ΡΩΣΙΑ

Χτύπησε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα

Και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 963 Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων Μπάιντεν και Μπλίνκεν

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2022 12:00

Ραγδαίες εξελίξεις, νέα ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου μετά το χτύπημα της Ρωσίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χτύπησε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ουκρανία.


Όπως αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Telegram, θαλάσσιοι πύραυλοι Kalibr υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες για μια ομάδα ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. H επίθεση έγινε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Μαλίν στην περιοχή Ζιτόμιρ. Η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεση από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μεταδίδει το Russia Today. Την είδηση μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει περισσότερα γνωστά για τη ρωσική επίθεση, αλλά όπως είναι φυσικό υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, καθώς η απειλή για την εξάπλωση του πολέμου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ειδικά μετά από τέτοια χτυπήματα.
Να σημειώσουμε ότι η Μόσχα έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί «νόμιμους στόχους» τα φορτία όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ και τους Δυτικούς συμμάχους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ
Παράλληλα, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.
Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
«Πράσινο» για πληρωμές σε ρούβλια

«Πράσινο φως» στις εταιρείες τους να ανοίξουν αν το επιθυμούν λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο άναψαν η Γερμανία και η Ιταλία, τονίζοντάς τους – μετά από διαβουλεύσεις με την ΕΕ - ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές.
Η συζήτηση για την αξίωση της Ρωσίας να πληρώνουν με ρούβλια για το φυσικό αέριο που αγοράζουν οι ξένοι πελάτες δοκίμασε την αποφασιστικότητα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας, σημειώνει το πρακτορείο. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να ενδώσουν στις πιέσεις της Ρωσίας να πληρώνουν μέσω λογαριασμών στην Gazprombank σε ρούβλια κι η Μόσχα τους έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, ωστόσο, δίστασαν να κατευθύνουν τις εταιρείες σε κινήσεις που θα οδηγούσαν στην απώλεια ζωτικής τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές μονάδες και για τη θέρμανση κατοικιών.
Η Κομισιόν έδωσε δύο σετ γραπτών οδηγιών για το πώς μπορεί να γίνεται η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις, αλλά η νομική οδός παραμένει ομιχλώδης καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ συμβούλεψαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ευρωπαϊκές εταιρείες να μην ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank.
Κάποιοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες από κράτη - μέλη της ΕΕ είπαν ότι κατά τη γνώμη τους οι συμβουλές αυτές ήταν εσκεμμένα ασαφείς ώστε να διευκολυνθούν οι χώρες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια και να συνεχίσουν να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass