Στο χείλος της καταστροφής 18 εκατομμύρια άνθρωποι

Ο ΟΗΕ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ * ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2021 12:10

Κυβέρνηση προσωρινού χαρακτήρα ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα οι Ταλιμπάν. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, οι Ταλιμπάν θα προχωρούσαν στον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα έχει την ευθύνη να αποφασίσει το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.


O Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέφερε πως ο «λαός του Αφγανιστάν περίμενε τη νέα κυβέρνηση».

Τα πρόσωπα που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν
Επικεφαλής της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ανακηρύχθηκε από τους Ταλιμπάν ο Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, συνιδρυτής και επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης.
Αναπληρωτής για αυτήν τη θέση θα είναι ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.
Άλλοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Μουλά Γιακούμπ, γιο του Μουλά Ομάρ, ως υπουργό Άμυνας και τον Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι ως δεύτερο αναπληρωτή.
Ο Σαραχουντίν Χακάνι είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Πρόκειται για τον γιο του ιδρυτή της στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακάνι» που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακόμα σαφές για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ο οποίος από τη στιγμή που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ακουστεί καθόλου.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, είναι γνωστά ονόματα των Ταλιμπάν και δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο όνομα από άλλη οργάνωση του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο ζητά επισταμένως η διεθνής κοινότητα.
Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν και πάλι απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κατάρ.
Οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια επιχείρηση- αστραπή μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων—δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα.
«Θα τους παρακολουθούμε», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».
Εξακόσιοι με 1.300 άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 19 Αμερικανοί, με τη βοήθεια της ΜΚΟ αυτής αλλά και άλλων οργανισμών, πρόσθεσε η ίδια.
Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι οι Ταλιμπάν δεν απαγόρευσαν σε όποιους έχουν νόμιμα έγγραφα να φύγουν από τη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι δεν διέθεταν όλοι όσοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ. Δεν υπάρχει «μια κατάσταση ομηρείας» στη Μάζαρ-ι – Σαρίφ, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθηναν χθες έκκληση για επιπλέον βοήθεια 193 εκατ. δολαρίων για τα εκατομμύρια Αφγανών, ανεβάζοντας σε 606 εκατ. δολάρια το σύνολο της βοήθειας που ζητείται έως το τέλος του έτους για την χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά την κατάληψη της Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, ανέκυψαν νέες ανάγκες, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Το ερώτημα αναμένεται να τεθεί τη Δευτέρα σε υπουργική συνεδρίαση των κρατών-μελών στη Γενεύη για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, που διοργανώνεται από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Η χώρα, πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν ύστερα από 20 χρόνια πολέμου, «είναι αντιμέτωπη με άμεση ανθρωπιστική καταστροφή», είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοινώνοντας τη συνεδρίαση.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική καταστροφή που απειλεί 18 εκατ. ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι άλλοι 18 εκατ. άνθρωποι μπορεί επίσης να επηρεαστούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass