Ιστορική ημέρα για την Παλαιστίνη

ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ» *ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ * ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ Σ. ΑΡΑΒΙΑ *ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ *ΗΠΑ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2024 8:11

ΜΑΔΡΙΤΗ
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες τη συντονισμένη απόφασή τους να αναγνωρίσουν «το κράτος της Παλαιστίνης», με την ελπίδα ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, την ώρα που η λύση των δύο κρατών «κινδυνεύει» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, απευθύνοντας με την ευκαιρία «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα» ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις ακολούθησε λίγο αργότερα, όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μια από τις πιο επικριτικές φωνές έναντι της στρατιωτικής επιχείρησης του ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν διαθέτει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη», κατήγγειλε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει», εκτίμησε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός. Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα γίνει επίσημα στις 28 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένο το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε. Σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, 142 χώρες από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Μάλτας είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, στην οποία οι τέσσερις χώρες εξέφραζαν την επιθυμία του να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα σταλεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Το ισραηλινό υπ. Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των Ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Προχθές Τρίτη σε μήνυμα μέσω βίντεο που απηύθυνε στο Δουβλίνο και αναρτήθηκε στο Χ είχε προειδοποιήσει ότι «η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους κινδυνεύει να σας μετατρέψει σε πιόνια στα χέρια του Ιράν» και της Χαμάς. Τυχόν αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους απλώς «θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπ. Υγείας της Χαμάς.
ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ Η ΧΑΜΑΣ
Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια «ιστορική» στιγμή, ανακοίνωσε χθες η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βλέποντας σε αυτήν «τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».
Πρόκειται για «ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (...) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Την ικανοποίησή του για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο την χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα».
ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Η Ιορδανία χαιρέτισε χθες την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς τη λύση των δύο κρατών». Το βασίλειο «χαιρέτισε την απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ελήφθη από φίλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι. «Θεωρούμε την απόφαση αυτή σημαντικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Παράλληλα η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε την «θετική απόφαση» που έλαβαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, αλλά μέσω διμερών διαπραγματεύσεων Παλαιστινίων - Ισραήλ, επανέλαβε χθες το απόγευμα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι η καλύτερη οδός για (την ίδρυση) παλαιστινιακού κράτος» ανέφερε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass