Γενικεύεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο κατά της Χαμάς * Επί θύραις χερσαία επιχείρηση * Εκατόμβη νεκρών

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2023 7:00

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ο Νετανιάχου άναψε το «πράσινο φως» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Αεροπορία βομβαρδίζει

τη Λωρίδα της Γάζας και το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή, δημιουργώντας το έδαφος για μια μαζική απάντηση κατά της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ήδη το Σάββατο ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο, αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική. Η κίνηση της Κυριακής από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κήρυξη πολέμου ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 40 του βασικού νόμου του Ισραήλ, ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης. Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά οι 13 Βασικοί του Νόμοι έχουν παρόμοια λειτουργία. Ο Νετανιάχου είπε πριν από τη δήλωση της Κυριακής ότι το Ισραήλ «θα πάρει ισχυρή εκδίκηση» για την επίθεση από Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας που είναι υπεύθυνος για δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε μετά τις επιθέσεις ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης».  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πέρασε από το Αρχηγείο της Ισραηλινής Αεροπορίας για να επιβλέπει τη συνεχιζόμενη αεροπορική εκστρατεία κατά της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να σφυροκοπούν τη Γάζα το πρωί της Κυριακής, με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι έπληξαν 426 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 10 πύργων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς. Το Ισραήλ ανέφερε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου για να χτυπήσουν «έναν αριθμό ομάδων τρομοκρατών στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας». Ο Ισραηλινός ηγέτης σημείωσε ότι η «πρώτη φάση» της επιχείρησης έληξε με «την καταστροφή της πλειονότητας των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο έδαφός μας».

NEKΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή με σχεδόν 1.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και σε 100 ανέρχεται ο αριθμός των αιχμαλώτων από την επίθεση στη Γάζα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν προχθές, μετά την πρωτοφανή επίθεση εις βάρος του Ισραήλ, που έχει σοκάρει και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Τη νύχτα που πέρασε οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακατέλαβαν κτίρια που είχαν καταλάβει μαχητές της Χαμάς και διεξήγαγαν έρευνες πόρτα-πόρτα σε σπίτια για να βρουν τρομοκράτες που κρύβονταν. Το πρωί της Κυριακής ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το σπίτι του επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χαμάς.

ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
Tο ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε επίσης πυρά το πρωί στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα. Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς. «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με το Reuters και το ΑΠ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass