Μεγαλώνουν εκατέρωθεν οι λίστες των κυρώσεων

Η ΜΟΣΧΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ, ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΚΑΙ 13 ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ *ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ «ΞΕΣΚΟΝΙΖΕΙ» ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΣΚΟΦ, ΣΟΪΓΚΟΥ, ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ, ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ 366

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2022 12:00

ΜΟΣΧΑ
Με το «ίδιο νόμισμα» απαντάει η Ρωσία απέναντι στη Δύση. Η Μόσχα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν καθώς και στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.


Επιπλέον, στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν ακόμη, 13 κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Σε όλους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, και οι κυρώσεις αυτές είναι η απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε Ρώσους αξιωματούχους. Ωστόσο στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι επίσημες σχέσεις με την Ουάσινγκτον διατηρούνται και αν χρειασθεί, είναι βέβαιο ότι οι υψηλού επιπέδου επαφές με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Σύμφωνα με το Ria Novosti το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Σε απάντηση μιας σειράς πρωτοφανών κυρώσεων που απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τις 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς και ορισμένοι ηγέτες, περιλαμβάνονται στο ρωσικό “stop list” βάσει των αρχών αμοιβαιότητας». Τα πρόσωπα που επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με το Ρία Νοβόστι είναι: Τζόζεφ Μπάιντεν – πρόεδρος ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν – Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν – Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Μαρκ Μίλεϊ – Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου.
Τζέικ Σάλιβαν – Βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια.
Ουίλιαμ Μπερν – Διευθυντής της CIA.
Τζένιφερ Ψάκι – Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου.
Ντιούλεπ Σινγκ- Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου των ΗΠ για την Εθνική Ασφάλεια, Σαμάνθα Πάουερ – Διευθύντρια του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης, Χάντερ Μπάιντεν – γιος του Προέδρου των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον – πρώην υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Αντεβάιλ Αντεγιέμο – Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Ρίτα Τζο Λιούις – Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εν τω μεταξύ νέες κυρώσεις σε άλλα 370 άτομα επέβαλε η Βρετανία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, 51 ολιγάρχες και οι οικογένειές τους. Μεταξύ αυτών που προστέθηκαν στη λίστα των βρετανικών κυρώσεων περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Ο Μικαήλ Φρίντμαν, ο Γκέρμαν Χαν και ο Πετρ Αβεν, που συνδέονται με τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa Bank, είναι μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις μαζί με τον Αντρέι Μελνιτσένκο, ιδρυτή του Ομίλου EuroChem. Τον Βικτορ Βέκσελμπεργκ, ιδιοκτήτη του ομίλου Renova, και τον Αλεξέι Μορντάσοφ, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη χαλυβουργική Severstal. Σε όλους τους απαγορεύεται η είσοδος στη Βρετανία ενώ παγώνουν και όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στη χώρα.
Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις σε οκτώ οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Ερευνών Διαδικτύου, την οποία η Δύση κατηγορεί ότι τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας. Η πλειονότητα των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες κατέστησαν δυνατές χάρη στη νέα νομοθεσία κατά του οικονομικού εγκλήματος που ψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο προχθες το βράδυ, επιτρέποντας στους υπουργούς να επιταχύνουν τη διαδικασία ορισμού ατόμων και οντοτήτων για κυρώσεις με επείγουσα διαδικασία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass