ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ «ΧΤΙΖΟΥΝ» ΤΟ ΒΡΑΔΥ «ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ

Αντι-Αισθητικό Άλσος!

* Η καθυστέρηση στην τοποθέτηση φύλακα αφήνει ανενόχλητους τους καταστροφείς

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2016 1:22

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Απελπισία, λύπη και τσαλακωμένες παιδικές αναμνήσεις, προσφέρει ένας περίπατος στο Αισθητικό Άλσος της Λάρισας. Οι σημερινοί τριαντάρηδες που έχουν περάσει τα περισσότερα ανέμελα καλοκαίρια τους στο πάρκο άλλοτε κόσμημα για την πόλη, τώρα μόνο με θλίψη αποχωρούν. Είναι σαν να σου γκρεμίζουν το πατρικό σου σπίτι, εκεί που έζησες τα καλύτερά σου χρόνια. Μπάζα, χόρτα, εγκατάλειψη, ερημοποίηση. Όχι πάπιες ούτε βάτραχος δεν μπαίνει πια στην άλλοτε γεμάτη από νερό λίμνη. Από τον παγετό του 2001 και μετά -που τα κατέστρεψε σχεδόν όλα- καμιά δημοτική αρχή δεν έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την κατάσταση στο μοναδικό Άλσος της Λάρισας. Την ίδια ώρα που οι ανάγκες για ανοιχτούς χώρους πρασίνου και παιχνιδιού γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Πρόσφατα στο πλαίσιο της δράσης «Let’s do it Greece» φορείς και μεμονωμένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Λαρισαίων και καθάρισαν από τα σκουπίδια και τα απορρίμματα το πάρκο, όμως έμειναν πίσω οι ξεχαρβαλωμένες ξύλινες περιφράξεις, τα γυμνά καλώδια, τα χαλασμένα όργανα στις παιδικές χαρές, τα διαλυμένα ξύλινα μονοπάτια, ο κατεστραμμένος χώρος που κάποτε φιλοξενούσε παγώνια, το γεμάτο ζημιές σπιτάκι των «Ενεργών Πολιτών» και η λίμνη που σε τίποτα δεν θυμίζει τον αρχικό της ρόλο και σκοπό.

Αφορμή πέρυσι στάθηκε η Πρωτομαγιά, φέτος η «Οικογιορτή» που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 22 Μαΐου στο Αισθητικό Άλσος και οργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον Γεωπονικό Σύλλογο, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας και Μουζακίου, συλλογικότητες και ομάδες καλλιεργητών που ασχολούνται με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, και έτσι έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες ανάπλασης του χώρου. Εργασίες οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και έκαναν λόγο για έργα συντήρησης στον χώρο του Αισθητικού Άλσους, κόστους άνω των 100.000 ευρώ τα οποία θα ξεκινούσαν άμεσα, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη με εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.

Ειδικότερα, οι επεμβάσεις αφορούσαν εργασίες συντήρησης αλλά και νέες κατασκευές που θα συνέβαλλαν στην αναβάθμιση του χώρου. Τα κρούσματα όμως φθορών και βανδαλισμών, κράτησαν την ολοκλήρωση των εργασιών πίσω. Όπως και τη μίσθωση του αναψυκτηρίου. Σαν άλλο γεφύρι της Άρτας, το πρωί το «χτίζουν» το Αισθητικό Άλσος και το βράδυ καταστρέφεται. Άγνωστοι καταστρέφουν ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει. Σπάνε, ξηλώνουν, κλέβουν. Η δημοτική αρχή έχει κατά καιρούς καταθέσει μηνύσεις κατά αγνώστων.

Η «Ε» συνάντησε χθες το πρωί εργαζόμενους και εθελοντές στον χώρο τους Άλσους και με παράπονο έκαναν έκκληση προς τους επισκέπτες να σεβαστούν τον χώρο. Η δημοτική αρχή από την πλευρά της προσανατολίζεται στην τοποθέτηση φύλακα, και μάλιστα ιδιωτικής εταιρίας όσο όμως καθυστερεί αυτό τόσο ό,τι διορθώνεται το πρωί καταστρέφεται το βράδυ. «Το αναψυκτήριο ήταν έτοιμο, και σήμερα μας είπε ο εργολάβος ότι του έκλεψαν τις βρύσες», αναφέρουν εργαζόμενοι στον χώρο. Από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων θεωρούν ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η μίσθωση του αναψυκτηρίου τόσο πιο γρήγορα θα περιοριστούν και οι ζημιές «είναι μεγάλο το κόστος από τις καταστροφές. Πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα φύλακας».

Τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού, αναπολεί Λαρισαίος που κάνει τον περίπατό του στο Άλσος, «μετά τον παγετό του 2001 και από τη στιγμή που δόθηκε σε ιδιώτες η διαχείριση του αναψυκτηρίου, όλα άλλαξαν στο Άλσος. Ο κόσμος έφυγε γιατί δεν αποτελούσε πια οικονομική έξοδο για μια οικογένεια, σταμάτησε η φροντίδα του χώρου. Κάποτε όσοι εργάζονταν εδώ μέσα το έκαναν με μεράκι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ξύλινες κατασκευές. Σωστά έργα τέχνης. Ποιο παιδί ξεχνά τον λαβύρινθο, τα ξύλινα σπιτάκια, τη βρύση που είχε το πρόσωπο ενός άντρα».

Πριν έναν χρόνο σχεδόν όταν ανακοινώθηκαν τα έργα για την ανάπλαση του Αισθητικού Άλσους η δημοτική αρχή είχε κάνει λόγο για «ουσιαστικές επεμβάσεις στον χώρο όχι για μεγάλες επεμβάσεις» είτε μικρές όμως είτε μεγάλες δεν έχουν αποτέλεσμα εξαιτίας των κλοπών. Για αυτό και όποιος ενδιαφέρεται για τον χώρο επισημαίνει πρωτίστως την ανάγκη τοποθέτησης φύλακα και μετά τη συνέχεια των εργασιών. «Γιατί είναι χρήματα που χάνονται και αποτέλεσμα κανένα. Ας μην το θυμηθούν ξανά μετά από έναν χρόνο, μόνο για τη φωτογραφία», η έκκληση του Λαρισαίου. Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Νταής επιβεβαιώνει την ανάγκη για τοποθέτηση φύλακα τονίζοντας ωστόσο ότι «είμαστε σε επαφές, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί».

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν από το έργο «Ανάπλαση Αισθητικού Άλσους» αφορούν εργασίες συντήρησης αλλά και νέες κατασκευές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής και αφορούν, την πλήρη αποκατάσταση του αναψυκτηρίου, τη συντήρηση της τεχνητής λίμνης, τον ηλεκτροφωτισμό και την αποκατάσταση τουαλετών και διαμόρφωση χώρου υγιεινής ΑμεΑ.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων, η δημοπράτηση του οποίου έγινε στις 26 Μαΐου 2015 ενώ η υπογραφή της σύμβασης και της έναρξης των εργασιών έγινε στις 3 Αυγούστου 2015, ύψους 102.894,73 ευρώ με προθεσμία περαίωσης τις 120 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass