ΣΟΥΔΑΝ

Τουλάχιστον 330 νεκροί, αγωνία για άμαχους

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας

Δημοσίευση: 21 Απρ 2023 9:10

ΧΑΡΤΟΥΜ
Aμείωτες συνεχίζονται οι αιματοχυσίες στο Σουδάν, καθώς αμφότερες οι αντίπαλες δυνάμεις δεν τήρησαν, για δεύτερη φορά, την εκεχειρία της Τετάρτης, τη στιγμή που κλιμακώνεται η ανθρωπιστική κρίση με τους κατοίκους της πρωτεύουσας Χαρτούμ να είναι σε απελπιστική κατάσταση.


Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι μάχες είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Χαρτούμ, το Μπαχρίι και δυτικά του Ομντουρμάν, τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την παραβίαση της εκεχειρίας.
Όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι του Χαρτούμ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού έχουν έλειψη σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες και είναι επικίνδυνο να βγουν από τα σπίτια τους όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές και αναγκάστηκαν να κλείσουν ή έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, με το προσωπικό να έχει εξαντληθεί και τα ιατρικά εφόδια να μηδενίζονται.
Με τις μάχες να μαίνονται, έχοντας προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ τον θάνατο 330 ανθρώπων και πάνω από 3.000 τραυματισμούς, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, στην προσπάθειά τους να διασωθούν. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των ανταρτών του RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera, δεν άφησε πολλά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, καθώς υποστήριξε πως προϋπόθεση ειρήνευσης αποτελεί η απομάκρυνση του Αμπνέτλ Φατάχ αλ Μπουρχάν από την εξουσία του Σουδάν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να σταματήσουν τις μάχες, ώστε να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στους τραυματίες και να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για υγειονομικούς, ασθενείς και ασθενοφόρα.
Πηγή: Al Jazeera, BBC

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass