Ζήτησε συμπαράσταση, ξέχασε τον «Αττίλα»...

Ενόχληση Αναστασιάδη για την ομιλία Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή

Δημοσίευση: 08 Απρ 2022 12:13

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη Βουλή της Κύπρου, ενώ η μη αναφορά του στην τουρκική εισβολή προκάλεσε αντιδράσεις. «Είμαι ευγνώμων προς εσάς για τη στάση αρχής. Αντιδράσατε στην εισβολή της Ρωσίας και απαγορεύσατε τη στάθμευση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εργαλεία πίεσης κατά της Ρωσίας. Κλείστε τα λιμάνια για τα πλοία, αλλά και τα ιδιωτικά σκάφη, των Ρώσων. Να πάψουν τα χρυσά διαβατήρια Ρώσων, η διπλή υπηκοότητα. Μόνο με αποδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς δεν βλάπτουν την Ουκρανία, να παραμείνουν τα προνόμια», είπε. Στην εισαγωγική της ομιλία η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι ο κυπριακός λαός αισθάνεται την οδύνη του ουκρανικού λαού. Όπως τόνισε οι εικόνες αυτές είναι γνώριμες σε εμάς, αφού είναι νωπές οι πληγές της τουρκικής εισβολής.


ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο κ. Ζελένσκι, είπε ότι είναι μεγάλη του τιμή που αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην Ουκρανία μπορεί να απευθύνεται στην κυπριακή Βουλή. «Τώρα κρίνεται η μοίρα όλων των ευρωπαϊκών κρατών», τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε σε χιλιάδες πτώματα αυτήν τη στιγμή στους δρόμους της Ουκρανίας και κάλεσε τους βουλευτές να παρακολουθήσουν βίντεο με εικόνες καταστροφής στη χώρα του.
«Είμαι ευγνώμων προς εσάς για τη στάση αρχής. Αντιδράσατε στην εισβολή της Ρωσίας και απαγορεύσατε τη στάθμευση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εργαλεία πίεσης κατά της Ρωσίας. Κλείστε τα λιμάνια για τα πλοία, και τα ιδιωτικά σκάφη, των Ρώσων. Να πάψουν τα χρυσά διαβατήρια Ρώσων, η διπλή υπηκοότητα. Μόνο με αποδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς δεν βλάπτουν την Ουκρανία, να παραμείνουν τα προνόμια», είπε.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία Ζελένσκι: «Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφορων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Η διεθνής ιστορία μας προσφέρει διδάγματα. Είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Η Ουκρανία όπως και η Κύπρος έχει το δικαίωμα να ειναι ένα κανονικό κράτος», υπέδειξε.
Πρόσθεσε ότι η σταθερή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλους μας. «Η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι στην Τουρκία, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Σε δηλώσεις προέβη στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά.
Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων».
Και συνέχισε: «Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.
Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass