Ο «άλλος» πόλεμος της Αμερικής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2021 12:20

Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" συνεχίζεται κάπου στους λόφους νοτιανατολικά της Κούβας, σε ένα μέρος γνωστό ως Γκουαντάναμο Μπέι.


Εντός μηνών από τις επιθέσεις του 2001 οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν εκατοντάδες ανθρώπους ως υπόπτους για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, την οργάνωση που βρισκόταν πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, και τους μετέφεραν στην αμερικανική ναυτική βάση.
Τους χαρακτήρισαν "μαχητές του εχθρού", τους στέρησαν τα δικαιώματά τους και έθεσαν ως μοναδικό χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωσή τους-αν, δηλαδή, υπάρξει κάποτε- όπως είχε πει ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, " το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας", ο οποίος επισήμως συνεχίζεται.
Σήμερα, οι περισσότεροι από τους 780 υπόπτους, οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι σε κελιά που θύμιζαν περισσότερο κλουβιά, έχουν απελευθερωθεί, σε πολλές περιπτώσεις έπειτα από πάνω από μια δεκαετία και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Εκεί παραμένουν 39, κάποιοι από αυτούς με μια υπόσχεση για αποφυλάκιση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, μερικοί άλλοι προσβλέποντας ακόμη σε αυτήν.
Δώδεκα από αυτούς θεωρούνται επικίνδυνοι από την Ουάσινγκτον, κυρίως ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
ΔΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι δίκες τους ξεκίνησαν εκ νέου έπειτα από μια καθυστέρηση που προκλήθηκε κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Χθες λίγες μόλις ημέρες πριν από την 20ή επέτειο από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και έπειτα από μια 17μηνη παύση, ξεκίνησε η δίκη του Σέιχ Μοχάμεντ και τεσσάρων άλλων κατηγορουμένων.
Η δίκη τους ενώπιον ειδικού στρατοδικείου ξεκίνησε από το σημείο όπου είχε σταματήσει, με την υπεράσπιση να καταγγέλλει ότι οι κατηγορούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια στα χέρια της CIA και να ζητεί για τον λόγο αυτό να ακυρωθούν τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αμερικανικές αρχές.
Ίσως χρειαστούν μήνες, ακόμη και περισσότερο από ένα έτος, προτού η δίκη περάσει στην πραγματικά ουσιαστική της φάση λόγω των πολλών προσφυγών που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.
Το σύστημα του ειδικού στρατοδικείου έχει αποδειχτεί χαοτικό, δύσχρηστο και συχνά αντίθετο με το αμερικανικό δίκαιο σε τέτοιο βαθμό ώστε μέσα σε 20 χρόνια μόνο δύο ύποπτοι να έχουν καταδικαστεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass