ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Φωτιστικά νέας τεχνολογίας στον δημοτικό φωτισμό

* Με την εγκατάσταση 7.500 νέων φωτιστικών ο Δήμος Λαρισαίων θα εξοικονομεί περί το μισό εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση

Δημοσίευση: 20 Απρ 2016 0:30

 

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου αλλαγής φωτιστικών υψηλής κατανάλωσης με νέας τεχνολογίας (εξοικονόμησης ενέργειας) στον δημοτικό φωτισμό, άναψε η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών να εγκρίνει το αίτημα του Δήμου Λαρισαίων για μερική τροποποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Η υλοποίηση του έργου, πέρα από τα αυτονόητα περιβαλλοντικά οφέλη, θα σημάνει και εξοικονόμηση μισού εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση στο ταμείο του Δήμου που σήμερα δαπανά περί τις 880.000 ευρώ ετησίως για τον δημοτικό φωτισμό.

Η πρωτοβουλία ελήφθη αρχικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία ζήτησε δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ (2 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) προκειμένου να αντικατασταθούν περί τα 7.500 φωτιστικά σώματα, στο σύνολο σχεδόν της πόλης.

Η σημερινή δημοτική αρχή αιτήθηκε τη μερική τροποποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των φωτιστικών εξοικονόμησης ενέργειας νέας τεχνολογίας και έτσι φωτιστικά LED θα αντικαταστήσουν φωτιστικά χαμηλής ισχύος ενώ φωτιστικά μαγνητικής επαγωγής θα αντικαταστήσουν φωτιστικά υψηλής ισχύος.

Το έργο αφορά στην αλλαγή φωτιστικών υψηλής κατανάλωσης (παλαιάς τεχνολογίας) του δημοτικού φωτισμού του δικτύου του Δήμου Λαρισαίων και όχι του δικτύου δημοτικού φωτισμού της ΔΕΗ.

Μόνο στην πόλη της Λάρισας σήμερα λειτουργούν περί τα 50.000 φωτιστικά σημεία στο «μικτό» δίκτυο του δημοτικού φωτισμού, του δήμου δηλαδή και της ΔΕΗ. Από τα 9.000 σημεία που υπάγονται στο δίκτυο του Δήμου Λαρισαίων, με την υλοποίηση του έργου θα αντικατασταθούν με νέας τεχνολογίας περί τα 7.500 φωτιστικά. Με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (Τμήμα Η/Μ) του Δήμου Λαρισαίων να έχει καταγράψει ήδη τις οδούς.

«Οι λόγοι υλοποίησης του έργου» εξηγεί στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης «είναι πολλοί. Καταρχήν θα εξοικονομηθεί ενέργεια και κατ’ επέκταση θα εξοικονομηθούν χρήματα για τον Δήμο που σήμερα δαπανά στη ΔΕΗ, σε ετήσια βάση, περί τις 880.000 ευρώ. Με τα νέα φωτιστικά θα εξοικονομήσουμε περί τις 500.000 ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που θα καταβάλλεται για την 10ετή αποπληρωμή του δανείου, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών θα εισρέει στο Ταμείο του Δήμου.

Με το έργο εξυπηρετούνται επίσης και περιβαλλοντικοί όροι καθώς θα απαιτείται λιγότερη ενέργεια ενώ παράλληλα θα εξοικονομηθούν ανθρώπινοι πόροι και πιστώσεις που σήμερα δαπανώνται για τη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου» καταλήγει ο κ. Μαβίδης, καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές των φωτιστικών νέας τεχνολογίας προβλέπουν 100.000 ώρες λειτουργίας, διάστημα για το οποίο «δεν θα χρειάζονται συντήρηση».

Για να διευκρινίσει τέλος ότι «το αρχικό αίτημα του δανείου αφορούσε μόνο σε φωτιστικά σώματα επαγωγής και κρίναμε σκόπιμη την αναπροσαρμογή των όρων του δανείου μετά από τεχνική διερεύνηση».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει πλέον να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία και με τη σύνταξη της τεχνικής μελέτης θα ακολουθήσει ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός. Εφόσον ο σημερινός σχεδιασμός εξελιχθεί ομαλά, τότε η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass