Η μετάλλαξη Ομικρον πιθανόν να κυριαρχήσει

Στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες εκτιμά το ECDC - Το φάρμακο αντισωμάτων λειτουργεί, λέει η GSK

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2021 16:21

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η παραλλαγή Ομικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με το ECDC. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), προκαλεί περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων του Covid-19.
«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που περιλαμβάνει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.


«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Έντονη ανησυχία προκαλούν νέα στοιχεία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότια Αφρική, αποδεικνύοντας ότι το κύμα είναι πολύ πιο έντονο από εκείνο της Δέλτα και οι νοσηλείες αυξάνονται στην επαρχία Γκάουτενγκ. Παρά τις πρόσφατες επισημάνσεις της προέδρου του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, Ανζελίκ Κέτζι, περί ήπιων συμπτωμάτων από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στους πρώτους ασθενείς που κούραρε, ολοένα και πιο ανησυχητικές εικόνες προκύπτουν τα τελευταία 24ωρα.
Μία εξ αυτών αφορά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία της Νότιας Αφρικής, που παρακολουθεί την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων.
Αυτά τα γραφήματα καταγράφουν μια «διατηρούμενη αύξηση»  των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής, με πρώτη την επαρχία Γκάουτενγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα της χώρας, Πρετόρια, και όπου τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News, νεότερα στοιχεία, που αναμένονται εντός της εβδομάδας, θα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στη μετάλλαξη Όμικρον.
Το πιο ανησυχητικό με τα γραφήματα αυτά είναι ότι το κύμα της Όμικρον είναι πολύ πιο απότομο από εκείνο της Δέλτα, που σάρωσε τη Νότια Αφρική στη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ
Η βρετανική, πολυεθνική, φαρμακευτική εταιρεία GSK υποστηρίζει πως οι δοκιμές δείχνουν ότι το φάρμακο αντισωμάτων λειτουργεί κατά της μετάλλαξης Όμικρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, η εργαστηριακή ανάλυση της θεραπείας με αντισώματα για τον COVID-19 της GlaxoSmithKline, που αναπτύσσεται με τη Vir Biotechnology, έδειξε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, όπως δήλωσε την Πέμπτη η βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Οπως προκύπτει λοιπόν, σύμφωνα με την GSK, οι εργαστηριακές δοκιμές και μια μελέτη σε χάμστερ απέδειξαν ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων «σοτροβιμάμπη» δρα ενάντια σε ιούς που είχαν κατασκευαστεί βιομηχανικά, φέροντας μια σειρά από χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΤΡΟΒΙΜΑΜΠΗ
Σημειώνεται πως η σοτροβιμάμπη βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία είναι εργαστηριακές εκδόσεις φυσικών αντισωμάτων που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.
Σύμφωνα με το Reuters, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας ενέκρινε χθες  τη σοτροβιμάμπη, επίσης γνωστή με την επωνυμία Xevudy, για άτομα με ήπια έως μέτρια βαρύτητα COVID-19, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο.
Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνέστησε τη χρήση της το συντομότερο δυνατόν και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass