Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ, ΘΑΝ. ΒΟΥΡΔΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

«Προστιθέμενη αξία στη Θεσσαλία η ηλεκτροκίνηση»

* Η ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου είναι στο κεντρικό επιχειρησιακό πρόγραμμα των υποδομών

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2016 0:42

 

Του Κώστα Γκιάστα

«Η ηλεκτροκίνηση στη Θεσσαλία δίνει μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Αυτό γίνεται με την εξυπηρέτηση των επιβατών αλλά και την πρόσβασή τους στο κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Επίσης καθιστούν τον σιδηρόδρομο φιλικό προς τους πολίτες γιατί ο σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή πρέπει να ενισχυθεί αφού αποτελεί ένα φτηνό, σύγχρονο μεταφορικό μέσο για τους πολίτες που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Με αυτά τα λόγια εξηγεί στην «Ε» τη σπουδαιότητα του έργου της ηλεκτροκίνησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Θάνος Βούρδας επισημαίνοντας μερικές σημαντικές λεπτομέρειες, τόσο για τον τρόπο και τον χρόνο όσο και για τα οφέλη της μετατροπής των γραμμών Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μετακίνηση πλέον θα γίνει «οικονομικότερη, ταχύτερη και ενιαία» και το εξηγεί με ένα απλό παράδειγμα. «Η ολοκλήρωση αυτών των έργων σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται αλλαγή συρμών. Δεν χρειάζεται ο επιβάτης να αλλάξει τρένο. Θα ξεκινάει από την Καλαμπάκα και θα φτάνει στον Βόλο χωρίς να αλλάξει τρένο. Τώρα ισχύει πως το κομμάτι Λάρισας - Βόλου και Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκα, είναι ντιζελοκίνητο. Για να πας από τον Βόλο στην Καλαμπάκα πρέπει να αλλάξεις τρία τρένα. Δηλαδή να μπεις στον Βόλο, να σταματήσεις στη Λάρισα να αλλάξεις τρένο, να πας στα Παλαιοφάρσαλος με ηλεκτροκίνηση και από εκεί στην Καλαμπάκα να πας με ντιζελοκίνηση πάλι. Με την ηλεκτροκίνηση όμως με τον ίδιο συρμό θα μπορείς να ξεκινάς από τον Βόλο και να φτάνεις στην Καλαμπάκα».

Το έργο της ηλεκτροκίνησης έχει κόστος 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Η γραμμή Λάρισας – Βόλου εντάσσεται στο Κεντρικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Υποδομών ενώ οι παρεμβάσεις στον άξονα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη γραμμή Λάρισας – Βόλου τόνισε: «Μιλάμε για την ηλεκτροκίνηση – σηματοδότηση προκειμένου να μπορεί να «κουμπώσει» και με το κεντρικό δίκτυο της χώρας. Κυρίως με το Θεσσαλονίκη – Αθήνα και το Θεσσαλονίκη – Λάρισα που υπάρχει τώρα με χαρακτηριστικά προαστιακού. Έτσι θα μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο συρμό χωρίς να χρειάζεται αλλαγή συρμού στο Λάρισα- Βόλος».

Ο κ. Βούρδας τόνισε πως επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, (τηλεφωνικά καθώς το προσφυγικό ζήτημα δεν επέτρεψε στον κ. Αγοραστό να έχει τον χρόνο που θα ήθελε) και «σ’ αυτό που συμφωνήσαμε είναι πως προχωράμε και τις διαδικασίες για το Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα ένα έργο ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Η πρόσκληση από το συγκεκριμένο έργο θα εκδοθεί από την Περιφέρεια και μοναδική εκκρεμότητα που έχουμε είναι μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία λογικά θα είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές του Απριλίου και μετά να προχωρήσαμε στη διαδικασία ένταξης του έργου στο ΠΕΠ και στη δρομολόγηση της δημοπράτησης μέχρι το τέλος του χρόνου».

Για το αν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το έργο υπογράμμισε: «Αυτό εξαρτάται από το πότε θα βγούνε οι προσκλήσεις των διαχειριστικών αρχών για να καταθέσουμε εμείς τα τεχνικά δελτία και να μπορούμε να δημοπρατήσουμε. Ο βασικός μας στόχος είναι να προλάβουμε τη διαδικασία εντός του 2016, ούτως ώστε να δημοπρατήσουμε μέσα στο 2016 και να έχουμε ανάδοχο στο ξεκίνημα του 2017 και μέσα σε μια διετία να ολοκληρωθούν τα έργα» κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass