ΠΑΥΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941-44

Τέλος εποχής μετά από 28 χρόνια

* Προβληματισμός για την τύχη του μνημείου στην Κοιλάδα των Τεμπών

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2016 11:45

 

 

Ρολά κατεβάζουν μέχρι το τέλος του μήνα τα γραφεία της Ένωσης Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 νομού Λάρισας, που λειτουργούν από το 1988 επί της οδού Παύλου Μελά στην πόλη, ενώ και η ίδια η Ένωση αναστέλλει τη λειτουργία της, θύμα κι αυτή της κρίσης που σοβεί στη χώρα από το 2010.

Σύμφωνα με τον τελευταίο πρόεδρο της Ένωσης – από το 2010 μέχρι σήμερα – Αθανάσιο Ριζάκη, λόγω της παρακράτησης 1 % από τις συντάξεις των αναπήρων και θυμάτων πολέμου που διανέμονται για τις ανάγκες των κατά τόπους ενώσεων, δεν υπήρχαν οικονομικά προβλήματα μέχρι το 2009. Στη συνέχεια, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, με τη συνδρομή του Βαγγέλη Βενιζέλου, και του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αφενός πετσόκοψαν τα περισσότερα από τα προνόμια που η ίδια η Πολιτεία είχε παραχωρήσει στους ανάπηρους και αφετέρου υπέστησαν και αυτοί τις τραγικές μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως το σύνολο των συνταξιούχων.

Σήμερα, το 80 % των αναπήρων παίρνουν συντάξεις της τάξεως των 483 ευρώ μηνιαίως, ενώ τους παρακρατείται και φόρος 20 % επί του μισθώματος της άδειας περιπτέρων που κατέχουν.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Ένωσης, δραστηριοποιούνταν στις τάξεις της έως και 150 μέλη, από τα οποία σήμερα ζουν, υπερήλικες και άρρωστοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μόλις 38 από αυτούς.

Πρώτος της πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Αγραφιώτης ή «Δεληβοριάς» όπως ήταν το ψευδώνυμό του στα χρόνια της Αντίστασης, ενώ τον διαδέχτηκε ο Κώστας Κορομηλάς, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ευρισκόμενος στα γραφεία της Ένωσης…

Μιλώντας στην «Ε», ο κ. Ριζάκης αναρωτιέται «πού είναι αυτό το περίφημο κράτος πρόνοιας για το οποίο μιλούν όλες οι κυβερνήσεις; Εμείς θυσιαστήκαμε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και οι κυβερνήσεις μας ξέχασαν και μας φέρθηκαν ατιμωτικά», επισημαίνει. «Ακόμα και ο Τσίπρας, έταξε στον κόσμο λαγούς με πετραχήλια, αλλά μπροστά στους Ευρωπαίους από λιοντάρι έγινε αρνάκι. Αν δεν συνέλθουν, στις επόμενες εκλογές θα πάθουν χειρότερα και από το ΠΑΣΟΚ»!

Ο Αθανάσιος Ριζάκης αναφέρεται στους δυσβάσταχτους νέους φόρους αλλά και στην επικείμενη κατάργηση του ΕΚΑΣ. «Τιμωρούν τους συνταξιούχους, όλους αυτούς που εργάστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν την Ελλάδα», τονίζει.

Μέλημα του προέδρου της Ένωσης, μετά την αναστολή της λειτουργίας της, είναι η τύχη του μνημείου στην Κοιλάδα των Τεμπών, του αφιερωμένου στη μεγάλη νίκη των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης επί των κατοχικών δυνάμεων, του έπους του περίφημου Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου.

Η Πολιτεία έχει δείξει το ενδιαφέρον της για τον Γοργοπόταμο, αλλά πρέπει τώρα να πράξει το ίδιο και για το συγκεκριμένο μνημείο.

Ο κ. Ριζάκης, εκφράζει εν τω μεταξύ και το παράπονό του για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, ο μόνος πολιτικός που επισκέφθηκε τα γραφεία της, ως νομάρχης τότε, ήταν ο Γιάννης Φλώρος.

Τέλος, ανακοινώνει ότι τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο της Ένωσης, προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Κουτσοχέρου αλλά και οχτώ άπορων οικογενειών της Λάρισας.

Έτσι κι αλλιώς, δεν θα πάψει να είναι ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης, αφού, όπως λέει «την καρδιά την έχω απ΄ την αριστερή μεριά»…

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass