Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην κηδεία του Χανίγια

* Τελετές σε Ντόχα και Αγία Σοφία* Φόβοι για κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2024 8:50

ΝΤΟΧΑ
Κηδεία για τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια τελέστηκε χθες  στο Κατάρ, ενώ τζαμιά σε διάφορες χώρες φιλοξένησαν τελετές μνήμης για τον δολοφονηθέντα.

Το φέρετρο του Χανίγια τοποθετήθηκε σε ένα τζαμί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για τη νεκρώσιμη προσευχή, μία ημέρα μετά τη μεγάλη πομπή με επικεφαλής τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, που συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου στην Τεχεράνη. Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς, Χαλίλ Αλ-Χάγια, ηγήθηκε της νεκρώσιμης τελετής που πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή της μουσουλμανικής Παρασκευής.
Παρόντες ήταν ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
Μετά την εξόδιο ακολουθία, οι πιστοί, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters από την κηδεία: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».
Ο Χανίγια αναμένεται να ταφεί αργότερα στο Λουσέιλ, ανακοίνωσε η Χαμάς αυτή την εβδομάδα.
Τελετές επιμνημόσυνης δέησης για τον Χανίγια πραγματοποιήθηκαν σε τζαμιά της Τουρκίας, της Ινδονησίας, του Πακιστάν και της Υεμένης, ενώ στην Τουρκία και το Πακιστάν έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους.
*Συμβολική επιμνημόσυνη τελετή για τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, έγινε στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα παρευρίσκετο στην τελετή, αλλά η παρουσία του ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Τη νεκρώσιμη προσευχή για τον Ισμαήλ Χανίγια στην Αγία Σοφία τέλεσε ο πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass