ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

Ξεκίνησε η μάχη για τη διαδοχή της Τρας

Παραιτήθηκε μετά από 44 ημέρες στην πρωθυπουργία *Επανέρχεται και ο Μπ. Τζόνσον *Οι κυριότεροι διεκδικητές

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2022 8:37 | Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτ 2022 9:55

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.


Ο ανώτερος βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος ανέλαβε την ευθύνη να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, μετυά από μόλις 44 ημέρες στην πρωθυπουργία .
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μπρέιντι χθες το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, οι υποψήφιοι για την αρχηγία των Τόρις θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών για να συνεχίσουν στη διαδικασία, με τη διαδικασία δήλωσης των υποψηφιοτήτων να έχει πλέον ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος των Τόρις, Τζέικ Μπέρι, σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι λάβουν τις απαραίτητες 100 ψήφους από βουλευτές του κόμματος, τότε θα διεξαχθεί μια γρήγορη διαδικτυακή ψηφοφορία, στην οποία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν τα μέλη του κόμματος των Τόρις. Όλα, πάντως, θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου.
ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας θεωρούνται οι εξής:
Ρίσι Σούνακ: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας εμφανιζόταν ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον πριν από την έναρξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, στον τελευταίο γύρο — στον οποίο συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος — ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας.
Πένι Μόρντοντ: Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit. Συμμετείχε στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, φθάνοντας ένα βήμα πριν από τον τελικό γύρο.
Η Μόρντοντ απέσπασε θετικά σχόλια με την ομιλία της στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση παρότι ανέτρεψε πολλές από τις πολιτικές της.
Τζέρεμι Χαντ: Οι πειστικές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα και στη Βουλή των Κοινοτήτων, ακυρώνοντας το οικονομικό μανιφέστο της Τρας, έκαναν ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές να λένε πως ο Τζέρεμι Χαντ είναι «ο πραγματικός πρωθυπουργός».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός, παρότι συμμετείχε σε δύο προηγούμενες κούρσες, όπως το 2019 όταν είχε ηττηθεί στον τελευταίο γύρο από τον Μπόρις Τζόνσον.
Μπεν Ουάλας:Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είναι ένα από τα λίγα στελέχη της κυβέρνησης που όχι μόνο έμειναν αλώβητα από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή αλλά ενίσχυσαν την αξιοπιστία τους. Ο Μπεν Ουάλας διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση τόσο του Τζόνσον όσο και της Τρας, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μπόρις Τζόνσον: Πηγές του περιβάλλοντός του ανέφεραν ότι, επί του παρόντος, ο Μπόρις Τζόνσον ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει χρήματα από ομιλίες του παρά να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο. Οι Times του Λονδίνου εκτιμούν ότι τελικά θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι αυτό «είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη των Times Στίβεν Σουίνφορντ. Σουέλα Μπρέιβερμαν: Μέχρι και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, η Σουέλα Μπρέιβερμαν ήταν υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας. Διορίστηκε στη θέση της πριν από 44 ημέρες από τη νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, και παραιτήθηκε χθες, με την αποχώρησή της να θεωρείται αποτέλεσμα «εισήγησης» του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. Η Μπρέιβερμαν θεωρείται ότι θα δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία για να αναδειχθεί νέα αρχηγός των Τόρις, με αρκετούς βουλευτές των Συντηρητικών να την στηρίζουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass