Εκτοπισμένοι 13,6 εκατ. Ουκρανοί

ΕΝΤΟΣ Ή ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ * ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 12:10

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).


Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».
Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
Πάντως περί τα δύο τρίτα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία είχε αδειάσει από την πλειονότητα των κατοίκων της αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
«Υπήρχαν πριν από τον πόλεμο 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κίεβο. Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν επιστρέψει», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην ουκρανική τηλεόραση.
Ακόμη και αν υπάρχει ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας, οδικά μπλόκα, «αν αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν σας φοβίζουν, μπορείτε να επιστρέψετε», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος μέχρι τώρα ζητούσε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κάνουν υπομονή.
1000 ΜΑΧΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
«Τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε χθες η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στους νομοθέτες.
Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.

 

«Στοπ» στο αέριο προς Ευρώπη!

Ο διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες ότι θα κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Sokhranivka, με τη διακοπή της ροής να ορίζεται για σήμερα 11 Μαΐου. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Ουκρανία συνέχισε να είναι μια σημαντική οδός μεταφοράς για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η GTSOU δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στον σταθμό συμπίεσης αερίου Novopskov λόγω «της παρέμβασης των δυνάμεων κατοχής σε τεχνικές διαδικασίες». Ο σταθμός μεταφέρει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass