«Ναυάγησαν» οι συνομιλίες Κοσόβου-Σερβίας

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Βούτσιτς

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2023 7:34

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σε ένα ακόμα αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες ανάμερα στο Βελιγράδι και την Πριστίνα για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας.
Ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές διεξήχθη χθες, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ναυάγησαν με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι. «Δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων.
«Η Σερβία αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απέρριψε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Βούτσιτς μετά το πέρας των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι ο συμβιβασμός που πρότειναν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερική πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ προέβλεπε την εκκίνηση από την πλευρά της Πρίστινας της διαδικασίας για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ενώ παράλληλα και το Βελιγράδι θα ξεκινούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την αφοσίωσή του στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου εκτίμησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η σύσταση της Ένωσης των δήμων με σερβική πλειοψηφία συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2013 στις Βρυξέλλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass