Στηρίζει τους στρατηγούς του ο Πούτιν

Συνεχίζουμε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε -Πεκίνο στο πλευρό της Μόσχας -Αποσύρονται οι ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων -Ανησυχεί για τα πυρηνικά η Δύση

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2023 10:08

ΜΟΣΧΑ

 
Στήριξη στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας φάνηκε να παρέχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με σχόλιά του που βιντεοσκοπήθηκαν πριν την ανταρσία της Wagner του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αλλά δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είναι σε διαρκή επαφή με τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» θα εκπληρωθούν. Ο Πούτιν είπε μάλιστα ότι ξεκινά και τελειώνει τη μέρα του έχοντας διαρκώς στο μυαλό του ως προτεραιότητα την «επιχείριση» στην Ουκρανία.
«Λοιπόν, φυσικά, δίνω πρωταρχική προσοχή. Η μέρα αρχίζει και τελειώνει με αυτό», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για συναντήσεις, και συναντήσεις, και τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις.
Η «πορεία της δικαιοσύνης» του Πριγκόζιν είχε, κατά δήλωσή του, ως στόχο την εκπαραθύρωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, εναντίον του οποίου καταφέρεται εδώ και αρκετό διάστημα. Νωρίτερα στρατιωτικοί αναλυτές διερωτόντουσαν κατά πόσον ο Σοϊγκού θα παραμείνει στο πόστο μετά τη συμφωνία με τη Wagner για τον τερματισμό της ανταρσίας.
O Πούτιν θα προεδρεύσει την ερχόμενη εβδομάδα τακτικής συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑΤΟ - ΣΟΪΓΚΟΥ
Σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica υπήρξε ανεπίσημη επικοινωνία των δύο πλευρών το Σάββατο ώστε να γίνει ξεκάθαρο στη Ρωσία ότι η Δύση δεν είχε καμία ανάμειξη στις ενέργειες της Wagner.
Με δημοσίευμά της η La Repubblica φαίνεται να επιβεβαιώνει την ανησυχία που επικράτησε στη Δύση με την απόπειρα του Πριγκόζιν για πραξικόπημα και ειδικότερα τον ενδεχόμενο πυρηνικό κίνδυνο που μπορεί να προκαλούσε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το ΝΑΤΟ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχαν «ανεπίσημες επαφές» το Σάββατο, ενώ ο Σεργκέι Σοϊγκού «θεωρείται ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής» όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Όπως αναφέρει η  La Repubblica τα κεντρικά θέματα των συνομιλιών μεταξύ του «προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των αρχηγών κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων» ήταν ακριβώς η αποφυγή του κινδύνου κλιμάκωσης και η «αποτροπή πυρηνικού περιστατικού».
Ο πυρηνικος κινδυνος
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσοχή του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε σε περισσότερες από 1.400 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για άμεση χρήση και οι αξιωματούχοι ήθελαν να ξεκαθαρίσουν ότι «οι δυνάμεις της Δύσης δεν παίζουν κανέναν ρόλο στις ενέργειες που αποφασίζονται» από τους αντάρτες.
Η ρωσική πλευρά πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει ως τώρα την επικοινωνία που αναφέρει η La Repubblica.
Αν όντως ισχύει η επαφή μεταξύ Νατοϊκών και Ρώσων αξιωματούχων, πολύ περισσότερο αν αφορά στον ίδιον τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, θα πρόκειται για μια ουσιαστική ανανέωση της ανοιχτής επικοινωνίας των δύο πλευρών για θέματα πυρηνικών θεμάτων που είχε σημειωθεί και μέχρι πριν λίγους μήνες με πρωτοβουλία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ
Οι ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας για να αντισταθούν στην προέλαση των ενόπλων μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ, αποσύρονται από χθες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν διοικητή τους. Οι ειδικές δυνάμεις “Αχμάτ” επιστρέφουν στις περιοχές όπου μάχονταν κατά το προηγούμενο διάστημα, φέρεται να δήλωσε ο διοικητής Άπτι Αλαουντίνοφ στο αναφερόμενο πρακτορείο ειδήσεων.
ΠΕΚΙΝΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΥΤΙΝ
Το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της στην ηγεσία της Ρωσίας για τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να σταθεροποιήσει την εσωτερική κατάσταση, μετά τη ματαιωθείσα απόπειρα ανταρσίας της εταιρείας των βαριά οπλισμένων μισθοφόρων Wagner.
Ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είχε μία συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό των Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, προκειμένου να συζητήσει «διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass