Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα, πόλος έλξης

Δημοσίευση: 06 Απρ 2016 0:46
Πρώτο βήμα για την προσπάθεια επανασύνδεσης της ιπποκρατικής ιδέας με τη Λάρισα, χαρακτήρισαν την αυριανή ημερίδα οι διοργανωτές Πρώτο βήμα για την προσπάθεια επανασύνδεσης της ιπποκρατικής ιδέας με τη Λάρισα, χαρακτήρισαν την αυριανή ημερίδα οι διοργανωτές

 

 

 

Με μια ημερίδα, αφιερωμένη στον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτη, φιλοδοξούν φορείς της Λάρισας να αναδείξουν την Ιπποκρατική ιδέα, ως στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και παράλληλα να προβάλλουν και να διαδώσουν το έργο του Ιπποκράτη.

Η ημερίδα, που θα γίνει αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου στις 17.30 στο Θέατρο ΟΥΗΛ, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, την Ιατρική Σχολή, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», που συστάθηκε εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία Λαρισαίων εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα τιμηθούν ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς που φιλοτέχνησε τον αδριάντα του Ιπποκράτη και το κενοτάφιο – μουσείο στην ομώνυμη συνοικία της Λάρισας όπως και ο αείμνηστος αρχίατρος Δημήτρης Παλιούρας που πρωταγωνίστησε στην κατασκευή του μνημείου του Ιπποκράτη που ως γνωστόν, γεννήθηκε στην Κω ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έζησε και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού στη Λάρισα όπου και πέθανε το 377 π.χ.

Στην ημερίδα, με θέμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα: Πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργίας», αναφέρθηκαν χθες με συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές. Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, να επισημαίνει την ανάγκη ανάδειξης του έργου του Ιπποκράτη, προσθέτοντας ότι η ημερίδα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα. Για να συμπληρώσει ότι «το μνημείο δεν το βρήκαμε σε καλή κατάσταση όταν αναλάβαμε αλλά πλέον είναι επισκέψιμο. Δεσμευόμαστε για τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου και καλώ τους συμπολίτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση όπου θα τιμηθούν οι αείμνηστος αρχίατρος Δημήτρης Παλιούρας, πρωτεργάτης και πρωτοπόρος των προσπαθειών για την ανέγερση μνημείου του Ιπποκράτη στη Λάρισα, αλλά και ο δημιουργός του μνημείου γλύπτης και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γεώργιος Καλακαλλάς».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νεφρολογίας Γιάννης Στεφανίδης, τόνισε ότι «η Ιπποκρατική ιδέα αποτελεί μέρος της Ιατρικής Σχολής» και πρότεινε στο μέλλον οι ορκωμοσίες αποφοίτων να γίνονται στο Μνημείο του Ιπποκράτη και στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλος, εξήρε την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι φορείς με σκοπό την ανάδειξη του τεράστιου έργου του πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης, υπενθυμίζοντας τη δράση του αείμνηστου Δημ. Παλιούρα και του αείμνηστου δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη σημείωσε ότι η πρωτοβουλία μπορεί ακόμη να αναδείξει και τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Μπέμπης τόνισε την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες των προγόνων μας» προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμει στην ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας και του έργου του, σε πόλο έλξης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας, τόνισε πως ο σύλλογος συγκροτήθηκε μετά από μια προσπάθεια Λαρισαίων εκπαιδευτικών να αναδείξουν το έργο του Ιπποκράτη. Ετσι το μνημείο κατέστη ξανά επισκέψιμο και, 200 μαθητές πέντε σχολείων της Λάρισας πέρυσι και, 400 μαθητές 15 σχολείων φέτος, επισκέφθηκαν τον χώρο αναπτύσσοντας δράσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με τον κ. Χαλιαμπάλια να παρουσιάζει το πρόγραμμα της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 17.30 με χαιρετισμούς που θα απευθύνουν διοργανωτές και προσκεκλημένοι. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

Στις 18:00 : Εκδήλωση τιμής προς τον Γεώργιο Καλακαλλά, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ - γλύπτη και τον αείμνηστο Δημήτριο Παλιούρα, γενικό αρχίατρο, για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική ιδέα στη Λάρισα. Στις 18:20: Οι δράσεις του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», Ρίζος Χαλιαμπάλιας πρόεδρος του Συλλόγου.

Α’ Ενότητα: «Δημιουργώντας το μουσείο του Ιπποκράτη». Στις 18:30: Αφηγήσεις και ερμηνείες: Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου. Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου αρχιτέκτων – μουσειολόγος. Στις 18:50: Τα Μουσεία ως Διάχυτες (Έξυπνες) Οικολογίες. Αχιλλέας Καμέας αναπληρωτής καθηγητής ΕΑΠ.

Στις 19:10: Ο ευρύς κοινωνικός και παιδευτικός ρόλος των μουσείων σήμερα: Ζητήματα εκπαίδευσης και επικοινωνίας με διαφορετικές ομάδες κοινού. Ειρήνη Νάκου καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Β’ Ενότητα: «Η διαχρονική πορεία του Ιπποκράτη στη Λάρισα». Στις 19:30: Η μακρά πορεία της Ιατρικής στη Θεσσαλία. Γεώργιος Αντωνακόπουλος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στις 19:50: Ο διαιώνιος Ιπποκράτης. Σωτήριος Πράπας διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”.

Στις 20:10: Το χρονικό γνωριμίας με τον αείμνηστο Δημήτριο Παλιούρα και η δημιουργία του όλου έργου. Γεώργιος Καλακαλλάς ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ – γλύπτης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass