«Σπάνε τα ρεκόρ» οι ακραίοι καύσωνες

Ο ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2023 7:05

ΓΕΝΕΥΗ
Η Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, συνοδεύεται από δασικές πυρκαγιές, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.


Από την Καλιφόρνια μέχρι την Κίνα, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Από τη Γενεύη, ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι η υπερβολική ζέστη επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους εκείνους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συνέπειες: τους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά και τους φτωχούς και τους άστεγους. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος, οι πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου ήταν οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αν συνεχιστεί η τάση αυτή, ο φετινός Ιούλιος θα γίνει ο θερμότερος στην ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ευρώπη, πολλές περιοχές έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του «ακραίου κινδύνου» που συνιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες.
Μετά τον «Κέρβερο», στα βόρεια παράλια της Μεσογείου έφτασε ο καύσωνας «Χάρων». Στη νότια Γαλλία, έσπασαν ρεκόρ δεκαετιών, κυρίως στις Άλπεις, τα Πυρηναία και την Κορσική, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι κατά 8-11,9°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.
Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet ανέφερε ότι τα θερμόμετρα έδειξαν 45,3 βαθμούς στο Φιγκουέρες της Καταλονίας και 43,7 στις Βαλεαρίδες.
Στην Ιταλία, 20 πόλεις είναι σε κατάσταση συναγερμού. Στη Ρώμη τα θερμόμετρα έδειξαν 40°C, πλησιάζοντας το «απόλυτο ρεκόρ» των 40,5°C που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2007. Την Τρίτη, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Ιταλία ήταν οι 44 βαθμοί στη Ραγκούσα της Σικελίας.
Ο ΟΗΕ κάλεσε όλον τον κόσμο να προετοιμαστεί για «πιο έντονα κύματα ζέστης», προτρέποντας τους πολίτες να ετοιμάσουν «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες, μέρα και νύχτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass