ΣΤΑ «ΛΕΥΚΑ» ΑΠΟ ΧΘΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μετά το χιόνι, ο παγετός…

* Πολικές θερμοκρασίες σήμερα, στους -5 βαθμούς το πρωί το θερμόμετρο στη Λάρισα

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 0:14
Το χιόνι το ‘στρωσε το πρωί στη Λάρισα. Χειμώνας είναι όμως… Το χιόνι το ‘στρωσε το πρωί στη Λάρισα. Χειμώνας είναι όμως…

 

 

«Άσπρη» ξημέρωσε χθες η μέρα στη Λάρισα, αν και θεωρείτο απίθανο να «δει» χιόνι η πόλη, αυτή την περίοδο, όπως τουλάχιστον εκτιμούσαν οι μετεωρολόγοι.

Η χιονόπτωση όμως δεν κράτησε πολύ, με αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι, να μην υπάρχει ίχνος χιονιού μέσα στην πόλη, σε αντίθεση με άλλους δήμους στο νομό Λάρισας, όπου διακόπηκε ακόμη και η λειτουργία των σχολείων, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα με αποφάσεις των δήμων, κλειστά ήταν χθες, όλα τα σχολεία (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) του Δήμου Αγιάς, καθώς και ορισμένα σχολεία σε χωριά του Δήμου Ελασσόνας και ειδικότερα στην Κρανέα, στο Λουτρό και στην Καρυά.

Ομαλά, χωρίς προβλήματα, διεξήχθη χθες η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Λάρισας, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε διαθέσει δώδεκα εκχιονιστικά μηχανήματα με αλατοδιανομείς, τα οποία βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση και έριχναν αλάτι κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, στη νότια πλευρά του Ολύμπου και του Κισσάβου, αλλά και στην περιοχή των Φαρσάλων. Για τη μετακίνηση στα ορεινά του νομού ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν, με παγετό σήμερα Τρίτη, καθώς και αύριο Τετάρτη, με θερμοκρασίες οι οποίες στην πόλη της Λάρισας θα αγγίξουν τους -5 βαθμούς Κελσίου τις πρωϊνές ώρες, για να φτάσουν στη διάρκεια της ημέρας σήμερα μέχρι και τους 5 βαθμούς και την Τετάρτη τους 7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, κ. Παν. Σκριμιζέα.

Ολικός παγετός, προβλέπεται στα ορεινά του νομού Λάρισας, με αρνητικές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η χειμωνιάτικη κακοκαιρία συνεχίζεται όλη την εβδομάδα, με σταδιακή αύξηση των νεφώσεων την ερχόμενη Παρασκευή, βροχές και χιόνια στα ορεινά με ενισχυμένους βοριάδες το Σαββατοκύριακο.

Συστήνεται να υπάρχουν αλυσίδες σε οχήματα που θα κινηθούν σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο.

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Κώστας Τσόλας, αναφέρει ότι: «Κυριολεκτικά άσπρη μέρα, είδαν χθες το πρωί ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας και τα χωριά του Δήμου Τυρνάβου.

Το χιόνι στον Τύρναβο το «έστρωσε» μόνο σε κεραμοσκεπές και σε χωράφια, ενώ μεγαλύτερη πυκνότητα στρώσης του χιονιού παρατηρήθηκε στα δημοτικά διαμερίσματα Δαμάσι, Αργυροπούλι και Βοτανοχώρι .

Ειδικά στο Βοτανοχώρι συνεργεία του δήμου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τσιόπα χρειάστηκε να ρίξουν αλάτι σε δρόμους που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Τυρνάβου, είχε αποθηκευμένους, αρκετούς τόνους, χοντρό αλάτι για τον χιονιά από πέρυσι, ώστε όταν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

«Επί ποδός χθες και οι υπηρεσίες του Δήμου Τεμπών, όπου ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος, από την αρχή του χειμώνα, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο», μεταφέρει ο ανταποκριτής μας και σημειώνει: «Στα 20 εκατοστά έφτασε το χιόνι στην ορεινή Σπηλιά στον Κίσσαβο. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο κάτοικος του χωριού ιδιοκτήτης ταβέρνας κ. Νίκος Σελίνης τόνισε ότι μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχε πρόβλημα με τη συγκοινωνία στον επαρχιακό δρόμο Σπηλιάς – Συκουρίου, όπου η κυκλοφορία γινόταν κανονικά. Ωστόσο συνεργεία του δήμου έριξαν αλάτι, στον δρόμο.

Πρόβλημα ίσως υπάρξει από σήμερα, αν κατά τη διάρκεια της νύχτας το χιόνι παγώσει στο οδόστρωμα.

Χωρίς προβλήματα κύλησε η χθεσινή μέρα και στα υπόλοιπα ορεινά χωριά του Δήμου Τεμπών, όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έριξαν αλάτι στους επαρχιακούς δρόμους προς Αμπελάκια, Καλλιπεύκη, Ραψάνη – Κρανιά κ.ά.

Χθες τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, εκτός αυτού των Αμπελακίων, όπως θα γίνει και σήμερα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεμπών και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Αστέριο Σαϊτη η κατάσταση από τον χιονιά χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις είναι ελεγχόμενη και χωρίς προβλήματα.

Τέλος, χθες το χιόνι στην Καλλιπεύκη και στα Αμπελάκια έφτασε τα 10 εκατοστά ενώ στη Ραψάνη μόλις τα 5 εκατοστά».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Από τον Δήμο Αγιάς, ο ανταποκριτής μας, κ. Νίκος Γουργιώτης, αναφέρει: «Στα λευκά – για δεύτερη φορά στη διάρκεια του τελευταίου εικοσαημέρου – ξύπνησε χθες το πρωί το σύνολο σχεδόν του Δήμου Αγιάς.

Το χιόνι ήταν αρκετό στα ορεινά και ημιορεινά χωριά, ενώ λιγότερο στις πεδινές περιοχές και στα παράλια.

Μέσα στην κωμόπολη, χιόνιζε από τις 4 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα με την κίνηση οχημάτων τους δρόμους. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλο τον δήμο μετά από απόφαση των Σχολικών Επιτροπών, ενώ το ΚΤΕΛ πραγματοποίησε μόνο τα δρομολόγια Αγιά – Λάρισα – Αγιά.

Συνεργεία του δήμου, όπως μας ενημέρωσε η αντιδήμαρχος Χριστίνα Γιαννουλέα, καθάριζαν όλο το πρωί σημεία επικίνδυνα ή με μεγάλη κίνηση, ενώ όλοι οι δρόμοι σύνδεσης της Αγιάς με τα χωριά της, παρέμειναν ανοιχτοί και όπου χρειάστηκε έριξαν αλάτι».

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Από τα Φάρσαλα ο ανταποκριτής μας Αχ. Μπακαλέξης μεταδίδει:

Από προχθές το βράδυ χιόνιζε σε όλη την επαρχία Φαρσάλων, ακόμη και μέσα στην πόλη, αλλά η χιονόπτωση ήταν ασθενής. Χθες το μεσημέρι η χιονόπτωση σταμάτησε και το είχε "στρώσει" μόνο στα κεραμίδια των σπιτιών, στο γκαζόν των κήπων και των πλατειών και σε ορισμένες περιοχές κυρίως ημιορεινές και ορεινές που το χιόνι ήταν περισσότερο. Οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί στην πόλη και στην επαρχία Φαρσάλων, και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνονταν χωρίς προβλήματα. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν ξεπέρασε τους 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις βραδινές ώρες ήταν στους -7 βαθμούς Κελσίου και το κρύο ήταν "τσουχτερό". Πάντως, η δημοτική αρχή ήταν σε επιφυλακή με γκρέιντερ και τόνους αλατιού, για να επέμβει σε περιπτώσεις που η χιονόπτωση θα συνεχιζόταν ή θα δημιουργούνταν παγετός σε επικίνδυνα σημεία της επαρχίας Φαρσάλων και κυρίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Λ.Κ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass