και τη διάθεσή της ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής κ. Κ. Βαϊούλης θα προσπαθήσει εν συντομία να μας εξηγήσει το πώς λειτουργεί ο εκλογικός Νόμος επισημαίνοντας:

* «Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ίσχυσε για πρώτη φορά ο λεγόμενος εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη (3231/2004), με τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος Παυλόπουλου (3636/2008), κυρίως στο μπόνους εδρών του πρώτου κόμματος και τον περιορισμό στις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων. Η κύρια αλλαγή που επιφέρει ο νόμος (3636/2008) αφορά στην αύξηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Το μπόνους αυξάνει από τις 40 στις 50 έδρες, γεγονός που διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το θεωρητικό ποσοστό για την αυτοδυναμία διαμορφώνεται περίπου στο 40% επί των έγκυρων, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμη μικρότερο, αναλόγως του ποσοστού που θα πάρουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

* Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%. Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα λευκά και τα άκυρα) διαιρούμενο με τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτή δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτή. Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία. Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπ' όψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα τις 50 επιπλέον έδρες που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, του δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια)».

Αυτά λοιπόν για την …περιπλανώμενη έδρα για την οποία οι ειδικοί συνήθως εφαρμόζουν έναν αλγόριθμο για να την εντοπίσουν…

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass