Ραντεβού στο δικαστήρια

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2021 12:35

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 θα γίνει σύντομα υποχρεωτικός για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων σήκωσε θύελλα και κατακραυγή στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι προανήγγειλαν μηνύσεις κατά της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου. «Αυτό μοιάζει πολύ με δικτατορία», αντέδρασαν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν καν ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώσει την ομιλία του την Πέμπτη. Ο πρόεδρος τότε κατακεραύνωσε: «Κάναμε υπομονή, αλλά η υπομονή μας έφτασε στα όριά της».
Μετά από μήνες προσπαθειών να πείσει τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν, ορισμένες φορές με ανταμοιβές για παρότρυνση, ο 78χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου υιοθέτησε προχθές έναν ολοφάνερα διαφορετικό τόνο για να ανακοινώσει τη νέα του «στρατηγική»: να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς. Στην ομιλία του ο Μπάιντεν στηλίτευσε τη «μειονότητα» των Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια «μειονότητα πολιτικών», εμποδίζει τις ΗΠΑ να «γυρίσουν τη σελίδα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αρνούμενη να εμβολιαστεί. Ώρες μετά την ομιλία του, η χιονοστιβάδα οργισμένων αντιδράσεων συντηρητικών που καλούσαν για «ελευθερία» ξεχύθηκε ξανά, συνοδευόμενη από απειλές άσκησης μηνύσεων.
«Στα τελευταία νέα, ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα», είπε εξεγερμένος ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συγκέντρωση χρημάτων.
Μια «επίθεση ενάντια σε ιδιωτικές εταιρείες», ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ανακοινώνοντας ότι υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα «που προστατεύει το δικαίωμα των Τεξανών να επιλέγουν να εμβολιαστούν κατά της Covid». «Ραντεβού στα δικαστήρια», είπε απευθυνόμενη στον Τζο Μπάιντεν η Κρίστι Νόεμ, συντηρητική κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (GOP) «θα μηνύσει αυτή την κυβέρνηση για να προστατεύσει τους Αμερικανούς και τις ελευθερίες τους», πρόσθεσε η πρόεδρος του GOP, Ρόνα ΜακΝτάνιελ. Μαζί με την τελευταία και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού κατά της COVID-19, αλλά είναι ενάντιοι να ταχθεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. Άλλοι είναι σκεπτικιστές απέναντι στα εμβόλια.
Η ΝΟΜΙΚΗ ΜΑΧΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ ΣΚΛΗΡΗ
Οι αγωγές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «είναι επιπόλαιες», δήλωσε στο Twitter ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής Νομικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Και ο πρόεδρος «έχει όλες τις νομικές εξουσίες» να καθορίσει κανόνες ασφαλείας στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το λόμπι Business Roundtable, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, έχει «καλωσορίσει» την πολιτική του Τζο Μπάιντεν απέναντι στον ιό.
Ερωτηθείς για τις απειλές των Ρεπουμπλικάνων για υποβολή μηνύσεων, ο Τζο Μπάιντεν ακούστηκε εκδικητικός:
«Ας προσπαθήσουν», είπε, δηλώνοντας «ιδιαίτερα απογοητευμένος που ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες συμπεριφέρθηκαν τόσο απερίσκεπτα με την υγεία των παιδιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass