Σύντομες ειδήσεις απ' όλο τον κόσμο

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2021 11:05

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέρ του διαλόγου με τους Ταλιμπάν τάσσεται η Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανκελα Μέρκελ τάχθηκε χθες υπέρ του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, για να γίνει δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης απομάκρυνσης Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ.


«Πρέπει να συνομιλήσουμε, απλώς, με τους Ταλιμπάν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγάλουμε από την χώρα τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για τη Γερμανία και να τους προστατέψουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φοιτήτριες χωρίς μπούρκα αλλά με αμπάγια και νικάμπ

ΚΑΜΠΟΥΛ
Οι αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μεικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.
Οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες σ’ αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει επίσης να βγαίνουν από το μάθημα πέντε λεπτά πριν από τους φοιτητές και να παραμένουν σε αίθουσες αναμονής όσο οι τελευταίοι θα αποχωρούν από το κτίριο, διευκρίνιζεται στο διάταγμα αυτό που φέρει προχθεσινή ημερομηνία και δημοσιεύεται από το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα, από την πλευρά τους, «να προσλάβουν γυναίκες εκπαιδευτικούς για τις φοιτήτριες» ή να επιχειρήσουν να προσλάβουν «ηλικιωμένους άνδρες εκπαιδευτικούς», η ηθική των οποίων θα έχει περάσει από κόσκινο, αναφέρεται ακόμη στο διάταγμα αυτό.
Πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν, οι αφγανές φοιτήτριες μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα σε μεικτές τάξεις και να παρακολουθουν επίσης σεμινάρια που διηύθυναν άνδρες.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εξετάζεται ο εμβολιασμός υγιών παιδιών

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε χθες πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, έπειτα από πληροφορίες ότι ο εμβολιασμός τους μπορεί να αρχίσει τις επόμενες ημέρες.
Η βρετανική Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) αρνήθηκε προχθές, να συστήσει εμβολιασμούς παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας, υιοθετώντας μια επιφυλακτική προσέγγιση λόγω ενός σπάνιου κινδύνου καρδιακής φλεγμονής.
Η κυβέρνηση συμβουλεύεται ιατρικούς συμβούλους για ευρύτερα ζητήματα, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας στα σχολεία, και εξακολουθεί να ενδέχεται να δώσει το πράσινο φως για ευρύτερο εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Μερικές εφημερίδες αναφέρουν πως μεταξύ υπουργών επικρατεί η πεποίθηση ότι οι κορυφαίοι ιατρικοί αξιωματούχοι θα υποστηρίξουν γρήγορα τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, αλλά ο Ζαχάουι δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα προκαταλάβει την απόφαση.
«Δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση μέχρι να ακούσουμε τους επικεφαλής ιατρικούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Ζαχάουι στο BBC. Τα παιδιά εμβολιάζονται ήδη ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και ευρωπαϊκές χώρες. Βρετανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, που είναι ευάλωτα στην Covid-19, μπορούν ήδη να εμβολιαστούν, όπως και οι άνω των 16 ετών.

 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Θανατική ποινή για εμπόριο ναρκωτικών

ΚΑΪΡΟ
Αιγυπτιακό δικαστήριο επέβαλε την θανατική ποινή σε δέκα άνδρες, επτά Πακιστανούς, έναν Ιρανό και δύο Αιγύπτιους, για εμπόριο ναρκωτικών μετά την κατάσχεση ποσότητας ηρωίνης άνω των δύο τόνων, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Οι αρχές είχαν ανακαλύψει σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα φορτίο ηρωίνης «αξίας 107 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 99 κιλά μεταμφεταμίνης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν προσδιόρισε τον χρόνο του συμβάντος. Οι δέκα καταδικάσθηκαν σε απαγχονισμό και έχουν στην διάθεσή τους 60 ημέρες για να ασκήσουν έφεση. Η Αίγυπτος είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων μετά την Κίνα και το Ιράν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass