ΖΕΛΕΝΣΚΙ:

Μόνο η διπλωματία θα τερματίσει τον πόλεμο

* Παραδέχεται πάντως ότι θα είναι πολυαίμακτος * Νέο «πακέτο βοήθειας», ύψους 40 δισ. δολαρίων, ενέκριναν οι ΗΠΑ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2022 12:05

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να λάβει τέλος μόνο με «διπλωματικούς» τρόπους, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


«Το τέλος (της σύγκρουσης) θα είναι διπλωματικό» είπε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ICTV. Ο πόλεμος «θα είναι πολυαίμακτος, θα έχει μάχες, αλλά θα λάβει οριστικά τέλος μέσω της διπλωματίας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα λάβουν αποφασιστικά χώρα. Δεν ξέρω με ποια μορφή: με μεσολαβητές, χωρίς αυτούς, σε έναν διευρυμένο κύκλο, σε προεδρικό επίπεδο», είπε.
«Υπάρχουν πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε παρά μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Θέλουμε όλα να επανέλθουν» όπως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που «η Ρωσία δεν θέλει», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών -το θέμα των οποίων μπορεί να αλλάζει «ανάλογα με τη στιγμή της συνάντησης»-, πρέπει να είναι «δίκαια» για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είπε πως θα υπογραφεί από «τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας, χωρίς τη Ρωσία», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί «μια διμερής συζήτηση με τη Ρωσία».
Είπε επίσης πως είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν οχυρωθεί στο τεράστιο μεταλλουργικό σύμπλεγμα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, να μη σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.
Τα ρωσικά στρατεύματα «έδωσαν τη δυνατότητα, βρήκαν έναν τρόπο ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βγουν ζωντανοί» από το Αζοφστάλ, σημείωσε. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να σωθούν στον μέγιστο βαθμό άνθρωποι και στρατιωτικοί».
ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.
Πριν από λίγες ημέρες το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολ. ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκατ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».
Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή την νέα φάση του πολέμου.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν-Σουκ Γέολ πριν από 11 ημέρες, υπέγραψε επίσης και ένα νομοσχέδιο με στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση στο βρεφικό γάλα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass