ΤΟΜΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

Η διαμόρφωση στο Φρούριο και η «ευκαιρία» για το Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:40

Έργα διαμόρφωσης ξεκίνησαν στον λόφο του Φρουρίου. Η ευκαιρία προβάλλει μοναδική και για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Για να διαπιστωθεί, αν κρύβει το υπέδαφος τμήματα του θεάτρου και από αυτή την πλευρά, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι. Το έργο βέβαια, αφορά την αναμόρφωση του λόφου και προς τη μεριά του Αγίου Αχιλλίου, αλλά «κερδισμένο» θα βγει και το θέατρο. Επίσης, με τη διαμόρφωση του χώρου, μπροστά στην είσοδο με τις σκάλες και τον ανελκυστήρα για τα ΑμεΑ, θα γίνει επιτέλους προσβάσιμο το θέατρο και από πάνω.

Εκεί, που είχε κατασκευαστεί προ τετραετίας περίπου, ο χώρος θέασης και μετέπειτα ο ανελκυστήρας. Η ακατάλληλη κατάσταση του πεζοδρομίου, απέτρεπε την πρόσβαση των ΑμεΑ και γενικά των επισκεπτών. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα λυθεί και το θέμα αυτό. Όπως επισημάνθηκε στην «Ε» από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Δημ. Μαβίδη και τη διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Λίλη Γιοβρή, προβλέπονται δοκιμαστικές τομές, από την πλευρά της οδού Μητροπολίτου Αρσενίου, σε σημεία που θα υποδείξουν οι αρχαιολόγοι. Από παλιά, άποψη των ανασκαφέων του Αρχαίου Θεάτρου, είναι ότι η οδός Μητροπολίτου Αρσενίου, είναι πολύ πιθανό να κρύβει στο υπέδαφος καταχωμένα τμήματα τα Αρχαίου Θεάτρου. Μάλιστα, στην εκδήλωση με το «Διάζωμα» στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, που έγινε στο Αρχαίο Θέατρο, είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό, γενικά, ο ανασκαφέας του μνημείου κ. Αθαν. Τζιαφάλιας.

Το έργο στο Φρούριο, προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και ως τότε, θα επιλυθεί και το ζήτημα της πρόσβασης του μεγάλου γερανού, που θα μπει από τη βοηθητική είσοδο στη γωνία των οδών Σκυλοσόφου και Μητροπολίτου Αρσενίου, για να μεταφέρει μάρμαρα, που είναι εναποτεθειμένα κατά σειρά, έτοιμα για να «επιστρέψουν» στην αρχαία τους θέση. Το θέμα των γερανών, εκκρεμεί από τις αρχές του καλοκαιριού (!), στα γνωστά γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου απέβη άκαρπος και μόλις τελευταία κηρύχτηκε άγονος από το Υπουργείο Πολιτισμού και προκηρύχτηκε ο καινούριος… Ευχάριστο, ως προς την πορεία αποκατάστασης του θεάτρου, είναι ότι ανέλαβε εργολάβος, που θα διαμορφώσει κατάλληλα, τα καινούρια μάρμαρα, τα οποία θα τοποθετηθούν στο μνημείο. Στα τμήματα, όπου τα παλιά, έχουν καταστραφεί. Οι εξελίξεις, δεν συμβαδίζουν όμως με τις καιρικές συνθήκες, γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες, εμποδίζουν τις υπαίθριες εργασίες. Μια νέα φάση ξεκινά για το Φρούριο και το Αρχαίο Θέατρο.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass