Η Wagner μπορεί να χτυπήσει το Κίεβο

Από τη Λευκορωσία όπου έχει καταφύγει ο Πριγκόζιν, προειδοποιεί Βρετανός στρατηγός -Αποχωρούν οι μισθοφόροι της από Βορονέζ-Ροστόφ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2023 9:58

ΜΟΣΧΑ  


Αντιμέτωπο με μια νέα επίθεση από εδάφη της Λευκορωσίας θα μπορούσε να βρεθεί το Κίεβο εφόσον μισθοφόροι της Wagner ακολουθήσουν τον ηγέτη τους, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, στη χώρα, προειδοποιεί Βρετανός στρατηγός.
«Φαίνεται ότι ο Πριγκόζιν εγκατέλειψε τη μάχη για να πάει στη Λευκορωσία, αλλά θα είναι αυτό το τέλος του και της Wagner; Το γεγονός ότι πήγε στη Λευκορωσία θεωρώ πως είναι πηγή ανησυχίας», δήλωσε στο Sky News ο πρώην γενικός επιτελάρχης της Βρετανίας, λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ.
«Αυτό που δεν γνωρίζουμε και θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ώρες και μέρες είναι πόσοι από τους μαχητές της Wagner πήγαν μαζί του. Αν έχει πάει ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και έχει διατηρήσει γύρω του μια ισχυρή μάχιμη δύναμη, τότε συνιστά απειλή για τα εδάφη της Ουκρανίας που βρίσκονται πλησιέστερα στο Κίεβο», όπου άρχισε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου, είπε. «Αν και φαίνεται ότι το θέμα αυτό [με την ανταρσία] έχει κλείσει, νομίζω ότι απέχει μακράν από το να έχει διευθετηθεί και οι... μετασεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Οι Ουκρανοί πρέπει να προσέχουν πολύ εκείνη την πλευρά και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν δυνάμεις ικανές για να αποτρέψουν μια νέα επίθεση από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας», καθώς είναι «δυνατόν» να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τη Wagner σε μια νέα προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου.
Όπως και να ’χει, για τον Βρετανό στρατηγό δεν υπάρχουν άμεσοι «νικητές» από το προχθεσινό «φιάσκο». «Ο Πούτιν είναι σίγουρα αποδυναμωμένος. Στον ρωσικό στρατό σαφώς επικρατεί κάποια αποδιοργάνωση», είπε ο λόρδος Ντάνατ.
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΒΟΡΟΝΕΖ
Οι μισθοφόροι της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ, στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τον τερματισμό της ανταρσίας τους, δήλωσαν χθες οι τοπικές αρχές.
«Οι μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ, διαβεβαιώνοντας ότι η απομάκρυνση διεξάγεται «κανονικά χωρίς επεισόδια».
Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ είχαν ήδη αποσυρθεί το Σάββατο, το βράδυ από την πόλη Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία –όπου νωρίτερα είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αρχηγείο του στρατού, σημαντικό κέντρο για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για τον τερματισμό της ανταρσίας τους έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στον επικεφαλής της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν και τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Χθες ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ στους αυτοκινητοδρόμους της περιφέρειας του Ροστόφ λόγω της ανταρσίας της Βάγκνερ, ανακοίνωσε παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
«Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε», σημείωσε εκπρόσωπός του, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Επίσης έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των σιδηροδρομικών και οδικών συγκοινωνιών της περιφέρειας Ροστόφ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το σύνολο των περιορισμών στις μετακινήσεις για την περιοχή του Ροστόφ στη Ρωσία έχουν αρθεί.
“Οι σταθμοί λεωφορείων και σιδηροδρόμων εργάζονται κανονικά. Εισιτήρια πωλούνται, ενώ ισχύει το πρόγραμμα των δρομολογίων προς όλους τους προορισμούς”, δήλωσε ο Σεργκέι Τιούριν, αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την περιοχή του Ροστόφ.                     Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass