ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης της πόλης το Γενί τζαμί

Δημοσίευση: 07 Απρ 2016 0:26

 

Με στόχο να γίνει η Λάρισα πιο ελκυστική προς τον επισκέπτη, ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το ΙΤΕ αναμένεται να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το Γενί τζαμί.

Κατά την πρώτη διερευνητική συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και του Ιδρύματος, επισημάνθηκε πως σκοπός είναι μετά από μια σειρά παρεμβάσεων το Γενί τζαμί να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης για την πόλη. «Ο χρήστης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που “τρέχουν” στην πόλη όπως εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Μαβίδης για να προσθέσει ότι «μέσα από διαδραστικές εικόνες θα αναπτύσσονται στον χρήστη αρχαιολογικές και πολιτιστικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κατά την παραμονή του στην πόλη».

Η ιστορία της πόλης θα ξεδιπλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά μπροστά στον επισκέπτη και θα του δίνει επιλογές για τη διασκέδασή του, για τους τόπους που μπορεί να επισκεφθεί, τους χώρους και τα μουσεία που βρίσκονται στη Λάρισα. «Το Γενί τζαμί αναμένεται να γίνει ένας χώρος διαδραστικός ιδιαίτερα ελκυστικός, ευχάριστος και φιλικός ως προς τον χρήστη», ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Λαρισαίων Αριστοτέλης Κωστούλας για να συμπληρώσει ότι «θέλουμε να προσελκύσουμε μαθητές, ανθρώπους που θα βρίσκουν πλέον λόγους για να επισκέπτονται την πόλη, καθώς θα έχουν πρόσβαση και ενημέρωση σε όλα τα δρώμενα που βρίσκονται πάντα σε εξέλιξη στην πόλη. Στόχος μας εξάλλου είναι να γίνει η Λάρισα πιο ελκυστική».

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων Ευαγγελία Γιοβρή, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια και εκ μέρους του ιδρύματος ο Μάνος Ζηδιανάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενί τζαμί βρίσκεται στην οδό 31ης Αυγούστου απέναντι από την πλατεία Μπλάνα. Ο ιδρυτής του και η χρονολογία κατασκευής του είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τα νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία των όψεων αλλά και του «μιχράπ» χρονολογείται τον 19ο αι. Αποτελεί το νεότερο από τα πολλά τζαμιά που υπήρχαν στη Λάρισα την περίοδο της οθωμανικής κατοχής (γενί = νέο).

Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής από τη μουσουλμανική κοινότητα ως το 1924, οπότε και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Από το 1939 έως το 1941 στέγασε μια μικρή αρχαιολογική συλλογή και τη δημοτική βιβλιοθήκη. Η αρχαιολογική συλλογή λεηλατήθηκε εν μέρει την περίοδο 1941-44.

Το κτίριο έπαθε ζημιές από τους σεισμούς των ετών 1941, 1955 και 1957. Επισκευάστηκε πρόχειρα και αποφασίστηκε να μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο. Οι σεισμοί του 1980 προξένησαν για μια ακόμη φορά ζημιές στο κτίριο. Το 1983 -μετά τις επισκευές- στεγάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας μέχρι την πριν λίγο καιρό έναρξη του Διαχρονικού Μουσείου στο Μεζούρλο.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass