ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεν παραδίδεται η Μαριούπολη

Μόλις 800 Ουκρανοί μαχητές κρατούν το τελευταίο προπύργιό της * Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση και στα ανατολικά

Δημοσίευση: 19 Απρ 2022 12:10

Εδώ και εβδομάδες συνεχίζεται η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, αλλά οι Ουκρανοί αντέχουν ακόμη.


Η πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, που αποτελεί σημαντικό στόχο για τις δυνάμεις του Πούτιν, δεν έχει πέσει ακόμη, παρά τις ανηλεείς επιθέσεις του ρωσικού στρατού.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε: «Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμη. Υπάρχουν ακόμα οι στρατιωτικές δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας, και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Και, αυτήν τη στιγμή, είναι ακόμη στη Μαριούπολη».
Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι έχουν καταλάβει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη, οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς και δηλώνουν πως ακόμα μάχονται και κρατούν κάποια εδάφη της πόλης.
Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Sibylline, είπε στο βρετανικό BBC ότι η αντίσταση της Μαριούπολης αποτελείται από 500-800 Ουκρανούς στρατιώτες, ενάντια σε πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Κραμπ, το εργοστάσιο Azovstal, που ενδέχεται να αποτελέσει το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να αντέξει σε μια πυρηνική επίθεση, με καταφύγια και υπόγεια τούνελ. Συνεπώς, οι Ουκρανοί «είναι καλά προετοιμασμένοι για να αμυνθούν».

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την ανασύνταξη των στρατευμάτων τους για να εξαπολύσουν επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.
Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ρωσικές στρατιωτικές νηοπομπές και ανεφοδιασμένες μονάδες να κινούνται προς το Ντονμπάς για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε τον κόσμο για μια επικείμενη μάχη εκεί που «θα σας θυμίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια ρωσική νίκη στην περιοχή θα τρόμαζε τη Δύση, αλλά θα μπορούσε να σώσει τους πολεμικούς στόχους του Πούτιν, ενώ μια ήττα θα μπορούσε να παγιώσει την εισβολή του ως ιστορική αποτυχία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταστρέψει ακόμη περισσότερο την περιοχή του Ντονμπάς, ένα ιστορικά και πολιτιστικά σημαντικό μέρος του οποίου η γειτνίαση με τη Ρωσία υπαγόρευσε μεγάλο μέρος της ταραχώδους ύπαρξής του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass