ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ

Περί μπαζών και λοιπών... φυτοφαρμάκων

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2016 0:28

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Πλαστικά, μπουκάλια, μπάζα, κιβώτια, πλαστικές σακούλες, κουτιά από φυτοφάρμακα, υλικά οικοδομών «κοσμούν» εδώ και χρόνια αγροτική περιοχή του Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι άσχημη σε αρκετά σημεία. Δεν χρειάζεται να πλησιάσει κανείς για να διαπιστώσει τη δυσοσμία που αναδύουν τα απορρίμματα.

Κατά καιρούς οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής να επιληφθούν της κατάστασης, αλλά όπως λένε «κουραστήκαμε να ενοχλούμε. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση να φύγει ο σκουπιδότοπος από το χωριό μας». Μάλιστα όπως δηλώνουν στην «Ε» κάτοικοι της περιοχής «όλα τα χωριά μας έχουν και από έναν τέτοιο σκουπιδότοπο. Μάλιστα ο δικός μας βρίσκεται δίπλα από το αρδευτικό κανάλι που καταλήγει στην Κάρλα. Πολλές φορές όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες οι ίδιοι που ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια είναι αυτοί που τα καίνε για να μην φαίνονται».

Εκτός από τα μπάζα και τα παλιά έπιπλα που μπορεί να βρει κανείς στον σκουπιδότοπο παρατηρεί και άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων να επιπλέουν στο κανάλι. Μια εικόνα που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Άδειες δηλαδή συσκευασίες φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, βρίσκονται διασκορπισμένες στην περιοχή και είτε καίγονται είτε «κολυμπούν» στα νερά των αρδευτικών καναλιών. Η συνέχεια είναι γνωστή και δεν είναι άλλη από το πιάτο του καταναλωτή.

Η κατάσταση εξοργίζει τους κατοίκους με περιβαλλοντική συνείδηση και απευθύνουν για ακόμα μια φορά έκκληση «να ενεργοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός ελέγχου, καθώς όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα περνούν στον υδροφόρα ορίζοντα».

Την ίδια ώρα το πρόγραμμα συλλογής των συσκευασιών και ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων για την προστασία των υδάτινων πόρων πάει... στις καλένδες. Διότι όπως υποστηρίζουν κάτοικοι των περιοχών «οι πεταμένες συσκευασίες παραμένουν για καιρό στα σημεία απόθεσης, πληθαίνουν καθημερινά και συχνά καίγονται. Με πρωτοβουλία των αγροτών της Γαλήνης και του Πλατυκάμπου είχαν συγκεντρωθεί μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν 20 κυβικά συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν. Το φαινόμενο είχε περιοριστεί. Όταν ο τότε δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας εφάρμοσε πρόγραμμα συλλογής των άδειων συσκευασιών τότε σταδιακά άρχισε να ατονεί γιατί απαιτούσε μεγαλύτερη διαδικασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass