ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ

Υπογραφές για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΣΟΛΤΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ *Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΛΑΥΝΕΙ ΔΥΟ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2022 12:10

ΟΣΛΟ
Η Φινλανδία θα υποβάλει κι επισήμως αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς πήρε το «πράσινο φως» και από το κοινοβούλιο της χώρας. Με 188 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 3 αποχές το Φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα της κυβέρνησης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.


*Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο.
Σύμφωνα με το Anadolu , o Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε χθες το πρωί, την αίτηση με την οποία δηλώνεται ότι η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση σηματοδοτεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία – τερματίζοντας έτσι δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας – καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια δραματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική σκακιέρα.
«Το αισθάνεσαι σαν κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και είναι σαν να καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε. «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο. Τώρα αυτή την εβδομάδα, αυτή η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με της Φινλανδίας, σε μια μέρα περίπου, και στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί από το ΝΑΤΟ» διευκρίνισε. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η είσοδος των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ «δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία», αλλά ταυτόχρονα διεμήνυσε η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην επικράτειά τους «θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας».

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο ΣΟΛΤΣ
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαιρέτισε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, το χαρακτήρισε ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις, ο κ. Σολτς τόνισε ότι έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη υποχρεωμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της ΕΕ.
«Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στη Βαλτική Θάλασσα.ΑΠΕΛΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Εν τω μεταξύ, η ρωσική διπλωματία αποφάσισε την απέλαση δύο Φινλανδών διπλωματών από τη Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Φινλανδία ότι επιλέγει μια «συγκρουσιακή πορεία» με τη Μόσχα προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία και «αποκρύπτοντας τα εγκλήματα Ουκρανών εθνικιστών» κατά αμάχων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass