«Σουρωτήρι» ο Nord Stream

ΚΑΙ 4η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ * ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2022 11:26

ΕΛΣΙΝΚΙ
Η Φινλανδία, γείτονας της Ρωσίας, διέταξε χθες την ενίσχυση της ασφάλειας σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας, μετά την υποτιθέμενη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ οι σουηδικοί πυρηνικοί σταθμοί

αύξησαν το επίπεδο επαγρύπνησης. Επίσης και η Λιθουανία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς της στον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.
Στη Σουηδία, οι δύο κύριοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, που βρίσκονται στο Φόρσμαρκ (κεντροανατολικά) και στο Ρίνγκαλς (νοτιοδυτικά) ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν σε «αυξημένη επαγρύπνηση» λόγω των γεγονότων στη Βαλτική Θάλασσα. Αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από ενεργειακές ή στρατηγικές υποδομές, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία, η οποία είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
ΚΑΙ 4η ΔΙΑΡΡΟΗ
Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.
«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επισήμανε η Τζένι Λάρσον, διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1.
«Η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη», εξήγησε.
Οι δύο άλλες διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.
ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΕΡΙΟ
Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας. Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.
ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ ΕΥΘΥΝΩΝ
Στο μεταξύ συνεχίζεται το πινγκ- πονγκ  μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Μετά τις  τοποθετήσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι οποίες έκαναν λόγο – ευθέως ή εμμέσως – για σαμποτάζ στους αγωγούς (χωρίς να κατονομάσουν τη Μόσχα ως υπεύθυνη), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, θέτει στο κάδρο τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε ότι «οι διαρροές εντοπίστηκαν σε ζώνη η οποία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Η δήλωση της Μόσχας έρχεται στον απόηχο και δημοσιεύματος του CNN, σύμφωνα με το οποίο πλοία του ρωσικού ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο των διαρροών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κατέγραψαν τη Δευτέρα και την Τρίτη κινήσεις από πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και μια άλλη πηγή με γνώση του θέματος. Κοντά στην περιοχή είχαν επίσης εντοπιστεί ρωσικά υποβρύχια την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass