Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ...

«Γκαλερί τέχνης», κάτω από τη γέφυρα του Πηνειού

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:33

 

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Μια γκαλερί με έργα τέχνης γκράφιτι, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη της κεντρικής γέφυρας του Πηνειού ποταμού (Αλκαζάρ), που βρίσκεται μέσα στον ιστό της Λάρισας, «σπάζοντας» τη μονοτονία των γκρίζων τσιμεντένιων βάθρων και πρανών.

Είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σε έκταση χώρος φιλοξενίας αυτής της νεότερης αλλά και παρεξηγημένης μορφής τέχνης στη Λάρισα, κάτι που μαρτυρά πως η πόλη την αποδέχθηκε και της δίνει μια θέση στην καθημερινότητά της, επιλέγοντάς την στις εικαστικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται για να ομορφύνουν την εικόνα της.

Άλλοτε κυνηγούσαν τους δημιουργούς της και θεωρούσαν ότι λερώνουν τους τοίχους. Τις περισσότερες φορές δε, έβαφαν τους τοίχους που είχαν έργα γκράφιτι, κρίνοντας ότι ήταν αντιαισθητικά κατασκευάσματα.

Οι τοιχογραφίες-γκράφιτι, που υπάρχουν σε πολλά σημεία κάτω από τη γέφυρα, μαγνητίζουν τα βλέμματα των περαστικών, με τα έντονα χρώματα και τα θέματά τους, δίνοντας την αίσθηση ότι διέρχονται από έναν χώρο τέχνης, όπου εκτίθενται μόνιμα έργα διαφόρων ανώνυμων δημιουργών, στα περισσότερα εκ των οποίων αναγνωρίζεις τις ξεχωριστές τους ικανότητες.

Ο κάθε καλλιτέχνης κατέθεσε τη δική του «άποψη γκράφιτι», με διαφορετική θεματολογία, παρουσιάζοντας, στις πιο πολλές απ’ αυτές, ξεκάθαρα τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Έτσι λοιπόν έδωσαν «ζωή» στους άψυχους τοίχους, τοποθετώντας δίπλα στο ποτάμι, τις εννιά μούσες (αρχικά οι αρχαίες αυτές θεότητες ήταν νύμφες του βουνού και των νερών), διάφορα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την ιστορική ταυτότητα της Λάρισας, όπως το άλογο, το αρχαίο θέατρο, την παλιά γέφυρα του Πηνειού ,η οποία βρισκόταν στο ίδιο σημείο... κ.ά., ενώ σε ορισμένα από τα έργα διαπιστώνεις τις επιρροές των δημιουργών από ρεύματα τέχνης, όπως ο σουρεαλισμός.

Η υπογραφή τους, ένα επίσης από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της τέχνης, είναι ένα μυστήριο για το ποιος είναι ο δημιουργός. Το "tag" (στα ελληνικά "ταγκιά") είναι η ονομασία της, που πρόκειται για μια μικρή υπογραφή η οποία βρίσκεται ή μέσα στη ζωγραφιά ή κάτω σε μια άκρη.

Εικόνες και συνθήματα συνυπάρχουν στο γκράφιτι, που συνεχίζει να κατακλύζει όλο και περισσότερους τοίχους, κατά μήκος του Πηνειού ποταμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass